Kostka piernikowa z powidłami

To piernik w wyjątkowej formie - kostki przełożonej powidłami i polanej czekoladą. Zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski dojrzewający miesiąc przed świętami? Ten przepis wam się przyda.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

piernik powidła

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 202 głosów)

Kostka piernikowa z powidłami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Suche składniki: mąkę mieszamy z przyprawami do piernika, kakao i amoniakiem.

  • 2.

    Karmel: na patelni rozgrzewamy cukier. Gdy będzie rzadki i  brązowy, dodajemy miód i 250 g masła. Rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. 

  • 3.

    Ciasto: do karmelu dodajemy rozmącone jajka i skórkę pomarańczową. Całą masę łączymy z mąką i przyprawami. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. tydzień. Po tym czasie stanie się tak zwarte, że będzie można je rozwałkować.

  • 4.

    Pieczenie: wysmarowaną tłuszczem blachę wylepiamy rozwałkowanym na ok. 3 cm ciastem. Pieczemy 40–50 min w temp. 190°C.

  • 5.

    Kostka piernikowa: po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z blachy (można je przekroić na 4 duże części, aby się nie połamały). Placki przecinamy w poprzek i smarujemy powidłami. Składamy i kroimy piernik w kostkę (3–4 cm). W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z łyżką masła. Polewamy nią ciasto.

Porady

Zobacz też: Powidła śliwkowe z piekarnika z orzechami laskowymi

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy