Nadziewane ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe dla prawdziwych czekoladomaniaków! Co je wyróżnia? To ciasto czekoladowe jest nadziane słodkim dodatkiem. Jeżeli macie ochotę, zróbcie ciasto czekoladowe z powidłami. Obłędne!

Dodany przez:

Nadziewane ciasto czekoladowe

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 3.38 z 97 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1,5 czubatej łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 duży słoiczek powideł lub dżemu wiśniowego.
  • Na polewę czekoladową:
  • 80 g masła,
  • 1,5-2 łyżki ciemnego kakao,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki mleka.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki z wyjątkiem powideł/dżemu zmiksować. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na łyżeczkę nabrać powidła/dżem, robić wgłębienia w cieście (im więcej, tym lepiej) i zostawiać w nich nadzienie. Za pomocą łyżki delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta. Piec w 180°C ok. 35 min (z termoobiegiem). Wystudzić ciasto czekoladowe i oblać polewą - czekoladową - przepis poniżej.
  2. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier. Mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, pomieszać, chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto czekoladowe.
czekolada deser Dżem ciasto czekoladowe powidła
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy