Pasta z kurczaka to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Wystarczy je obrać i połączyć z dowolnymi składnikami, takimi jak jajko na twardo, majonez i cebulka. Łagodny smak drobiu pozwala puścić wodze wyobraźni i połączyć różne produkty, które znajdziecie w lodówce lub spiżarce. Pasta z gotowanego kurczaka świetnie smakuje na kanapce, a także może stać się inspiracją do stworzenia przystawek na specjalne okazje.
Adobe Stock
(średnia 4.56 z 182 głosów)
Jajka: wkładamy do garnka z zimną wodą. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, odliczamy 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, obieramy je ze skorupki i kroimy w mniejsze kawałki.
Kurczak: mięso z rosołu obieramy z kości i chrząstek.
Cebula i czosnek: obieramy je i siekamy na drobno. Podsmażamy na łyżeczce oleju, najpierw cebulę do zeszklenia, a potem dodajemy czosnek. Kiedy poczujemy uwalniający się aromat, możemy zdjąć warzywa z patelni i je wystudzić.
Zioła: natkę pietruszki i koperek obrywamy delikatnie z łodyg i opłukujemy w zimnej wodzie. Suszymy na ręczniku papierowym, a następnie siekamy. Natkę dodajemy do pozostałych składników na pastę, a koperek odkładamy do dekoracji.
Pasta z kurczaka: wszystkie przygotowane składniki umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy majonez. Miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do pojemniczków lub od razu smarujemy kanapki. Dekorujemy koperkiem.
Porady
- Pasta z kurczaka to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Najczęściej do stworzenia wywaru drobiowego wykorzystuje się korpus, udka i skrzydełka. Użycie tych części zapewnia, że pasta będzie mięciutka i soczysta. Sprawdzą się również resztki z poprzedniego obiadu, na przykład z kurczaka pieczonego w przyprawach, którego nie udało nam się dojeść.
- Jeśli wydaje nam się, że pasta z gotowanego kurczaka jest zbyt gęsta i sucha, dodajmy do niej odrobinę bulionu. Pamiętajmy jednak, że każdą potrawę o wiele łatwiej jest rozrzedzić niż zagęścić, uważajmy więc, żeby nie przesadzić z ilością płynu. Możemy także dodać do pasty marchewkę i inne warzywa z rosołu.
- Zamiast majonezu możemy dołożyć do pasty serek śmietankowy lub połączyć oba składniki.
- Dobór przypraw, jakie dodamy do potrawy, powinien zależeć nie tylko od naszych preferencji, ale także od tego, w jakim stylu przyrządziliśmy wcześniej drób. Pasta z kurczaka na kanapki może przybrać charakter śródziemnomorski, jeśli doprawimy ją bazylią, tymiankiem i oregano. Azjatyckie smaki zapewnią natomiast kmin, kolendra lub garam masala.
- Jeśli nie chcemy, żeby pasta z kurczakiem miała jednolitą konsystencję, składniki możemy jedynie bardzo drobno posiekać.
Pasta z gotowanego kurczaka i jajek to przepis podstawowy, który możemy wzbogacić o różne, ulubione warzywa lub zioła. Podpowiadamy, co można dodać do pasty, żeby nie uszczuplić domowego budżetu, a jednocześnie cieszyć się różnorodnością składników.
Pasta z kurczakiem to przede wszystkim bohater szybkiej kanapki. Możemy przechowywać ją w słoiczkach w lodówce i w każdej chwili rozsmarować na kromce chleba – na śniadanie, lunch, przekąskę między posiłkami lub kolację. Świetnie smakuje z chlebem na zakwasie, ale możemy połączyć ją z dowolnym rodzajem pieczywa. Równie dobrze komponuje się z chlebem żytnim, bagietką, ciabattą lub pitą. Może stanowić farsz do tortilli, naleśnika lub zapiekanki. Jeśli planujemy przyjęcie koktajlowe lub imprezę, możemy rozsmarować pastę na kruchej tartaletce albo krakersie.
Pasta na kanapki to świetna alternatywa dla wędliny ze sklepu lub konserwy. Możemy ją przyrządzić nie tylko z kurczaka. Bardzo popularne na polskich stołach są na przykład:
Komentarze