Ciasto na pizzę

Pizza to najbardziej rozpowszechnione na świecie danie kuchni włoskiej, a kluczem do zrobienia jej według tradycyjnej receptury jest doskonałe ciasto na pizzę. Każdy aspirujący do tytułu pizzaiolo musi doskonale wiedzieć, jak zrobić ciasto na pizzę. Bez obaw - ciasto na pizzę jak z pizzerii możesz przygotować także w domu. Wystarczy odpowiednia doza cierpliwości i umiejętne zagniecenie ciasta. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2018. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży. 

dodany przez: mojegotowanie

Zapiekanki Pizza

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 203 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto-na-pizze-skladniki 1.

    Sól rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do niej mniej więcej 180g mąki oraz drożdże. Ciasto na pizze wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut, stopniowo dodając pozostałą mąkę. Kiedy już zużyjemy całą mąkę, ciasto na pizzę wyrabiamy jeszcze przez kolejne 20 minut. Wyrobione ciasto do pizzy odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.

  • ciasto-na-pizze-wyrabianie 2.

    Wyrośnięte ciasto na pizzę należy wyrabiać staglio a mano, czyli ręcznie, aż powstanie kula (panetto). Następnie odstawiamy je na 6 godzin w miejsce o temperaturze pokojowej (25°C). Z ciasta na pizzę formujemy płaski placek. Należy to robić palcami obu rąk, naciskając nimi od środka do zewnątrz. Jak rozwałkować ciasto na pizzę? Odpowiedź brzmi: wcale. Ciasto na pizzę koniecznie trzeba uformować dłońmi. Na pizzy układamy wybrane dodatki, najlepiej pochodzące z Kampanii.

  • ciasto-na-pizze-przepis 3.

    Ile piec ciasto na pizzę? Według tradycyjnej receptury, pizzę powinniśmy wstawić do pieca opalanego drewnem, rozgrzanego do temperatury 430-480°C. Pizzę pieczemy przez około 60-90 sekund, nie dłużej. W warunkach domowych piekarnik razem z blachą lub kamieniem do wypieku pizzy należy rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury. Pizzę przekładamy na gorący kamień lub na blachę i pieczemy 5-8 minut. Następnie pizzę studzimy przez 1-2 minuty, posypujemy listkami świeżej bazylii i skrapiamy oliwą.

Porady

Czy ciasto na pizzę można mrozić? Ciasto na pizzę możemy spokojnie mrozić. Domowe ciasto do pizzy najlepiej jest zamrozić zaraz po wyrośnięciu. Należy pamiętać o tym, że ciasto na pizze należy rozmrażać powoli, czyli nie wyjmować go z zamrażarki i odstawiać od razu w temperaturę pokojową (tym bardziej nie podgrzewać!). Zamiast tego, ciasto na pizzę przekładamy z zamrażarki do lodówki, by powoli rozmarzało przez całą noc. W ten sposób minimalizujemy aktywność drożdży, które mogłyby odkształcić ciasto do pizzy.

Notka redakcyjna

Najsłynniejsze danie świata ma wiele odmian, ale najlepszą pizzę, bo zrobioną zgodnie ze sztuką, zjemy w Neapolu. To właśnie tam, w sercu Kampanii, narodziła się wiele lat temu. Pizza neapolitańska jest wyjątkowa, nie tylko dlatego, że wyśmienicie smakuje, ale również z tego powodu, że jej przygotowywanie wymaga przestrzegania określonych reguł. Ciasto na pizzę neapolitańską formuje się ręcznie, naciskając je palcami obu dłoni ruchem od środka na zewnątrz – ten sposób nazywa się pizzaiuolo i w 2017 r. UNESCO wpisało go na listę niematerialnego dziedzictwa kultury. Dodatki do pizzy muszą pochodzić z lokalnych upraw. Najlepsze do pizzy neapolitańskiej będą pomidory odmiany San Marzano. Uprawia się je na żyznych terenach wulkanicznych. Są podłużne, mocno czerwone, mają niewiele pestek i nie rozpadają się. Z kolei serem, którego używa się najczęściej do przygotowania pizzy zgodnie z tradycyjną recepturą jest mozzarella di bufala, pochodząca z mleka krów hodowanych wyłącznie w Kampanii. Jest niezwykle delikatna, a po roztopieniu pozostaje cudownie ciągliwa.

Sprawdź koniecznie, jakie akcesoria przydadzą się w domu, aby przygotować idealne ciasto na pizzę!

Tylko kamienny piec opalany drewnem nadaje się do wypiekania pizzy. Nad przestrzeganiem zasad przygotowywania pizzy czuwa Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (Associazione Verace Pizza Napoletana). To prężna organizacja, która powstała w 1984 r. i skupia pizzaiuoli (mistrzów przygotowywania pizzy), aby chronić oryginalność receptury i dbać o właściwie przyrządzanie pizzy. Inną, równie ważną organizacją jest L’Associazione Pizzaiuoli Napoletani (Stowarzyszenie Neapolitańskich Pizzaiuoli). Organizacja skupia się na zachowaniu tradycyjnego zawodu pizzaiuoli, organizując różne konkursy i szkolenia. Jednym z najczęściej nagradzanych pizzaiuoli jest Salvadore Di Matteo, spadkobierca i właściciel pizzerii Di Matteo na Via dei Tribunali. W 2011 r. zajął pierwsze miejsce w konkursie Pucharu Świata, a w 2013 r. wygrał tytuł Super Championa. Będąc w Neapolu, na pewno nie można sobie odmówić jego pizzy.

Ciasto na pizzę jak z pizzerii

Tradycyjna pizza to neapolitańska to niewątpliwie królowa wśród pizz - klasyczne, cienkie i delikatne ciasto na pizzę nie ma sobie równych. Idealne ciasto na pizze jest jednak dość czasochłonne w przygotowaniu. Należy przygotować rozczyn i zrobić ciasto, które następnie należy zagnieść i dać mu odpocząć, co w sumie zajmuje około 8 godzin. Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży? Pizza na takim spodzie na pewno nie będzie smakować dokładnie tak, jak tradycyjna pizza, ponieważ drożdże są kluczowym składnikiem w przepisie na ciasto na pizzę. Dlatego jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu, by przygotować klasyczny spód do pizzy, możemy skorzystać z innych, także pysznych, rozwiązań:

  1. Placek a'la pizza na spodzie bez drożdży. Takie ciasto na pizzę na pewno jest mniej czasochłonne od tradycyjnego. Przygotujemy je z mąki, oliwy i wody. Szybka pizza bez drożdży będzie gotowa w niecałe pół godziny!
  2. Pizza z patelni. Ciasto na pizzę z patelni w gruncie rzeczy jest ciastem naleśnikowym, z ta różnicą, że w tym przypadku nie używamy mleka. Z tego względu pizza z patelni będzie świetnym pomysłem na śniadanie na ciepło.
  3. Pizza z kalafiora. Spód do pizzy z kalafiora to coraz popularniejszy trend kulinarny, zwłaszcza wśród zwolenników kuchni roślinnej. Lekka, zdrowa, bezglutenowa i do tego wegańska pizza z kalafiora to na pewno ciekawa propozycja dla wszystkich wielbicieli pizzy!

Czytaj także: Pizza od kuchni - sekrety pizzy idealnej według najlepszych kucharzy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy