REKLAMA

Pasta z łososia

Pasta z łososia wędzonego to świetny pomysł na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie, a także przystawkę na imprezę czy spotkanie w gronie znajomych. Najlepiej smakuje ona ze świeżym pieczywem i różnego rodzaju dodatkami: szczypiorkiem, pomidorem, ogórkiem czy jajkiem. Pastę z łososia przygotowuje się niezwykle łatwo z twarogiem, majonezem (możemy użyć wersji light) oraz cebulą i koperkiem. Nasza propozycja na pastę rybną z łososia jest niezwykle uniwersalna, dzięki czemu przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za rybami. Poniżej podajemy przepis na pastę z łososia, którego realizacja zajmie nam mniej niż kwadrans! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kanapki Pasty pasta z łososia Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 186 głosów)


Kroki przygotowania:

  • łosoś 1.

    Łososia trzeba pozbawić skóry, rozdrobnić i zmiksować blenderem. Następnie należy dodać pokruszony twaróg, majonez i zmiksować na gładką masę. Następnie cebulę należy pokroić w bardzo drobną kostkę i wraz z posiekanym koperkiem dodać do masy. Całość należy doprawić niewielką ilością soli i dokładnie wymieszać. Pastę z łososia należy podać jako dodatek do pieczywa.

Porady

  • Jeśli zależy nam na uzyskaniu gładkiej konsystencji pasty z łososia, to koniecznie musimy go wcześniej zblendować. Jeśli jednak nie mamy blendera to możemy wykorzystać np. maszynkę do mielenia mięsa. 
  • Nasz przepis na pastę z łososia możemy modyfikować, dodając do niej swoje ulubione składniki. Dużą popularnością cieszy się pasta z łososia z jajkiem, do której wystarczy dodać drobno posiekane jajko na twardo (ostudzone). 
  • Jeśli chcemy przygotować zdrową wersję pasty z łososia, to, zamiast majonezu możemy do niej dodać np. serek kremowy, jogurt naturalny lub majonez light. 
  • Jeśli nie przepadamy za łososiem, a chcemy koniecznie przygotować pastę rybną, to możemy wykorzystać np. tuńczyka bądź makrelę wędzoną. 
     

Notka redakcyjna

 

Pomysły na pastę rybną


Pasta rybna to świetna przystawka, a zarazem sposób na włączenie do swojej diety ryb, które są źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych. Możemy przygotować ją z łososia, makreli bądź z tuńczyka za każdym razem dodając do niej swoje ulubione składniki. Pasta rybna świetnie sprawdzi się na śniadanie, a także jako przekąska na imprezie. Jest to świetna alternatywa dla zwykłych kanapek. Dużą popularnością cieszy się pasta z łososia wędzonego, do której możemy dodać jajka, szczypiorek (bądź pietruszkę), rzodkiewkę, paprykę oraz przyprawy – sól i pieprz, a także obligatoryjnie składnik kremowy, np. majonez, serek twarogowy bądź jogurt naturalny. Pastę rybną z powodzeniem możemy przygotować również z tuńczyka, z którą oprócz jajek, świetnie komponuje się cebula oraz drobno posiekane ogórki kiszone. Możemy dodać do niej również sok z cytryny lub limonki, a także odrobinę kwaśnej śmietany. Całość będzie smakować naprawdę wybornie. Kolejnym pomysłem na pastę rybną jest pasta rybna z makreli wędzonej, do której można dodać: jajka, czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, szczypiorek oraz składnik kremowy – w tym przypadku świetnie sprawdzi się musztarda. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy