Placki cukiniowe z salsą i dipem czosnkowym

Placki z cukinii to jeden ze sprawdzonych pomysłów na obiad. Chrupiące placki cukiniowe podane z salsą i dipem czosnkowym będą smakować doskonale. Przepis z książki "Warzywa górą".

Naleśnikisalsa

Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 200 głosów)

Składniki:

  • placki: 1 kg cukinii
  • cebula
  • 8 dag siemienia lnianego (mielonego)
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa, olej rzepakowy do smażenia
  • sos: 10 dag jogurtu roślinnego
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • salsa: czerwona cebula
  • pomidor
  • papryka czerwona
  • 1/2 młodej cukinii
  • kilka gałązek pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Młodej cukinii nie warto obierać ze skórki, a jedynie odciąć jej ogonki. Ścieramy ją na dużych oczkach na tarce. Lekko solimy i odstawiamy, aby puściła sok, a potem odciskamy z jego nadmiaru.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cukinii. Dodajemy mielone siemię lniane, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej kłaść na patelnię małe placuszki, które łatwo będzie obracać drewnianą łyżką lub szpatułką.
  • Na sos mieszamy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Wszystkie składniki na salsę kroimy i mieszamy, doprawiamy do smaku i skrapiamy solą i pieprzem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też: przepis na chlebek cukiniowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy