REKLAMA

Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa pozwala cieszyć się smakiem najpopularniejszego specjału włoskiej kuchni dosłownie wszystkim. Nawet osobom z celiakią i stosującym dietę bezglutenową. Potrafisz przygotować tradycyjną pizzę? Zatem z wariantem bez glutenu poradzisz sobie tak samo dobrze, bo przepis na ten przysmak niewiele odbiega od oryginalnego. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pizza

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 202 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Drożdże 1.

    Na początku należy rozrobić drożdże z wodą, solą i cukrem. Następnie dodać rozczyn do mąki i wyrobić ciasto. Ciasto należy zagnieść długo i energicznie, a w międzyczasie powoli dodać olej. 

  • Ciasto drożdżowe - wyrastanie 2.

    Z ciasta trzeba uformować kulkę natrzeć olejem, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut by ciasto odpoczęło.
    Następnie należy rozwałkować ciasto na pizzę, polać przecierem pomidorowym i posypać oregano. Na wierzchu można ułożyć ulubione dodatki.

  • pietruszka 3.

    Pizzę trzeba piec w temperaturze 220°C przez 20 minut. Po upieczeniu na cieście można ułożyć pokrojone w plastry świeże warzywa i pieczarki. Na koniec pizzę bezglutenową można posypać świeżą bazylią lub posiekaną natką pietruszki. 

Porady

  • Dodatki to kwestia indywidualna. Na bezglutenowym cieście możemy przygotować ulubioną pizzę wegetariańską, tradycyjną margheritę, capriciosę, pizzę ze szpinakiem i każdą inną. Ważne, aby pozostałe składniki także nie zawierały glutenu, bo należy pamiętać, że to białko jest obecne nie tylko w produktach pochodzenia zbożowego. Ze względu na swoje właściwości, często jest dodawane do wędlin i sosów, zwłaszcza typu instant.
  • Jaka mąka bezglutenowa do pizzy będzie najlepsza? Gryczana i ziemniaczana. Spód do pizzy bez glutenu należy przygotować mieszając oba rodzaje w odpowiednich proporcjach i dodając do nich drożdże rozrobione z wodą, solą i cukrem. 

Notka redakcyjna

Dieta bezglutenowa

Celiakia lub nietolerancja glutenu należą do dość często występujących przypadłości. Niestety, osoby, u których została zdiagnozowana jedna z chorób glutenozależnych, muszą wyeliminować ze swojego jadłospisu produkty zawierające szkodliwe dla nich białko. Gluten jest obecny przede wszystkim w zbożach i produktach zbożowych, także w mące, która stanowi podstawowy składnik wielu pysznych dań, w tym pizzy, a dokładnie - ciasta, na którym ten specjał jest przyrządzany. 

Właśnie dla takich osób dedykowana jest pizza bez glutenu. Przygotowana w domu, jest smaczna, pożywna i zdrowa, niemal nieróżniąca się od odpowiednika przygotowanego według tradycyjnego przepisu. 

Ciasto na pizzę bezglutenowe

Czy jednak brak glutenu nie będzie stanowił problemu? To białko odpowiada przecież za elastyczną konsystencję ciasta i zapobiega jego wysychaniu, a dodatkowo pomaga zachować smak i aromat produktów spożywczych. Bez obaw, używając odpowiedniego przepisu, z łatwością przygotujemy doskonałą pizzę, niemal nieróżniącą się od "glutenowej".

Zobacz też: Pizza pomidorowo-truskawkowa z zielonym pieprzem i mozzarellą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy