Kostka piernikowa z powidłami

Ocena:

4.47 (203)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

To piernik w wyjątkowej formie - kostki przełożonej powidłami i polanej czekoladą. Zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski dojrzewający miesiąc przed świętami? Ten przepis wam się przyda.

Składniki:

  • miód  50 g

  • skórka pomarańczowa  100 g

  • przyprawa do piernika  5 g

  • powidła śliwkowe  1 słoik

  • cukier  125 g

  • kakao  40 g

  • gorzka czekolada  300 g

  • mąka tortowa  1 kg

  • amoniak  8 g

  • masło  265 g

  • jajka  3 szt.

  • tłuszcze  10 g

Kostka piernikowa z powidłami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Suche składniki: mąkę mieszamy z przyprawami do piernika, kakao i amoniakiem.

  • Krok 2:

    Karmel: na patelni rozgrzewamy cukier. Gdy będzie rzadki i  brązowy, dodajemy miód i 250 g masła. Rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. 

  • Krok 3:

    Ciasto: do karmelu dodajemy rozmącone jajka i skórkę pomarańczową. Całą masę łączymy z mąką i przyprawami. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. tydzień. Po tym czasie stanie się tak zwarte, że będzie można je rozwałkować.

  • Krok 4:

    Pieczenie: wysmarowaną tłuszczem blachę wylepiamy rozwałkowanym na ok. 3 cm ciastem. Pieczemy 40–50 min w temp. 190°C.

  • Krok 5:

    Kostka piernikowa: po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z blachy (można je przekroić na 4 duże części, aby się nie połamały). Placki przecinamy w poprzek i smarujemy powidłami. Składamy i kroimy piernik w kostkę (3–4 cm). W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z łyżką masła. Polewamy nią ciasto.

Porady

Zobacz też: Powidła śliwkowe z piekarnika z orzechami laskowymi

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne