Lubicie kotlety ziemniaczane? Dodajcie do nich włoską kapustę i sos pieczarkowy, będą jeszcze lepsze!
Fot. Rua Castilho
(średnia 4.49 z 193 głosów)
Porady
To idealny tzw. kotlet kryzysowy, w którym wykorzystujemy pozornie niepotrzebne warzywa; warto wziąć pod rozwagę wersję z surową białą kiełbasą i mielonym boczkiem. Mielone można zrobić zresztą dosłownie ze wszystkiego, pod warunkiem jednak, że nie będą za tłuste, spoimy je jajkiem i energicznie wymieszamy masę, którą możemy spulchnić, dodając pianę z białka. Wszystkie przesmażane dodatki trzeba osuszyć na papierze lub osączyć na sitku. Jeśli masa wychodzi za wilgotna, dosypujemy bułki tartej lub mąki i jest to dobra okazja, aby wypróbować inne jej rodzaje, np. z ciecierzycy czy fasoli.
Nie polecam mielenia w blenderach lub innych modnych maszynach kuchennych, bo wyjdzie masa pasztetowa! Wystarczy zwykła maszynka i sitko o średnich oczkach. Za najlepsze uchodzą zresztą kotlety ze składników długo siekanych szerokim nożem – tak właśnie robi się kotlety z siekanych jajek.
Zobacz też: Zupa włoska fasolowa
Komentarze