Placuszki z cukinii z szynką i cebulą

Bardzo smaczne placuszki z cukinii.

PlackiNaleśnikiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 163 głosów)

Składniki:

  • 2 młode cukinie (ok. 500g)
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 5 plasterków szynki babuni
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cukinie umyć i wytrzeć, ściąć końce. Zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach razem ze skórką. Jeśli cukinia puści zbyt dużo soku, odcisnąć. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać.
  • Szynkę i cebule drobno pokroić, chwilę podsmażać na łyżce oleju. Przestudzić, dodać do masy i dokładnie wymieszać.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (kładziemy 2 łyżki ciasta na jeden placuszek).
  • Gotowe placuszki odsączyć na ręczniku papierowym.
  • Podawać z jogurtem lub słonym twarożkiem.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy