Dżem porzeczkowy z malinami

Dżem porzeczkowy z malinami to pyszny smakołyk na piknik w letni słoneczny dzień.

Dodany przez:

Owocowe

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe

Składniki

  • 45 dag kolorowych porzeczek
  • 4 łyżki wody
  • 45 dag malin
  • 90 dag cukru

Przygotowanie

  1. Z porzeczek odrywamy szypułki, owoce myjemy, osaczamy.
  2. Rozparowujemy w rondlu z dodatkiem 4 łyżek wody.
  3. Wsypujemy opłukane maliny, gotujemy razem 5 min.
  4. Następnie dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż się całkowicie rozpuści (mieszamy często, by się nie przypaliły).
  5. Gorący wkładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy szczelnie i odwracamy je do góry dnem, do wystygnięcia.
  6. Jeśli nie lubimy pestek w dżemie, przecieramy pulpę owocowa przez sito jeszcze zanim wsypiemy cukier.

Wskazówki

Wypróbuj nasze przepisy na przetwory!

Zobacz też: waniliowa legumina z malinami

przetwory Dżem maliny porzeczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy