Ten węgierski placek zyskał już popularność na całym świecie! Langosze węgierskie są pysznie chrupiące i bardzo sycące! Poniżej podajemy klasyczny przepis na langosz ze śmietaną i serem, ale to pyszne danie można podać na wiele sposobów, właściwie ze wszystkimi ulubionymi dodatkami. ale Zobaczcie, jak zrobić langosze z ziemniakami i odtwórzcie to danie w swojej kuchni.
iStock
(średnia 4.19 z 222 głosów)
Przygotowanie ciasta W garnku podgrzewamy mleko do temperatury ok. 40 stopni (nie zagotoujemy), a potem przelewamy je do miski i dodajemy cukier oraz drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do drożdży dodajemy ugotowane i wystydzone ziemniaki, mąkę oraz szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy jednolite i gładkie ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Przygotowanie dodatków W tym czasie na tarce o małych oczkach ścieramy żółty ser oraz obieramy i siekamy drobno czosnek. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, a następnie doprawiamy do smaku solą i odstawiamy do lodówki, aby smaki się połączyły.
Smażenie langoszy Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 5-6 równych porcji, tworzymy z nich kulki i lekko rozciągamy je w dłoniach na dość grube placuszki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy każdy placek osobno po kilka minut z każdej strony, aż pięknie się zarumieni. Upieczone placki podajemy ze kleksem śmietany, posypane odrobiną startego sera.
Porady
Prawdziwy węgierski langosz
Langosze to rdzennie węgierski street food, budzący zainteresowanie i entuzjazm w każdym tamtejszym mieście. Posiadają postać puszystych drożdżowych placków o średnicy kilkunastu centymetrów - zatem już sam ich widok może przyprawić głodnego turystę o szybsze bicie serca. Placki serwuje się oczywiście w asyście smakowitych dodatków. W grę wchodzi przeważnie śmietana lub sos czosnkowy, ale także np. tarty ser i szynka. Niektóre uliczne budki z langoszami proponują je także na słodko, co wzbudza sensację zwłaszcza wśród najmłodszych.
Tradycyjny langosz powstaje z połączenia mąki pszennej, drożdży, mleka, cukru, soli i oleju. Są to więc składniki łatwo dostępne i przeważnie obecne w każdym domu - oczywiście nie tylko węgierskim. Samo usmażenie placków okazuje się niezwykle proste.
Warto przy okazji zauważyć, że langosze jada się na Węgrzech w dwóch postaciach: z gotowanymi ziemniakami bądź bez nich. Fenomen drożdżowych placków już dawno przekroczył węgierską granicę, rozsławiając to danie także na Słowacji oraz w naszym Cieszynie. O langosza możemy poprosić w niejednej cieszyńskiej knajpce.
Langosz to specjał kuchni węgierskiej. Uwielbiają go nie tylko sami Węgrzy, ale również turyści - aby się o tym przekonać, wystarczy zaobserwować kolejki pod budkami serwującymi te puszyste placki. Na czym jednak polega fenomen langoszy? Czy przygotowanie takiej potrawy wymaga dużych umiejętności kucharskich? Jak często mogą sobie na nią pozwolić osoby dbające o linię?
Podobnie jak wiele innych smakowitych potraw, langosze okazują się niestety dosyć kaloryczne. Jeden taki placek zawiera ok. 300 kcal. Należy przy tym podkreślić, że jest to wartość samego smażonego ciasta, bez jakichkolwiek dodatków. A one przecież także uchodzą za mocno tuczące. Biorąc to wszystko pod uwagę, nie powinniśmy przesadzać z jedzeniem langoszy. Od czasu do czasu warto sobie jednak na nie pozwolić - i to nie tylko podczas podróży na Węgry.
Komentarze