Pasta z kurczaka to pyszny dodatek do chleba dla osób, które znudziły się tradycyjnymi kanapkami. W przeciwieństwie do typowego mięsnego dodatku jakim jest szynka, pasta z kurczaka jest bogatsza w smaku i bardziej aromatyczna. Można tworzyć z niej różne wariacje, uzupełniając ją o dodatkowe składniki. Pastę z kurczaka można jeść zarówno z pieczywem jak i pitą. Poznaj prosty przepis na pastę z kurczaka i pożegnaj się z monotonnym smakiem kanapek!
Fot. Miód Malina Studio
Kurczaka, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Wymienione składniki umieszczamy na patelni, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy i dusimy, aż zmiękną. Następnie całość miksujemy blenderem i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podajemy na świeżym pieczywie.
Porady
- Zimną pastę można dodatkowo wymieszać z majonezem oraz drobno pokrojonymi marynowanymi pieczarkami i korniszonem. Oprócz tego warto dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek.
- Jeśli chcemy, aby nasza pasta miała lekko ostry smak, możemy dodać do niej ostrej papryki mielonej. Jeśli jednak nie jesteśmy fanami ostrych dań, możemy dodać odrobinę słodkiej papryki.
- Pastę z kurczaka może być przechowywana w lodówce przez około 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Pasta z kurczaka z dodatkiem marchewki i cebuli to przepis na tradycyjną wersję tego smarowidła. Można go jednak nieco urozmaicić dodając np. szklankę ugotowanej ciecierzycy. Do tego typu pasty warto dodać również szczyptę kminu, który idealnie łączy się ze smakiem cieciorki.
Przystępując do robienia pasty kanapkowej z kurczaka warto wiedzieć, że możemy wykorzystać do niej kurczaka gotowanego, pieczonego jak i smażonego. Mięso gotowane to najzdrowsza i najbardziej dietetyczna opcja, ale smażony lub pieczony kurczak nada paście wyjątkowego i intensywnego smaku. Jeśli więc zostanie wam pieczony kurczak po obiedzie, śmiało możecie wykorzystać go do przygotowania pasty kanapkowej.
Pasta to pomysł na to jak z wielu dostępnych składników stworzyć ciekawy dodatek do kanapek. Oprócz wersji z mięsem, można przygotować również pastę rybną. W tym wypadku świetnie sprawdzi się np. wędzona makrela. Popularna jest też pasta jajeczna, która wraz z dodatkiem majonezu i świeżego szczypiorku tworzy idealną kompozycję smakową. Oprócz tego, istnieje wiele opcji past kanapkowych dla osób będących na diecie roślinnej. Pasta z bakłażana, cukinii, selera lub soczewicy oprócz tego, że jest pyszna, jest również dobrym sposobem na przemycenie do naszej diety większej ilości warzyw.
Komentarze