Langosze - węgierskie placki
Langosze - węgierskie placki - Przepis na Langosze - węgierskie plackiWspomnienie z Zuberca - przepyszny drożdżowy placek z czosnkowym masełkiem i serem rodem z Węgier.
Składniki:
- 2 ugotowane ziemniaki
- 30g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 400ml ciepłego mleka
- 400g mąki
- 3 łyżeczki oleju
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- masło
- czosnek
- natka
- tarty żółty ser
Kuchnia:
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Langosze w wykonaniu mojego męża. Po wielu próbach mniej lub bardziej udanych udało się trafić na przepis, który jest idealny i dzięki któremu langosze smakują tak jak te w Zubercu. Żródło: Węgry od kuchni http://www.budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia/langos.html
- Drożdże rozpuścić w ok. 100ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
- W między czasie robimy masełko: z połączenia 1/2 kostki masła, przeciśniętego przez praskę czosnku i dodatku natki. Można masło skomponować wg własnego uznania.
- Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru.
Porady
Langosze podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posmarowane masełkiem czosnkowym, posypane tartym żółtym serem. Niektórzy polewali je jeszcze keczupem, ale dla mnie jest to zbyteczne.
Notka redakcyjna
Langosz jest chrupiący i złocisty, podaje się go sosem czosnkowym, żółtym serem, posiekanym czosnkiem lub innymi dodatkami. Popularne w Polsce placki po węgiersku (placki ziemniaczane z sosem lub gulaszem) nie są znane na Węgrzech i w niczym nie przypominają langosza, który ma pulchną strukturę drożdżowego ciasta smażonego w głębokim tłuszczu (bardziej przypomina racuchy niż placki ziemniaczane).Podobne przepisy
Czas przygotowania:
70 min.

Super ciasto na super okazje.
Węgierskie cappuccino
Czas przygotowania:
60 min.

Mięso zemleć przez maszynkę do mięsa wraz z cebulą,formować średnie wałki.Grillować i polać sosem
Rollery węgierskie.
Czas przygotowania:
60 min.

Odmiana tradycyjnego kotleta mielonego
Frykadelki a'la węgierskie
Czas przygotowania:
60 min.

Placki na tortillę to bardzo prosta sprawa - wypróbuj przepis.
Placki Tortilla
Czas przygotowania:
120 min.

Ulubiona potrawa mojego męża. Zawsze gdy jest jakaś mała uroczystość robię na obiad to danie.
Placki po węgiersku
Czas przygotowania:
30 min.

Placki ziemniaczane w prostym przepisie to pomysł na obiad bez mięsa. Można je podać na 2 sposoby. Proste placki ziemniaczane na wytrawnie ze śmietaną, albo na słodko.
Proste placki ziemniaczane
Czas przygotowania:
90 min.

Placki z kurczaka z dodatkiem papryki i cebuli urozmaicą każdy obiad. Wypróbujcie je na rodzinne spotkanie.
Placki z kurczaka
Czas przygotowania:
50 min.

Przygotowanie: 50 minut Smażenie: 20 minut Porcja: 280 kcal Składniki na 4 porcje
Placki ziemniaczane
Czas przygotowania:
25 min.

Moskole, czyli placki ziemniaczane po góralsku.