Pascha czekoladowa

Pascha czekoladowa to wariacja na temat klasycznego przepisu na tradycyjną paschę wielkanocną. Masa serowa z dodatkiem kakao i polewa czekoladowa sprawiają, że ten deser staje się jeszcze bardziej rozkoszny, więc warto wypróbować ten wariant smakowy. Zobaczcie, jak zrobić ten smakowity przepis i zaskoczcie wszystkich przy świątecznym stole.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki desery pascha

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 162 głosów)

Pascha czekoladowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • masa serowa 1.

    Masa serowa: Dwukrotnie zmielony ser miksujemy z żółtkami ugotowanymi na twardo. W drugiej misce 200 g masła ucieramy z 300 g cukru pudru, aż masa się spieni. Stopniowo dodajemy masę serową, ucierając wszystko na gładką masę (2 łyżki odkładamy na później). 

  • Czekolada deserowa 2.

    Dodatki: Część bakalii odkładamy do dekoracji, a resztę siekamy i kroimy w kostkę.  Posiekane bakalie i czekoladę dodajemy do masy serowej i mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej formy, najlepiej ceramicznej doniczki z otworkiem w dnie, wyłożonej gazą. Obciążamy deseczką i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

  • polewa czekoladowa 3.

    Polewa: W rondelku roztapiamy 100 g masła, dodajemy odłożone 2 łyżki masy serowej, 100 g cukru pudru i kakao. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu i starannie mieszamy. Po przestudzeniu łączymy z koniakiem. Wyjmujemy paschę z foremki, smarujemy polewą i dekorujemy odłożonymi bakaliami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Porady

  • Tradycyjna pascha przygotowywana jest w formie stożka, ale równie dobrze wygląda formowana w zwykłej misce. Innym pomysłem są jednoporcjowe mini paschy, przygotowywane w pucharkach lub kokilkach.
  • Gotową paschę można podać polaną musem owocowym, serwując ją niczym włoska panna cotta. Szczególnie pysznie smakuje mus wiśniowy, malinowy, a także mus mango.
  • Paschę najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze stężała w lodówce. Nie można jej jednak zbyt długo przechowywać i najlepiej zjeść ją w ciągu maksymalnie 2 dni. Jeśli jednak nie zdążycie spożyć paschy w tym czasie, z powodzeniem można ją zamrozić.

Więcej pysznych inspiracji znajdziesz w naszym poradniku: pascha wielkanocna na 6 sposobów!


Notka redakcyjna

Co to jest pascha?

Pascha wielkanocna to tradycyjna potrawa z mleka, masła i jajek, popularna w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Tradycyjna pascha ma kształt stożka, co stanowi symbol grobu Chrystusa. Oryginalny przepis na paschę zakłada warzenie twarogu, przez długie gotowanie mleka z dodatkiem kwaśnej śmietany lub żółtek. Obecnie jednak najczęściej przygotowuje się szybszą wersję paschy na bazie zmielonego twarogu lub sera twarogowego w wiaderku.

Jak zrobić paschę? 

Tradycyjna pascha wielkanocna to połączenie twarogowej masy z masłem i żółtkami oraz bakaliami i orzechami. Zwykle znajdziemy w niej rodzynki, migdały oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Niektóre przepisy zakładają też dodatek suszonych moreli i orzechów włoskich, a nawet żurawiny i daktyli. Często do masy twarogowej na paschę dodaje się też wanilię. Najlepiej oczywiście wybrać wydrążone z laski ziarenka, jednak można zastąpić je również kilkoma kroplami płynnej esencji waniliowej lub łyżeczką aromatyzowanego cukru wanilinowego.

Pascha - przepis o wielu twarzach

W sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na paschę w przeróżnych smakach. Szczególnie popularna jest pascha z twarogu lub pascha z sera z wiaderka. Inną opcją może być też pascha z mleka i śmietany. Jeśli jednak nie mamy twarogu, świetnym wariantem jest również pascha mascarpone. Z kolei w wersji roślinnej, świetnym pomysłem będzie wegańska pascha z kaszy jaglanej. Podstawowy przepis na pachę można wzbogacić cynamonem lub kardamonem. Do serowej masy można dodać też świeże listki mięty oraz owoce. My szczególnie polecamy paschę czekoladową oraz paschę limonkową. Taki przepis jest świetną alternatywą dla tradycyjnego przepisu i z pewnością mile zaskoczy wszystkich gości przy wielkanocnym stole. 

Pascha świetnie smakuje z orzechowym akcentem. Wystarczy dodać jedną łyżkę masła orzechowego (najlepiej lekko solonego) do masy masy serowej, aby całość nabrała zupełnie nowego smaku. Inny wariant to pascha czekoladowo-kokosowa. Aby ją przygotować, wystarczy dorzucić do twarogu garść wiórek kokosowych, namoczonych wcześniej w likierze kokosowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy