Pasta jajeczna: przepis

19 przepisów

Pasta jajeczna to prosty, znany i sprawdzony przepis na dodatek do kanapki. Smakuje zarówno w wersji podstawowej, jak i w licznych wariantach z oryginalnymi dodatkami. To sycąca pasta, która w zależności od użytego przepisu może stać się bardzo zdrowa - wystarczy uzupełnić ją o ziarna lub awokado. Pasty jajeczne są bardzo proste w przygotowaniu, co stanowi ich dużą zaletę. Jakie składniki ma podstawowa pasta jajeczna? I jakie inne wersje warto zrobić? Sprawdźcie przepisy i ciekawostki poniżej!

Przepis na pastę jajeczną

Inne z kolekcji: pasty do chleba

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna składa się z jajka pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce. Dobra pasta jajeczna powinna być przygotowania z wysokiej jakości składników. Aby nadać jej kremowej konsystencji, do pasty dodaje się majonez. Pasta z jajek do chleba to jedna z podstawowych opcji na wielu stołach, nie tylko na Wielkanoc, ale też na co dzień. Powstało mnóstwo przepisów pozwalających przyrządzić ją ciekawie i niebanalnie, w tym także w sposób ograniczający kaloryczność i przemycający zdrowe składniki.

Pasta jajeczna na kanapki

Pasta jajeczna w podstawowej, tradycyjnej wersji oprócz jajek i majonezu zawiera jedynie sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Niektórzy dodają do niej także odrobinę musztardy, by zaostrzyć smak. Pasty jajeczne "lubią" się z różnymi dodatkami, takimi jak awokado, prażone ziarna słonecznika, natka pietruszki, szprotki. Można również eksperymentować z przyprawami, tworząc na przykład pastę jajeczną curry lub pastę o intensywnym kolorze, zabarwioną kurkumą. Pyszna pasta jajeczna zawiera dodatek łososia lub serów, na przykład sera żółtego czy fety.

Pasta jajeczna fit

Pasta jajeczna może także być zdrowa i nisko kaloryczna. Zamiast ciężkostrawnego majonezu wystarczy przygotować ją z odrobiną jogurtu naturalnego i musztardy. Jeśli pasta nadal jest za sucha, warto dodać do niej kilka kropli oleju lnianego, który podniesie jej walory odżywcze. W ten sposób powstaje pyszna pasta jajeczna, która stanowi wartościowy składnik diety. Warto poeksperymentować, zamiast oleju i jogurtu dodając dojrzałe, rozgniecione awokado. Wartościowym dodatkiem do pasty jajecznej, cenionym przez osoby dbające o zdrowe odżywianie są także prażone pestki i nasiona.

Artykuły powiązane

dieta wegetariaśka
01.10.2020

Zostań wegetarianinem na jeden dzień lub na zawsze. Ten jadłospis zachęci cię smakiem

Wegetarianizm to nie tylko sposób odżywiania, ale ideologia, która ratuje świat. Dlaczego by więc nie spróbować, choćby na jeden dzień, zostać wegetarianinem? Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu przygotowaliśmy dla Was zbilansowany wege jadłospis z podliczoną kaloryką i wartościami odżywczymi.

Drugie śniadanie do szkoły
01.09.2020

Drugie śniadanie do szkoły - dla młodszych i starszych dzieci

Drugie śniadanie do szkoły powinno być jedną ze smaczniejszych chwil dnia. I nie musi być wyzwaniem dla rodzica - pyszne i wartościowe drugie śniadanie do szkoły można zrobić w kilka chwil. Wystarczy kilka produktów, najlepiej sezonowych, i kilka chwil przygotowania, aby powstało zdrowe śniadanie do szkoły. Bo jak się okazuje - pomysłów nie brakuje. Sprawdźcie, co na śniadanie do szkoły mogą zabrać najmłodsi i starsi amatorzy dobrych smaków.

Śniadanie do łóżka - gadżety
16.07.2020

Śniadanie do łóżka - przygotuj krok po kroku

Śniadanie do łóżka, to dla wielu osób najlepszy sposób na celebrację posiłku uznawanego za najważniejszy w ciągu dnia. Taka forma podania, z odpowiednim przepisem na pyszności i aranżacją, na pewno zaskarbi nam przychylność zaskoczonej osoby. W cyklu "Dobrze rzeczy" przedstawiamy akcesoria niezbędne do tego, aby śniadanie do łóżka udało się perfekcyjnie.