Kostka piernikowa z powidłami

To piernik w wyjątkowej formie - kostki przełożonej powidłami i polanej czekoladą. Zapomnieliście wstawić ciasto na piernik staropolski dojrzewający miesiąc przed świętami? Ten przepis wam się przyda.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

piernik powidła

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 201 głosów)


Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • gotowa przyprawa do piernika (lub po łyżeczce mielonego cynamonu
  • goździków
  • pieprzu
  • imbiru
  • kardamonu i startej gałki muszkatołowej)
  • 4 łyżki kakao
  • łyżka amoniaku w proszku
  • 12 i 1/2 dag cukru
  • 50 dag miodu
  • 25 dag masła
  • 3 jajka
  • 6 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • tłuszcz do formy
  • słoik powideł śliwkowych
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • łyżka masła

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Mąkę mieszamy z przyprawami do piernika
  • kakao i amoniakiem.
  • Na patelni karmelizujemy cukier
  • gdy będzie rzadki i brązowy
  • dodajemy miód i masło
  • rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy rozmącone jajka i skórkę pomarańczową.
  • Całą masę dodajemy do mąki z przyprawami
  • mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. tydzień.
  • Po tym czasie ciasto stanie się tak zwarte
  • że będzie można je rozwałkować. Wysmarowaną masłem blachę wylepiamy rozwałkowanym na ok. 3 cm ciastem. Pieczemy 40–50 min w temp. 190°C.
  • Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z blachy (można je przekroić na 4 duże części
  • aby się nie połamały).
  • Placki przecinamy w poprzek i smarujemy powidłami
  • składamy i kroimy piernik w kostkę (3–4 cm). W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z łyżką masła i smarujemy kostki piernika.
  • Przepis z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: Powidła śliwkowe z piekarnika z orzechami laskowymi

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy