Nadziewane ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe dla prawdziwych czekoladomaniaków! Co je wyróżnia? To ciasto czekoladowe jest nadziane słodkim dodatkiem. Jeżeli macie ochotę, zróbcie ciasto czekoladowe z powidłami. Obłędne!

ciasto czekoladoweDeserydżemypowidła

Czas przygotowania:
45 min.
Ocena:

(średnia 4.08 z 280 głosów)

Składniki:

  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1,5 czubatej łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 duży słoiczek powideł lub dżemu wiśniowego.
  • Na polewę czekoladową:
  • 80 g masła,
  • 1,5-2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki z wyjątkiem powideł/dżemu zmiksować. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na łyżeczkę nabrać powidła/dżem, robić wgłębienia w cieście (im więcej, tym lepiej) i zostawiać w nich nadzienie. Za pomocą łyżki delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta. Piec w 180°C ok. 35 min (z termoobiegiem). Wystudzić ciasto czekoladowe i oblać polewą - czekoladową - przepis poniżej.
  • W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier. Mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, pomieszać, chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto czekoladowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy