Nadziewane ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe dla prawdziwych czekoladomaniaków! Co je wyróżnia? To ciasto czekoladowe jest nadziane słodkim dodatkiem. Jeżeli macie ochotę, zróbcie ciasto czekoladowe z powidłami. Obłędne!

ciasto czekoladoweDeserydżemypowidła

Czas przygotowania:
45 min.
Ocena:

(średnia 4.06 z 292 głosów)

Kroki wykonania:

  • powidla-sliwkowe1.Wszystkie składniki z wyjątkiem powideł/dżemu zmiksować. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na łyżeczkę nabrać powidła/dżem, robić wgłębienia w cieście (im więcej, tym lepiej) i zostawiać w nich nadzienie.
  • krem-czekoladowy-mini2.Za pomocą łyżki delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta. Piec w 180°C ok. 35 min (z termoobiegiem). Wystudzić ciasto czekoladowe i oblać polewą - czekoladową - przepis poniżej.
  • nadziewane-ciasto-czekoladowe3.W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier. Mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, pomieszać, chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto czekoladowe.

Porady

Zamiast powideł śliwkowych można użyć dżemu wiśniowego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy