Polacy kochają kuchnię włoską, a pizza to jedna z najczęściej wybieranych propozycji z kategorii kuchnie świata. Zamawiamy ją chętnie do domu i coraz częściej sami eksperymentujemy z przepis i dodatki do pizzy. Jednak dobry przepis na ciasto na pizzę to jedno! Niemniej ważne są akcesoria do pizzy, które w domowych warunkach i w każdej kuchni pozwolą upiec wybitną pizzę. I nie potrzebny jest do tego profesjonalny piec do pizzy!

Akcesoria do pizzy: kamień do pizzy

Niezależnie od tego, czy nasza ulubiona to pizza neapolitańska (z puszystymi jak poduszeczki brzegami i cienkim ciastem), czy pizza sycylijska (wyrośnięta z prostymi składnikami), każdy prawdziwy miłośnik włoskiego klasyku zwróci uwagę na jej spód. Nie może być zbyt blady, ale zdecydowanym błędem będzie zbyt mocne przypieczenie. Jak uzyskać efekt wypieczonego w punkt spodu? Tu pomoże kamień do pizzy! Akcesorium na pozór zbędne, ale jeśli jesteście prawdziwymi fanami pizzy, po prostu ułatwi Wam życie. Sekret polega na równomiernym rozgrzaniu kamienia, a tym samym wypieczeniu ciasta w jednakowy sposób na całej powierzchni placka. Co ważne - przed pierwszym użyciem kamień do pizzy należy dokładnie wymoczyć i umyć w ciepłej wodzie bez detergentów. Po upieczeniu nie stawiamy bezpośrednio na blacie! Kamień do pizzy najlepiej położyć na drewnianej desce lub od razu wyłożyć pizzę na talerze albo zaserwować na łopatce do pizzy. Co ważne - kamień do pizzy pomoże też w przepisie na nasze rodzime podpłomyki - to alternatywa dla niegdysiejszego wypiekania placków na starej kuchni. A jeśli nie kamień do pizzy, to co? Za przykładem naszych babć i niejednej włoskiej mammy można wykorzystać... blachę. Pizza domowa przepis na blachę to rozwiązanie, które sprawdzi się w każdej kuchni.

Akcesoria do pizzy: łopatka do pizzy

A jak sprytnie i łatwo przekładać surową pizzę do pieca i wyciągać gotowe danie na talerze? Tu przydatna będzie łopatka do pizzy. Nie musi być w rozmiarach rosłego pizza mastera, ale obszerny, stabilny gadżet zdecydowanie ułatwi pieczenie i manewr wykładania pizzy na talerze. Łopatka do pizzy powinna pozwolić przenieść cały placek (niezależnie od kształtu), a także wygodnie zaserwować pizzę. To także gadżet, który może służyć do serwowania innych pyszności z piekarnika. Na pewno użyjecie go nieraz!

Akcesoria do pizzerii w domu

Czas na prezentację naszego kulinarnego dzieła! Pizza domowa powinna być serwowana jeszcze gorąca, w wygodnych do zjedzenia porcjach. Do tego przydadzą się dwa akcesoria do pizzy. Pierwszy z nich to zdecydowana klasyka, czyli nóż do pizzy. Łatwo go rozpoznać przez charakterystyczne, okrągłe ostrze na wygodnym uchwycie. Dobry nóż do pizzy powinien być wykonany ze stali nierdzewnej, aby nie tylko sprawnie podzielił ciasto na równe części, ale też był łatwy do mycia i zachowania czystości. Nóż do pizzy powinien posłużyć nam przez lata! I z pewnością będzie lepszym rozwiązaniem niż klasyczne noże z naszych kuchni. 

Kolejny przedmiot, który powinien mieć każdy fan pizzy i może być pomysłem na prezent na parapetówkę to odpowiedni talerz do pizzy. Można rzecz jasna podawać pizzę za pomocą łopatki do pizzy - o ile jest poręczna i nie nadgryziona zębem czasu, ale to właśnie talerz do pizzy kojarzy się z najlepszymi lokalami z włoską potrawą. Nie oszczędzajmy tutaj na wielkości - może okazać się, że klasyczna margarita ze średniej urośnie nam do dużej i przyda się okazalszy talerz do pizzy. Niech będzie centrum stołu w trakcie włoskiej uczty!

Powyższe akcesoria do pizzy to jedynie propozycje, które dla domowych kucharzy mogą być inspiracją i punktem wyjścia do przygotowania własnoręcznie jednego z najpopularniejszych dań świata. A jakie przepisy wybrać? Dla początkujących polecamy przepis na ciasto na pizze bez drożdży - sprawny sposób na pyszności. I o ile prawdziwy Włoch nie uznaje sosów czy innych polewanych dodatków do pizzy, to wiemy, że preferencje w różnych domach są różne, dlatego domowy sos czosnkowy do pizzy może się przydać!