Sałatka z makreli wędzonej to pyszny i niezawodny pomysł na śniadanie, a także na przystawkę na imprezę czy przyjęcie. Przygotowuje się ją niezwykle szybko, jednak warto pamiętać, by wcześniej usunąć z makreli skórę i ości, a mięso rozdrobnić widelcem. Sałatkę z makreli wędzonej możemy podawać tradycyjnie w salaterce lub podzielić na porcje i serwować w niewielkich słoiczkach. Sałatka z makreli wędzonej jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa, a za sprawą takich dodatków jak ryż, jajka, czerwona cebula i kukurydza intensywny smak ryby nieco łagodnieje. Poniżej podajemy przepis na sałatkę z makreli wędzonej.
BBS
(średnia 4.46 z 190 głosów)
Ryż gotujemy w osolonej wrzącej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy i kroimy w małą kostkę. Kukurydzę puszki osączamy z zalewy.
Cebule, ogórki i paprykę kroimy w małą kostkę. Z makreli usuwamy skórę i ości, mięso rozdrabniamy widelcem - można zostawić kilka większyych kawałków do dekoracji. Składniki sałatki mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze raz mieszamy
Porady
- Sałatkę z makreli wędzonej rekomendujemy przygotować z ryżem. Jednakże, zamiast ryżu możemy wykorzystać np. mały makaron ryżowy lub w ogóle zrezygnować z tego składnika i sałatkę serwować ze świeżym pieczywem.
- Jeśli chcemy przygotować sałatkę z makreli wędzonej w zdrowszym wariancie, to zamiast tradycyjnego majonezu, możemy wykorzystać majonez light lub całkowicie pominąć ten składnik, a sałatkę doprawić jedynie jogurtem naturalnym.
- Sałatka z makreli i jajkiem to świetny pomysł na wysokobiałkowe śniadanie dla osób, którym zależy na wysokiej podaży białka w diecie (np. osób ćwiczących na siłowni).
- Nasz przepis na sałatkę z makrelą wędzoną możemy nieco zmodyfikować, np. dodając do niego ogórki konserwowe, a także starty ser żółty (np. goudę).
- Sałatkę z makreli wędzonej warto udekorować zieleniną np. drobno posiekaną natką pietruszki czy szczypiorkiem. Świetnie sprawdzi się także kolendra.
- Jeśli sałatkę z makreli wędzonej przygotowujemy jako przystawkę na imprezę czy spotkanie w gronie rodzinnym, to warto zadbać o atrakcyjną formę podania. Dobrze zdadzą egzamin niskie słoiczki, do których możemy dołączyć łyżeczkę. Taki sposób podania dobrze sprawdzi się również na przyjęciach w ogrodzie.
Sałatka z makreli wędzonej to prosta i szybka w przygotowaniu przystawka, która jednocześnie jest zdrowa, pożywna i niezwykle sycąca (jak na sałatkę). Jej przyrządzenie warto zacząć od przygotowania makreli wędzonej, którą można kupić w sklepie w całości (wraz ze skórą i ościami, których należy się pozbyć). Jest to niezwykle proste – wystarczy widelcem przeciąć skórę ryby na grzbiecie, a następnie lekko oderwać ją z obu stron (zazwyczaj bardzo łatwo odchodzi). Wówczas, gdy zdjęliśmy już skórę z makreli wędzonej, to w dalszej kolejności należy oderwać od siebie polówki ryby, a następnie palcami pozbyć się ości i kręgosłupa, a na końcu samego ogona. W kolejnym kroku przygotowaniu przepisu na sałatkę z makreli wędzonej należy rozdrobnić ją na kawałki za pomocą widelca, a następnie zmieszać ze składnikami wymienionymi w naszym przepisie. Na końcu całość doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dodajemy majonez lub jogurt naturalny.
Komentarze