Pasta z łososia

Pasta z łososia to świetny pomysł na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie. Sprawdzi się też jako przystawka na imprezę czy spotkanie w gronie znajomych. Polecamy wersję z twarogiem, majonezem (może być light) oraz cebulą i koperkiem, podaną ze świeżym pieczywem. Poniżej znajdziecie przepis na pastę z łososia wędzonego na gorąco, którą robi się w mniej niż kwadrans!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pasty do chleba pasta rybna pasta z łososia

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 187 głosów)

Pasta z łososia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie łososia: w razie potrzeby rybę trzeba pozbawić skóry, upewnić się czy nie ma ości, a następnie rozdrobnić i zmiksować blenderem.

  • 2.

    Pasta z łososia: do ryby dodajemy pokruszony twaróg, majonez i miksujemy dalej na gładką masę. Następnie cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i wraz z posiekanym koperkiem dorzucamy do masy. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i dokładnie mieszamy. Pastę z łososia podajemy jako dodatek do pieczywa.

Porady

  • Jeśli zależy nam na uzyskaniu gładkiej konsystencji pasty z łososia, to koniecznie musimy go wcześniej zblendować. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości to możemy wykorzystać np. maszynkę do mielenia mięsa.
  • Łososia można drobno pokroić lub rozdrobnić widelcem, taka pasta będzie miała bardziej widoczne kawałki składników, ale będzie równie smaczna.
  • Jeśli chcemy przygotować zdrową wersję pasty, to, zamiast majonezu możemy do niej dodać np. serek kremowy, jogurt naturalny lub majonez light. Sprawdzi się też pasta z łososia wędzonego z twarogiem.
  • Jeśli nie przepadamy za łososiem to w ten sam sposób możemy przyrządzić pastę z tuńczyka bądź z makreli.
  • Alternatywą będzie pasta z łososia pieczonego, sprawdzi się też ryba smażona lub gotowana na parze.

Notka redakcyjna

Pasta z łososia – z dodatkiem jajka lub z awokado

Taka pasta to świetna przystawka, a zarazem sposób na włączenie do swojej diety ryb, które są źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych. Możemy przygotować ją z łososia, makreli bądź z tuńczyka za każdym razem dodając do niej swoje ulubione składniki.


Dużą popularnością cieszy się pasta jajeczna z łososiem. Wystarczy ugotować jajka na twardo, przestudzić je, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce, następnie dodajemy szczypiorek (bądź natkę pietruszki), rzodkiewkę, paprykę oraz przyprawy – sól i pieprz, a także obligatoryjnie składnik kremowy, np. majonez, serek twarogowy bądź jogurt naturalny.

Sprawdź przepis na domowy majonez.


Ciekawym i bardzo zdrowym pomysłem jest pasta z awokado i łososiem. Składniki rozdrabniamy lub miksujemy, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, czosnkiem świeżym lub granulowanym, solą, pieprzem.

 

Inne pasty rybne

Pastę rybną z powodzeniem możemy przygotować również z tuńczyka, z którą oprócz jajek, świetnie komponuje się cebula oraz drobno posiekane ogórki kiszone lub zamiast nich kukurydza. Możemy dodać do niej również sok z cytryny lub limonki, a także odrobinę kwaśnej śmietany. Całość będzie smakować naprawdę wybornie. Smak zaostrzymy, łącząc majonez z musztardę.


Kolejnym pomysłem jest pasta rybna z makreli wędzonej, do której można dodać: jajka, czerwoną cebulę, ogórki konserwowe, szczypiorek oraz składnik kremowy – w tym przypadku świetnie sprawdzi się musztarda.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy