Placki ziemniaczano-dyniowe

Placki ziemniaczano-dyniowe to pyszna i sycąca propozycja na rodzinny obiad. Świetnie smakuje podana z łyżką kwaśnej śmietany i posypane mieloną papryką w proszku. Wypróbujcie przepis na placki dyniowo - ziemniaczane. 

Plackiplacki ziemniaczaneplacki z dyni

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 173 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Przepis na placki ziemniaczano - dyniowe:
    Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Dynię dzielimy na kawałki, obieramy, ścieramy. Mieszamy z ziemniakami, dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Smażymy porcjami na oleju na złoto, z obu stron. Osączamy na papierze kuchennym. Placki ziemniaczano - dyniowe podajemy z sałatką z pomidorów.

Porady

Placki ziemniaczano – dyniowe warto podać z sałatką z pomidorów. Aby ją przygotować potrzeba:

  • 4 pomidorów,
  • 4 gałązek świeżej mięty,
  • kilka łodyżek szczypiorku,
  • 2 łyżek cytryny,
  • 1/2 strąka chili,
  • szczyptę soli i  pieprzu,
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • 500 g sera feta

Na początek pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki. Z mięty obrywamy listki, szczypiorek siekamy. Mieszamy z pomidorami, polewamy sosem zrobionym z soku z cytryny, posiekanego chili, z dodatkiem soli, pieprzu, oleju z pestek dyni. Sałatkę posypujemy pokruszoną fetą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy