Dżem porzeczkowy z malinami

Dżem porzeczkowy z malinami to pyszny smakołyk na piknik w letni słoneczny dzień.

Przetworydżemy

Ocena:

(średnia 4.55 z 144 głosów)

Składniki:

  • 45 dag kolorowych porzeczek
  • 4 łyżki wody
  • 45 dag malin
  • 90 dag cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z porzeczek odrywamy szypułki, owoce myjemy, osaczamy.
  • Rozparowujemy w rondlu z dodatkiem 4 łyżek wody.
  • Wsypujemy opłukane maliny, gotujemy razem 5 min.
  • Następnie dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż się całkowicie rozpuści (mieszamy często, by się nie przypaliły).
  • Gorący wkładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy szczelnie i odwracamy je do góry dnem, do wystygnięcia.
  • Jeśli nie lubimy pestek w dżemie, przecieramy pulpę owocowa przez sito jeszcze zanim wsypiemy cukier.

Porady

Wypróbuj nasze przepisy na przetwory!

Zobacz też: waniliowa legumina z malinami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy