Pierniczki świąteczne - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na pierniczki świąteczne
Masło z miodem roztapiamy w garnuszku, dodajemy przyprawę do pierników. Z 10 dag cukru robimy karmel z odrobiną wody i łączymy z masłem, miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy ucierając, stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i pozostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia wałkujemy ciasto na płaty grubości 1/2 cm i wykrywamy z nich drobne pierniczki za pomocą małych foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 15–20 min w temp. 180°C. Dekorujemy wg uznania.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze