Porchetta

Ocena:

4.47 (147)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Porchetta to tradycyjna włoska pieczeń wieprzowa nadziewana aromatycznymi ziołami. Ma chrupiącą skórkę i soczyste wnętrze. Jest potrawą o niezwykle bogatej historii – niektórzy uważają, że była znana już w starożytnym Rzymie. Pochodzi z regionu Lacjum, ale obecnie przyrządza się ją w różnych miejscach na świecie, także w Polsce. Wbrew pozorom porchetta nie jest skomplikowanym daniem, ale jej upieczenie zajmuje sporo czasu.

Składniki:

  • boczek  3 kg

  • czosnek  40 g

  • nasiona kopru włoskiego  3 g

  • szałwia  5 g

  • tymianek  5 g

  • rozmaryn  5 g

  • bazylia  5 g

  • pieprz  5 g

  • sól morska  30 g

  • sok z cytryny  10 ml

  • woda  120 ml

  • białe wytrawne wino  240 ml

Porchetta - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 250°C. Przygotowujemy naczynie żeliwne, w którym będzie się piekła porchetta. Upewnijmy się, że jest wystarczająco duże, żeby zmieścić roladę. Jeśli używamy blachy, wyłóżmy ją papierem do pieczenia.   

  • Krok 2:

    Zioła: szałwię, tymianek, bazylię i rozmaryn opłukujemy w zimnej wodzie, żeby pozbyć się zanieczyszczeń. Osuszamy je delikatnie ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Nasiona kopru włoskiego miażdżymy w moździerzu. 

  • Krok 3:

    Czosnek: obieramy, przeciskamy przez praskę i ucieramy razem z solą.  

  • Krok 4:

    Mięso: boczek ze skórą i schabem (bez kości) układamy na desce do krojenia. Ostrym nożem gęsto nacinamy skórkę, ale tak żeby nie przebić się całkiem przez warstwę tłuszczu. Odwracamy mięso i nacieramy je solą i pieprzem. Zostawiamy trochę przypraw na zewnętrzną część boczku, którą doprawimy podczas zawijania. Odstawiamy na 10 minut. Następnie nakładamy na mięso wymieszane świeże zioła i posypujemy je koprem włoskim. Polewamy sokiem z cytryny i 1/4 szklanki białego wytrwanego wina. 

  • Krok 5:

    Formowanie rolady: ciasno zwijamy mięso, sukcesywnie posypując niedoprawioną stronę solą. Związujemy pieczeń za pomocą sznurka. Nie musi być to profesjonalny węzeł, wystarczy, że zabezpieczymy roladę tak, żeby nie rozwinęła się w trakcie pieczenia.

  • Krok 6:

    Pieczenie: wkładamy porchettę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy wstępnie przez 15 minut z każdej strony. Zmniejszamy temperaturę do 170°C. Podlewamy mięso wodą i pozostałym winem, przykrywamy pergaminem lub folią aluminiową i pieczemy przez godzinę. Ponownie zmniejszamy temperaturę – do 160°C – i odczekujemy kolejne 60 minut. Na koniec odkrywamy porchettę, podlewamy ją sokami i pieczemy trzecią godzinę w temperaturze 150°C.  

  • Krok 7:

    Odpoczywanie mięsa: gotową porchettę zostawiamy w wyłączonym piekarniku na 10–20 minut. Dzięki temu podczas stygnięcia soki rozejdą się równomiernie po całym mięsie.  

  • Krok 8:

    Porcjowanie: zdejmujemy sznurek i kroimy roladę ostrym nożem. Delikatnie przesuwamy po niej ostrze, tak żeby nie naciskać na mięso. Podajemy na ciepło. 

Porady

  • Kontrolujmy czas pieczenia. Pieczeń wieprzowa powinna być miękka i krucha, ale nie może się rozpadać. Dla pewności sprawdźmy temperaturę za pomocą termometru z sondą. Środek mięsa powinien osiągnąć 76°C. 
  • W naszym przepisie znajduje się mieszanka kilku rodzajów ziół. Jednak to, jaki aromat ma tradycyjna porchetta, zależy od miejsca we Włoszech, w którym jest przyrządzana. W południowych i środkowych regionach przyprawia się ją rozmarynem, a nieco bardziej na północy będzie wypełniona dzikim koprem włoskim.  
  • Użyjmy świeżo zmielonego pieprzu. Jeśli mamy taką możliwość, wykorzystajmy pyłek kopru włoskiego. Jest to dosyć ekskluzywna przyprawa, ale ma niepowtarzalny aromat, który różni się nieco od smaku i zapachu nasion kopru. Jeśli nie udało nam się dostać świeżych ziół, możemy w ostateczności użyć suszonych.   
  • Postarajmy się o mięso dobrej jakości. Kupujmy je u sprawdzonego rzeźnika. Świeże składniki to klucz do uzyskania smacznej i aromatycznej pieczeni
  • Boczek możemy nadziać polędwiczką wieprzową. Podsypujemy wtedy mięso żelatyną, żeby kawałki skleiły się ze sobą podczas pieczenia. 
  • Jeśli chcemy się upewnić, że mięso będzie wyjątkowo miękkie i kruche, możemy natrzeć je przed pieczeniem solą wymieszaną z sokiem z kiwi lub papai. Owoce te uwalniają enzymy trawiące białko. Tak przygotowane mięso możemy zostawić na noc w lodówce. Pamiętajmy jednak, żeby wyjąć je na godzinę przed pieczeniem, żeby zyskało temperaturę pokojową.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Porchetta – jak podawać? 

Tradycyjna porchetta jest tak aromatyczna, że nie potrzebuje żadnych dodatków. Wystarczy, że pokroimy ją w plastry i podamy między dwoma kawałkami chleba, na przykład w formie ciepłej, grillowanej kanapki. Oprócz włoskiej bułki typu ciabatta, z której tradycyjnie przyrządza się panini, możemy użyć także pieczywa takiego jak:   

  • focaccia – puszysty placek, który najczęściej po prostu skrapia się oliwą, a także posypuje gruboziarnistą solą i świeżym rozmarynem.  
  • schiacciata – to toskańska wersja aromatycznego placka na drożdżach, jakim jest focaccia. Często podawana jako zamiennik chleba, dlatego świetnie sprawdzi się w połączeniu z porchettą. 
  • cassoni lub piadina  – odmiany pieczywa przaśnego, czyli bez dodatku drożdży. Wyglądem przypominają meksykańską tortillę, ale przygotowuje się je wyłącznie z mąki pszennej.  

Porchettę można przechowywać w całości w lodówce i kroić na zimno w plastry jak wędlinę. Mięso będzie wtedy odrobinę mniej miękkie, ale ciągle pyszne i aromatyczne. Możemy też w każdej chwili rozgrzać je w piekarniku lub opiekaczu. Ortodoksyjni entuzjaści tego włoskiego przysmaku nie pochwalają stosowania jakichkolwiek dodatków, ale mniej kategoryczni smakosze mogą sięgnąć po suszone pomidory, musztardę i smażoną cebulkę. Musimy jednak uważać, żeby nie zamaskować zanadto smaku pieczeni. Porchetta może być daniem obiadowym. Podawajmy ją z chrupiącymi warzywami (np. szparagami), pieczonymi ziemniakami i kieliszkiem czerwonego wina (najlepiej chianti).  

Porchetta – przepis na jedno z najlepszych dań na świecie 

Porchetta, czyli włoska pieczeń wieprzowa, należy do najbardziej legendarnych i tradycyjnych dań na świecie. Jest jednym z dwóch powszechnie rozpoznawanych produktów pochodzących z regionu Lacjum. Drugim jest pecorino romano, czyli twardy, owczy ser, dodawany m.in. do słynnego spaghetti carbonara. Źródła przepisu na porchettę można doszukiwać się już w starożytnym Rzymie. Danie przywędrowało za sprawą włoskich imigrantów do Stanów Zjednoczonych na początku XX wieku, gdzie często podawane jest na kanapce w towarzystwie sera provolone. 

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Skorzystaj z rabatu na cały as... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
-20% na biżuterię
-20% na biżuterię
Rabat 20% na biżuterię Artelio... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię Artelioni dostępne w salonach i na apart.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Rabat do -30%
Rabat do -30%
Rabat do -30% w sklepach stacj... więcej»
Kod rabatowy:HEGOS2024
Zobacz
+
Rabat do -30%
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:HEGOS2024
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na produkty do pielę... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne