To piernik w wyjątkowej formie - kostki przełożonej powidłami i polanej czekoladą. Zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski dojrzewający miesiąc przed świętami? Ten przepis wam się przyda.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
Suche składniki: mąkę mieszamy z przyprawami do piernika, kakao i amoniakiem.
Karmel: na patelni rozgrzewamy cukier. Gdy będzie rzadki i brązowy, dodajemy miód i 250 g masła. Rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto: do karmelu dodajemy rozmącone jajka i skórkę pomarańczową. Całą masę łączymy z mąką i przyprawami. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. tydzień. Po tym czasie stanie się tak zwarte, że będzie można je rozwałkować.
Pieczenie: wysmarowaną tłuszczem blachę wylepiamy rozwałkowanym na ok. 3 cm ciastem. Pieczemy 40–50 min w temp. 190°C.
Kostka piernikowa: po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z blachy (można je przekroić na 4 duże części, aby się nie połamały). Placki przecinamy w poprzek i smarujemy powidłami. Składamy i kroimy piernik w kostkę (3–4 cm). W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z łyżką masła. Polewamy nią ciasto.
piernik, powidła - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: Powidła śliwkowe z piekarnika z orzechami laskowymi
Komentarze