Domowy paprykarz szczeciński

Domowe smarowidło rybne z nutą pomidorów to paprykarz szczeciński - wspomnienie z kuchni z czasów PRL. Paprykarz szczeciński będzie najlepszy, jeśli dodamy aromatyczne przyprawy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

paprykarz

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 148 głosów)


Składniki:

  • po 250 g filetu z ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk itd.) i wędzonej makreli lub wędzonego pstrąga
  • olej do smażenia
  • duża cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 marchewki, starte na średnich oczkach
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • puszka pomidorów bez skórki
  • woreczek ryżu, ugotowanego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2–4 łyżki pikantnego keczupu
  • do smaku: sól (lub lepiej – sos sojowy), pieprz, cukier, mielona papryka

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Świeżą rybę (lub rozmrożoną i odsączoną z wody) smażymy na złocisty kolor z obu stron, na oleju.
  • Osobno na oleju podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, wtedy dodajemy czosnek i podsmażamy razem kilka minut. Dokładamy marchew, liście i ziele, po paru minutach – pomidory (warto je przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek).
  • Wkładamy ryby – usmażoną i wędzoną (bez skóry i ości). Dusimy, aż ryby się rozpadną. Dodajemy ryż, koncentrat i keczup (próbujmy, czy proporcje nam odpowiadają
  • można je bez obaw zmieniać), dusimy chwilę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką. Jeśli masa jest za sucha, dolewamy oleju. Gorącą przekładamy do słoiczków, zamykamy, pasteryzujemy ok. 15 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy