Placki cukiniowe z salsą i dipem czosnkowym

Placki z cukinii to jeden ze sprawdzonych pomysłów na obiad. Chrupiące placki cukiniowe podane z salsą i dipem czosnkowym będą smakować doskonale. Przepis z książki "Warzywa górą".

Dodany przez:

Naleśniki i placki

Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 2.67 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • placki: 1 kg cukinii
  • cebula
  • 8 dag siemienia lnianego (mielonego)
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa, olej rzepakowy do smażenia
  • sos: 10 dag jogurtu roślinnego
  • ząbek czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • salsa: czerwona cebula
  • pomidor
  • papryka czerwona
  • 1/2 młodej cukinii
  • kilka gałązek pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Młodej cukinii nie warto obierać ze skórki, a jedynie odciąć jej ogonki. Ścieramy ją na dużych oczkach na tarce. Lekko solimy i odstawiamy, aby puściła sok, a potem odciskamy z jego nadmiaru.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cukinii. Dodajemy mielone siemię lniane, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Placki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej kłaść na patelnię małe placuszki, które łatwo będzie obracać drewnianą łyżką lub szpatułką.
  4. Na sos mieszamy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Wszystkie składniki na salsę kroimy i mieszamy, doprawiamy do smaku i skrapiamy solą i pieprzem.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Wskazówki

Zobacz też: przepis na chlebek cukiniowy

salsa dip czosnkowy Placki z cukinii
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy