Pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa pozwala cieszyć się smakiem najpopularniejszego specjału włoskiej kuchni dosłownie wszystkim. Nawet osobom z celiakią i stosującym dietę bezglutenową. Potrafisz przygotować tradycyjną pizzę? Zatem z wariantem bez glutenu poradzisz sobie tak samo dobrze, bo przepis na ten przysmak niewiele odbiega od oryginalnego. Może to być popisowe danie dla ukochanej osoby, która z jakiegoś powodu unika glutenu – sprawdzi się na urodziny, walentynki, romantyczną kolację we dwoje i na co dzień.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pizza

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 202 głosów)

Pizza bezglutenowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Drożdże 1.

    Zaczyn na pizzę: na początku mieszamy drożdże z wodą, solą i cukrem, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  • Ciasto drożdżowe - wyrastanie 2.

    Ciasto na pizzę bezglutenową: zaczyn dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy je energicznie, aż zacznie odchodzić od ręki, a w międzyczasie powoli dolewamy olej. Z ciasta trzeba uformować kulkę natrzeć olejem, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut w ciepłe miejsce, by ciasto urosło. Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, nakładamy koncentrat pomidorowy i posypujemy oregano. Na wierzchu układamy pomidor, cebulę, pieczarki i paprykę. Wierzch posypujemy serem żółtym lub mozzarellą.

  • pietruszka 3.

    Pieczenie: pizzę bezglutenową pieczemy w temperaturze 220°C przez 20 minut. Na koniec pizzę bezglutenową można posypać świeżą bazylią lub posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Dodatki to kwestia indywidualna. Na bezglutenowym cieście możemy przygotować ulubioną pizzę wegetariańską, tradycyjną margheritę, capriciosę, pizzę ze szpinakiem i każdą inną. Ważne, żeby pozostałe składniki także nie zawierały glutenu, bo należy pamiętać, że to białko jest obecne nie tylko w produktach pochodzenia zbożowego. Ze względu na swoje właściwości, często jest dodawane do wędlin i sosów, zwłaszcza typu instant.
  • Jaka mąka bezglutenowa do pizzy będzie najlepsza? Gryczana i ziemniaczana. Spód do pizzy bez glutenu należy przygotować mieszając oba rodzaje w odpowiednich proporcjach i dodając do nich drożdże rozrobione z wodą, solą i cukrem.
  • Do pizzy bezglutenowej mogą być użyte drożdże suche, wtedy ciasto będzie bardziej kruche lub świeże, z których robimy zaczyn z dodatkiem wody lub mleka.
  • Przyprawy można dodać również bezpośrednio do ciasta, wtedy zyska nowy, ciekawy smak.
  • Zamiast oleju można użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub olej kokosowy, który sprawi, że pizza będzie jeszcze zdrowsza.
  • Koncentrat pomidorowy może stać się bazą do sosu pomidorowego, który przygotujemy samodzielnie. Ale sos będzie jeszcze lepszy, gdy zrobimy go ze świeżych pomidorów lub tych z puszki, a także z passaty.
  • Do pizzy bezglutenowej pasuje również biały sos, zrobiony na bazie śmietany lub jogurtu ze świeżym lub suszonym czosnkiem.
  • Pizzę bezglutenową z powodzeniem możemy wykonać również z innej mąki niż gryczana, w której jest wyraźnie wyczuwalny smak gryki, co nie każdemu może pasować. Odpowiednia będzie również mąka ryżowa, kukurydziana lub owsiana. W sklepach dostępne są też gotowe mieszanki mąki bezglutenowej na pizzę.

Notka redakcyjna

Dieta bezglutenowa

Celiakia lub nietolerancja glutenu należą do dość często występujących przypadłości. Niestety, osoby, u których została zdiagnozowana jedna z chorób glutenozależnych, muszą wyeliminować ze swojego jadłospisu produkty zawierające szkodliwe dla nich białko. Gluten jest obecny przede wszystkim w zbożach i produktach zbożowych, także w mące, która stanowi podstawowy składnik wielu pysznych dań, w tym pizzy, a dokładnie – ciasta, na którym ten specjał jest przyrządzany.


Właśnie takim osobom jest dedykowana pizza bezglutenowa. Przygotowana w domu, jest smaczna, pożywna i zdrowa, niemal nieróżniąca się od odpowiednika robionego według tradycyjnego przepisu.

Ciasto na pizzę bezglutenowe

Czy jednak brak glutenu nie będzie stanowił problemu? To białko odpowiada przecież za elastyczną konsystencję ciasta i zapobiega jego wysychaniu, a dodatkowo pomaga zachować smak i aromat produktów spożywczych. Bez obaw, używając odpowiedniego przepisu, z łatwością przygotujemy doskonałą pizzę, niemal nieróżniącą się od "glutenowej".

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy