Pasta jajeczna: przepis

19 przepisów

Pasta jajeczna to prosty, znany i sprawdzony przepis na dodatek do kanapki. Smakuje zarówno w wersji podstawowej, jak i w licznych wariantach z oryginalnymi dodatkami. To sycąca pasta, która w zależności od użytego przepisu może stać się bardzo zdrowa - wystarczy uzupełnić ją o ziarna lub awokado. Pasty jajeczne są bardzo proste w przygotowaniu, co stanowi ich dużą zaletę. Jakie składniki ma podstawowa pasta jajeczna? I jakie inne wersje warto zrobić? Sprawdźcie przepisy i ciekawostki poniżej!

Przepis na pastę jajeczną

Inne z kolekcji: pasty do chleba

Pasta jajeczna

Pasta jajeczna składa się z jajka pokrojonego w drobną kostkę lub startego na tarce. Dobra pasta jajeczna powinna być przygotowania z wysokiej jakości składników. Aby nadać jej kremowej konsystencji, do pasty dodaje się majonez. Pasta z jajek do chleba to jedna z podstawowych opcji na wielu stołach, nie tylko na Wielkanoc, ale też na co dzień. Powstało mnóstwo przepisów pozwalających przyrządzić ją ciekawie i niebanalnie, w tym także w sposób ograniczający kaloryczność i przemycający zdrowe składniki.

Pasta jajeczna na kanapki

Pasta jajeczna w podstawowej, tradycyjnej wersji oprócz jajek i majonezu zawiera jedynie sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Niektórzy dodają do niej także odrobinę musztardy, by zaostrzyć smak. Pasty jajeczne "lubią" się z różnymi dodatkami, takimi jak awokado, prażone ziarna słonecznika, natka pietruszki, szprotki. Można również eksperymentować z przyprawami, tworząc na przykład pastę jajeczną curry lub pastę o intensywnym kolorze, zabarwioną kurkumą. Pyszna pasta jajeczna zawiera dodatek łososia lub serów, na przykład sera żółtego czy fety.

Pasta jajeczna fit

Pasta jajeczna może także być zdrowa i nisko kaloryczna. Zamiast ciężkostrawnego majonezu wystarczy przygotować ją z odrobiną jogurtu naturalnego i musztardy. Jeśli pasta nadal jest za sucha, warto dodać do niej kilka kropli oleju lnianego, który podniesie jej walory odżywcze. W ten sposób powstaje pyszna pasta jajeczna, która stanowi wartościowy składnik diety. Warto poeksperymentować, zamiast oleju i jogurtu dodając dojrzałe, rozgniecione awokado. Wartościowym dodatkiem do pasty jajecznej, cenionym przez osoby dbające o zdrowe odżywianie są także prażone pestki i nasiona.