Ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę według tradycyjnej receptury to gwarancja sukcesu udanego dania. Do tego dodajemy ulubione składniki wysokiej jakości, ważny jest tu też ser i sos. A sprawdzony przepis naprawdę warto znać, bo pizza to najbardziej rozpowszechniony na świecie specjał kuchni włoskiej. Na szczęście wystarczy odpowiednia doza cierpliwości i odpowiednie zagniecenie ciasta, żeby cieszyć się  domową pizzą. Nasz przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2018.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekanki pizza

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 204 głosów)

Ciasto na pizzę - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto-na-pizze-skladniki 1.

    Ciasto na pizzę: sól rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do niej mniej więcej 180 g mąki oraz drożdże. Wyrabiamy ręcznie przez około 10 minut, stopniowo dodając pozostałą mąkę. Kiedy już zużyjemy całą mąkę, wyrabiamy jeszcze przez kolejne 20 minut. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. Potem wyrabiamy je ponownie staglio a mano, czyli ręcznie, aż powstanie kula (panetto). I odstawiamy je na 6 godzin w miejsce o temperaturze pokojowej (25°C).

  • ciasto-na-pizze-wyrabianie 2.

    Formowanie: kształtujemy płaski placek. Należy to robić palcami obu rąk, naciskając nimi od środka do zewnątrz. Jak rozwałkować ciasto na pizzę? Odpowiedź brzmi: wcale. Koniecznie trzeba uformować je dłońmi. Na pizzy układamy wybrane dodatki, najlepiej pochodzące z Kampanii.

  • ciasto-na-pizze-przepis 3.

    Ile piec ciasto na pizzę? Według tradycyjnej receptury, pizzę powinniśmy wstawić do pieca opalanego drewnem, rozgrzanego do temperatury 430–480°C. Pizzę pieczemy przez około 60–90 sekund, nie dłużej. W warunkach domowych piekarnik razem z blachą lub kamieniem do wypieku pizzy należy rozgrzać do najwyższej możliwej temperatury. Pizzę przekładamy na gorący kamień lub na blachę i pieczemy 5–8 minut. Następnie pizzę studzimy przez 1–2 minuty, posypujemy listkami świeżej bazylii i skrapiamy oliwą.

Porady

  • Czy ciasto na pizzę można mrozić? Tak, domowe ciasto do pizzy najlepiej jest zamrozić zaraz po wyrośnięciu. Należy pamiętać o tym, żeby potem rozmrażać je powoli, przekładamy z zamrażarki do lodówki, by powoli rozmarzało przez całą noc. W ten sposób minimalizujemy aktywność drożdży, które mogłyby odkształcić ciasto do pizzy.
  • Jeśli nie mamy czasu są też sposoby na szybkie ciasto na pizzę – wystarczy połączyć mąkę (250 g), ciepłą wodę (150 ml), drożdże (instant 7 g, świeże 25 g ), oliwę z oliwek (1 łyżka), łyżeczka soli i pół cukru – wyrobić, a następnie odłożyć do wyrośnięcia na 30 min. Potem rozciągamy ciasto palcami w pożądany kształt i układamy składniki.
  • Ciasto na pizzę włoską można przygotować zarówno z dodatkiem suchych drożdży lub świeżych. W przypadku tych drugich trzeba wcześniej przygotować zaczyn, co nieco wydłuży przygotowanie tego przysmaku.
  • Z naszego przepisu można zrobić również pizzę na grubym cieście, wystarczy nieco mniej je rozciągnąć w czasie formowania.
  • Dla naprawdę zabieganych mamy propozycję zrobienia pizzy na cieście francuskim. Wystarczy położyć ulubione składniki i zapiec 20–25 minut.

Notka redakcyjna

Ciasto na pizzę – krótka historia

Najsłynniejsze danie świata ma wiele odmian, ale najlepszą pizzę, bo zrobioną zgodnie ze sztuką, zjemy w Neapolu. To właśnie tam, w sercu Kampanii, narodziła się wiele lat temu. Pizza neapolitańska jest wyjątkowa, nie tylko dlatego, że wyśmienicie smakuje, ale również z tego powodu, że jej przygotowywanie wymaga przestrzegania określonych reguł.


Ciasto na pizzę neapolitańską formuje się ręcznie, naciskając je palcami obu dłoni ruchem od środka na zewnątrz – ten sposób nazywa się pizzaiuolo i w 2017 r. UNESCO wpisało go na listę niematerialnego dziedzictwa kultury. Dodatki do pizzy muszą pochodzić z lokalnych upraw. Najlepsze do pizzy neapolitańskiej będą pomidory odmiany San Marzano. Uprawia się je na żyznych terenach wulkanicznych. Są podłużne, mocno czerwone, mają niewiele pestek i nie rozpadają się. Z kolei serem, którego używa się najczęściej do przygotowania pizzy zgodnie z tradycyjną recepturą jest mozzarella di bufala, pochodząca z mleka krów hodowanych wyłącznie w Kampanii. Jest niezwykle delikatna, a po roztopieniu pozostaje cudownie ciągliwa.


Sprawdź koniecznie, jakie akcesoria przydadzą się w domu, aby przygotować idealne ciasto na pizzę!


Najlepsze ciasto na pizzę powstanie tylko z kamiennego pieca opalanego drewnem. Nad przestrzeganiem zasad przygotowywania pizzy czuwa Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (Associazione Verace Pizza Napoletana). To prężna organizacja, która powstała w 1984 r. i skupia pizzaiuoli (mistrzów przygotowywania pizzy), żeby chronić oryginalność receptury i dbać o właściwie przyrządzanie pizzy. Inną, równie ważną organizacją jest L’Associazione Pizzaiuoli Napoletani (Stowarzyszenie Neapolitańskich Pizzaiuoli). Organizacja skupia się na zachowaniu tradycyjnego zawodu pizzaiuoli, organizując różne konkursy i szkolenia. Jednym z najczęściej nagradzanych pizzaiuoli jest Salvadore Di Matteo, spadkobierca i właściciel pizzerii Di Matteo na Via dei Tribunali. W 2011 r. zajął pierwsze miejsce w konkursie Pucharu Świata, a w 2013 r. wygrał tytuł Super Championa. Będąc w Neapolu, na pewno nie można sobie odmówić jego pizzy.


Ciasto na pizzę bez drożdży

Tradycyjna pizza to neapolitańska to niewątpliwie królowa wśród pizz – klasyczne, cienkie i delikatne ciasto na pizzę nie ma sobie równych. Jest jednak dość czasochłonna w przygotowaniu. Należy przygotować rozczyn i zrobić ciasto, które następnie należy zagnieść i dać mu odpocząć, co w sumie zajmuje około 8 godzin.


Jak zrobić ciasto na pizzę bez drożdży? Pizza na takim spodzie na pewno nie będzie smakować dokładnie tak, jak tradycyjna, ponieważ drożdże są kluczowym składnikiem w przepisie. Dlatego jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu, by przygotować klasyczny spód, możemy skorzystać z innych, także pysznych, rozwiązań:


1.    Placek a'la pizza na spodzie bez drożdży. Takie ciasto na pizzę na pewno jest mniej czasochłonne od tradycyjnego. Przygotujemy je z mąki, oliwy i wody. Szybka pizza bez drożdży będzie gotowa w niecałe pół godziny!
2.    Pizza z patelni. Ciasto na pizzę z patelni w gruncie rzeczy jest ciastem naleśnikowym, z tą różnicą, że w tym przypadku nie używamy mleka. Z tego względu pizza z patelni będzie świetnym pomysłem na śniadanie na ciepło.
3.    Pizza z kalafiora. Spód do pizzy z kalafiora to coraz popularniejszy trend kulinarny, zwłaszcza wśród zwolenników kuchni roślinnej. Lekka, zdrowa, bezglutenowa i do tego wegańska pizza z kalafiora to na pewno ciekawa propozycja dla wszystkich wielbicieli pizzy!

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy