REKLAMA

Pascha czekoladowa

Pascha czekoladowa - pyszna, idealna jako słodkości na świąteczny stół.

dodany przez: Mariola75 IMG_1806

pascha

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 162 głosów)


Składniki:

  • 700 g twarogu wiaderkowego
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 100 g czekolady bakaliowej
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklance wrzątku
  • 30 g ciemnego kakao
  • 120 ml mleka
  • 50 g czekolady deserowej
  • 6-7 herbatników
  • migdały, morele, posypka dekoracyjna do ozdoby

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka łącznie z mlekiem i kakao. Ogrzewając mieszamy aż czekolada się rozpuści.Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy twaróg i wlewamy, ostudzoną czekoladę. Na koniec, ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem żelatynę. Formę na babkę wykładamy gazą, wylewamy masę serową a na górę układamy ciastka.Paschę chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie odwracamy ją do góry dnem i wykładamy na talerz, gazę delikatnie odrywamy. Ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy płatkami migdałów, krojonymi morelami i dekoracyjną posypką.Smacznego.

Porady

Sprawdź też nasz poradnik: pascha wielkanocna na 6 sposobów!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy