Placuszki z ricotty są delikatne, puszyste i pyszne, zawierają mało tłuszczu, są zdecydowanie mniej kaloryczne od tradycyjnych racuchów. To idealna propozycja na niedzielne śniadanie. Przygotujemy je bardzo szybko, a z ulubionymi dodatkami pozwolą nam z uśmiechem rozpocząć dzień. Sprawdzą się również na podwieczorek lub kolację. Jeśli jeszcze nie próbowaliście placuszków z serkiem ricotta, to koniecznie musicie to zmienić.
iStock
(średnia 3.43 z 7 głosów)
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je z lodówki na minimum 1 godz. przed smażeniem.
Składniki mokre: masło roztapiamy i studzimy. Do miski dodajemy: umyte i rozbite jajka, serek, a także masło – mieszamy.
Składniki suche: przesiewamy mąkę z sodą. Dosypujemy cukier.
Ciasto: do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy.
Smażenie: na dobrej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, smażymy niewielkie placuszki z ricotty, po około 2,5 minuty z każdej ze stron.
placki - zobacz inne inspiracjePorady
- Do ciasta na placuszki z ricottą możemy dodać ubite białka. Umyte jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek, ubijamy je i delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami. Placuszki dzięki temu będą delikatniejsze i bardziej puszyste
- Zamiast ricotty możemy użyć twarożek kremowy naturalny, który jest tańszą i łatwiej dostępną opcją. A placuszki nie stracą na smaku.
- Do placuszków z ricotty możemy dodać ulubione dodatki. Sprawdzą się świeże owoce, dżemy, powidła, miód, masło orzechowe albo po prostu tylko cukier puder lub jogurt.
- Najsmaczniejsze są podane od razu po przygotowaniu. Możemy je jednak zabrać na piknik czy zapakować do pudełka dla dziecka do szkoły. Do tego owoce i pyszna przegryzka gotowa.
- Sodę oczyszczoną możemy zastąpić 1 łyżeczką proszku do pieczenia (ok. 5 g) – efekt będzie taki sam.
Komentarze