Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi

Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi smakuje wprost fantastycznie. Jest niezwykle wilgotne, a do tego nie za słodkie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki popołudniowej kawy lub herbaty. Co ważne, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet najbardziej początkujący miłośnicy domowych wypieków – jest niezwykle proste! Jeśli nie lubicie spędzać w kuchni długich godzin, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na szybkie ciasto czekoladowe z powidłami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.87 z 434 głosów)


Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Masa na wilgotne ciasto z powidłami: do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, cukier biały oraz waniliowy, olej i mleko. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • 2.

    Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem pergaminowym foremki. Za pomocą łyżeczki robimy w nim wgłębienia i nakładamy do nich powidła. Następnie wierzch masy wyrównujemy. Całość pieczemy przez około 35 minut, studzimy.

  • 3.

    Polewa do ciasta z powidłami: masło kroimy w kostkę. Przekładamy je do rondelka i roztapiamy na wolnym ogniu. Dodajemy pozostałe 12 g cukru. Mieszając, kontynuujemy podgrzewanie do jego rozpuszczenia. Garnek zdejmujemy z ognia. Jego zawartość łączymy z 20 g kakao i 45 ml mleka. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą dekorujemy wystudzone ciasto kakaowe z powidłami. 

Porady

  • Po wystudzeniu ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi polecamy przechowywać w temperaturze pokojowej – zachowa ono świeżość przez około 3 dni. By zapobiec jego wysuszeniu, warto owinąć je folią spożywczą lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika. 
  • Ciasto czekoladowe z powidłami i olejem można piec w foremkach o dowolnym kształcie. Najczęściej jednak przyrządza się je w prostokątnych, podłużnych blaszkach. 
  • Chcecie urozmaicić smak ciasta czekoladowego z powidłami? Możecie dodać do masy łyżeczkę cynamonu lub zmielonej na drobno kawy rozpuszczalnej. Gotowy wypiek będzie nie tylko pyszny, ale i niezwykle aromatyczny. 
  • By wilgotne ciasto z powidłami śliwkowymi upiekło się idealnie, polecamy ustawić piekarnik na tryb termoobiegu.
  • Do wilgotnego ciasta czekoladowego na oleju można dodać zarówno gotowe, jak i domowe powidła śliwkowe. 
  • Szykujecie się na przyjęcie gości? Zaserwujcie ciasto z dżemem śliwkowym na estetycznej, obrotowej paterze. 
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na smaczne i proste ciasta czekoladowe.

Notka redakcyjna

Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi – wersja wegańska i bezglutenowa

Macie ochotę na ciasto czekoladowe na oleju z powidłami, ale nie spożywacie produktów odzwierzęcych? Żaden problem! Wystarczy lekko zmodyfikować powyższy przepis, by upiec je w całkowicie wegańskiej wersji. Do przygotowania roślinnego wypieku potrzeba: 400 g mąki pszennej, 100 ml oleju, 135 g cukru drobnego, 250 ml napoju roślinnego, 6 g cynamonu, 8 g sody oczyszczonej, 20 g kakao, 16 cukru waniliowego oraz 110 g powideł śliwkowych. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować ze sobą, a następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem pergaminowym. Tak przygotowane ciasto piecze się przez około 40–45 minut w temperaturze 180°C. 

Przepis na ciasto z powidłami śliwkowymi i kakao można również dostosować do wymagań diety bezglutenowej. W tym wypadku należy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej (200 g), owsianej (120 g) oraz ziemniaczanej (100 g). Można również użyć gotowego miksu do wypieków oznaczonego certyfikatem przekreślonego kłosa. Pamiętajcie też, by upewnić się, że zakupiony przez was proszek oraz soda są pozbawione glutenu.  

Jak udekorować ciasto z powidłami śliwkowymi i kakao?

Wilgotne, mocno czekoladowe, wypełnione owocowym nadzieniem – słowem idealne! Ciasto czekoladowe z dżemem śliwkowym uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak je udekorować? Najczęściej oblewa się je warstwą gęstej polewy na bazie kakao lub gorzkiej czy mlecznej czekolady. To jednak nie jedyna opcja! Równie pięknie będzie się ono prezentowało po ozdobieniu kremowym sosem waniliowym

Jeśli chcecie, by gotowy wypiek wyglądał naprawdę pięknie, możecie dodatkowo obsypać polewę wiórkami kokosowymi lub posiekanymi na drobno i podprażonymi na patelni orzechami włoskimi. Domownicy będą zachwyceni! W najprostszej wersji ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi wystarczy oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy