Pasta z łososia to świetny pomysł na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie. Sprawdzi się też jako przystawka na imprezę czy spotkanie w gronie znajomych. Polecamy wersję z twarogiem, majonezem (może być light) oraz cebulą i koperkiem, podaną ze świeżym pieczywem. Poniżej znajdziecie przepis na pastę z łososia wędzonego na gorąco, którą robi się w mniej niż kwadrans!
fot. iStock
(średnia 4.45 z 187 głosów)
Przygotowanie łososia: w razie potrzeby rybę trzeba pozbawić skóry, upewnić się czy nie ma ości, a następnie rozdrobnić i zmiksować blenderem.
Pasta z łososia: do ryby dodajemy pokruszony twaróg, majonez i miksujemy dalej na gładką masę. Następnie cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i wraz z posiekanym koperkiem dorzucamy do masy. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i dokładnie mieszamy. Pastę z łososia podajemy jako dodatek do pieczywa.
Porady
- Jeśli zależy nam na uzyskaniu gładkiej konsystencji pasty z łososia, to koniecznie musimy go wcześniej zblendować. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości to możemy wykorzystać np. maszynkę do mielenia mięsa.
- Łososia można drobno pokroić lub rozdrobnić widelcem, taka pasta będzie miała bardziej widoczne kawałki składników, ale będzie równie smaczna.
- Jeśli chcemy przygotować zdrową wersję pasty, to, zamiast majonezu możemy do niej dodać np. serek kremowy, jogurt naturalny lub majonez light. Sprawdzi się też pasta z łososia wędzonego z twarogiem.
- Jeśli nie przepadamy za łososiem to w ten sam sposób możemy przyrządzić pastę z tuńczyka bądź z makreli.
- Alternatywą będzie pasta z łososia pieczonego, sprawdzi się też ryba smażona lub gotowana na parze.
Taka pasta to świetna przystawka, a zarazem sposób na włączenie do swojej diety ryb, które są źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych. Możemy przygotować ją z łososia, makreli bądź z tuńczyka za każdym razem dodając do niej swoje ulubione składniki.
Dużą popularnością cieszy się pasta jajeczna z łososiem. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przestudzić je, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce, następnie dodajemy szczypiorek (bądź natkę pietruszki), rzodkiewkę, paprykę oraz przyprawy – sól i pieprz, a także obligatoryjnie składnik kremowy, np. majonez, serek twarogowy bądź jogurt naturalny.
Sprawdź przepis na domowy majonez.
Ciekawym i bardzo zdrowym pomysłem jest pasta z awokado i łososiem. Składniki rozdrabniamy lub miksujemy, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, czosnkiem świeżym lub granulowanym, solą, pieprzem.
Pastę rybną z powodzeniem możemy przygotować również z tuńczyka, z którą oprócz jajek, świetnie komponuje się cebula oraz drobno posiekane ogórki kiszone lub zamiast nich kukurydza. Możemy dodać do niej również sok z cytryny lub limonki, a także odrobinę kwaśnej śmietany. Całość będzie smakować naprawdę wybornie. Smak zaostrzymy, łącząc majonez z musztardę.
Kolejnym pomysłem jest pasta rybna z makreli wędzonej, do której można dodać: jajka, czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, szczypiorek oraz składnik kremowy – w tym przypadku świetnie sprawdzi się musztarda.
Komentarze