Pascha limonkowa

Ocena:

4.53 (196)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Pascha limonkowa to wyjątkowo pyszny deser. Delikatny smak sera przyjemnie kontrastuje z orzeźwiającymi nutami limonki. Całość to bardzo dobra propozycja na słodki akcent po wielkanocnym obiedzie lub obfitym śniadaniu. Do tego deser jest stosunkowo łatwy do zrobienia - trzeba tylko uzbroić się w trochę cierpliwości.

Składniki:

  • żółtko  5 szt.

  • cukier puder  250 g

  • masło  200 g

  • śmietana kremówka  200 ml

  • limonka  1 szt.

  • twaróg  1 kg

  • owoce kandyzowane  120 g

  • orzechy nerkowca  100 g

  • migdały  100 g

  • białka  1 szt.

  • mięta  1 łyżka stołowa

Pascha limonkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy masło i ucieramy na jednolitą masę. Dokładamy śmietankę, sok i łyżeczkę skórki z limonki, mieszamy. Partiami dodajemy ser, posiekane bakalie, ubite na pianę białko i starannie mieszamy.

    pascha limonkowa 1
  • Krok 2:

    Małe formy, najlepiej w kształcie stożka (ale niekoniecznie), wykładamy wilgotną gazą. Wkładamy masę serową, zawijamy w gazę, przyciskamy talerzykiem i wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy paschy z foremek, odwijamy z gazy, przekładamy na paterę i dekorujemy orzechami nerkowca, skórką otartą z limonki i listkami mięty.

    pascha limonkowa 2

Porady

W przepisie na paschę limonkową wykorzystujemy:

  • limonkę - wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę
  • twaróg - najlepiej tłusty, dwukrotnie zmielony
  • owoce kandyzowane - najlepszy będzie drobno pokrojony ananas
  • orzechy nerkowca - grubo posiekane
  • migdały - blanszowane, grubo posiekane
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Aby pascha limonkowa była nieco lżejsza, śmietankę możemy zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym. Jeżeli nie mamy małych foremek, masę możemy uformować na sitku wyłożonym wilgotną gazą. Warto zaopatrzyć się w specjalne formy do paschy. Typowa forma do paschy nosi nazwę pasocznica i ma kształt ściętego stożka. Boki formy wytłaczane są w symbole religijne, związane z Wielkanocą, dlatego babeczki wychodzą z niej wyjątkowo ładne. W sklepach dostępne są zarówno formy drewniane, jak i np. ceramiczne.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne