Domowy paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz szczeciński to kultowy produkt ze sklepowych półek. Wszyscy pamiętamy ten smak, ale nie każdy wie, że z łatwością można odtworzyć go we własnej kuchni. Takie domowe smarowidło świetnie sprawdzi się zarówno na sycące śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, jak i na kolację. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

paprykarz

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 148 głosów)

Domowy paprykarz szczeciński - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • smazenie-ryby 1.

     Ryba: Na rozgrzanej patelni smażymy na złoty kolor świeże lub mrożone filety rybne.  W tym czasie wstawiamy do gotowania 100 g ryżu.

  • Tarcie marchewki 2.

    Sos: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.  Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę z czosnkiem szklimy na odrobinie oleju. Następnie dokładamy na patelnię marchew, liście laurowe i ziele angielskie. Po kilku minutach podsmażania dodajemy puszkę pomidorów i jeszcze chwilę wszystko razem dusimy. 

  • paprykarz 3.

    Doprawianie: Do przygotowanego sosu wkładamy usmażoną oraz wędzoną rybę i dusimy na wolnym ogniu aż ryby się rozpadną. W tym momencie dodajemy dodajemy ugotowany ryż, koncentrat i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę. Wyłączamy ogień o doprawiamy paprykarz do smaku solą, pieprzem, cukrem i papryką. Jeśli masa jest za sucha, dolewamy odrobinę oleju. Gorącą przekładamy do słoiczków, zamykamy, pasteryzujemy ok. 15 minut.

Porady

  • Domowy paprykarz szczeciński można zrobić z różnych rodzajów ryb. Do tego przepisu sprawdzi się zarówno miruna, dorsz, pstrąg, łosoś, makrela, mintaj, morszczuk czy sola.
  • Paprykarz, dzięki dodatkowi ryżu, sam w sobie jest sycący, dlatego można jeść go solo, bez żadnych dodatków. Często jednak je się go na kanapkach lub przegryzając bagietką czy chrupiącymi grzankami. Paprykarz pysznie smakuje również jako składnik tortilli czy naleśników.

Notka redakcyjna

Jak zrobić paprykarz?

Paprykarz domowy to pyszna, tania i do tego prosta w przygotowaniu przekąska. Jak go zrobić? Gotowanie należy zacząć od wstawienia do gotowania ryżu, a w tym czasie możemy zabrać się za smażenie ryby. Możemy użyć do tego świeżych lub mrożonych filetów z dowolnego gatunku ryb. Przed smażeniem, warto oprószyć ryby solą i pieprzem, a następnie zapanierować w mące. Tak przygotowane filety smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, a następnie odkładamy do lekkiego ostygnięcia. 

Kiedy ryba stygnie, przygotowujemy sos na bazie pomidorowej bazy, podsmażonych warzyw (zwykle cebulki, czosnku i startej marchewki) oraz przypraw. Cebulę i czosnek szklimy na oleju, a następnie dorzucamy startą marchew. Warzywa przesmażamy, aż zmiękną, a następnie dodajemy na patelnię ketchup, passatę, koncentrat lub sok pomidorowy. Do duszących się warzyw dodajemy ulubione przyprawy, aby sos miał wyrazisty smak i aromat. Najlepiej sprawdzą się tu liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodka i ostra papryka oraz oreganoDo gotującego się sosu dodajemy rozdrobnioną smażoną rybę, a także ugotowany ryż, a następnie wszystko razem dusimy jeszcze przez kilka minut i domowy paprykarz szczeciński gotowy!

Paprykarz - przepis o wielu wersjach smakowych

Wszyscy kojarzymy paprykarz z daniem rybnym, jednak w sieci znajdziemy też przepisy na paprykarz z kurczaka. Taki paprykarz drobiowy robi się analogicznie do klasycznej rybnej wersji, zastępując smażoną rybę, mielonym, przesmażonym na patelni kurczakiem (można użyć też wędzonego kurczaka posiekanego na mniejsze kawałki). Ten podstawowy przepis można oczywiście wzbogacić ulubionymi warzywami lub wyrazistymi sosami i przyprawami, takimi jak sos worcestershire, tabasco czy posiekane jalapeno. 

Pyszną alternatywą jest również paprykarz wegetariański. Można go kupić w wielu sklepach, ale z łatwością też zrobimy go we własnej kuchni. Aby zrobić paprykarz warzywny, wystarczy ugotować ulubiony ryż lub kaszę (świetnie nadaje się do tego kasza jaglana) i wymieszać go z ulubionymi warzywami, przesmażonymi wcześniej na niewielkiej ilości oleju. Aby danie było bardziej sycące i wartościowe, można dodać do niego źródło białka w postaci rozdrobnionego tofu, ugotowanych wcześniej kotletów sojowych albo ciecierzycy z puszki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy