Pascha limonkowa

Pascha limonkowa to wyjątkowo pyszny deser. Delikatny smak sera przyjemnie kontrastuje z orzeźwiającymi nutami limonki. Całość to bardzo dobra propozycja na słodki akcent po wielkanocnym obiedzie lub obfitym śniadaniu. Do tego deser jest stosunkowo łatwy do zrobienia - trzeba tylko uzbroić się w trochę cierpliwości.

pascha

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 196 głosów)

Kroki wykonania:

  • pascha limonkowa 11.Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy masło i ucieramy na jednolitą masę. Dokładamy śmietankę, sok i łyżeczkę skórki z limonki, mieszamy. Partiami dodajemy ser, posiekane bakalie, ubite na pianę białko i starannie mieszamy.
  • pascha limonkowa 22.Małe formy, najlepiej w kształcie stożka (ale niekoniecznie), wykładamy wilgotną gazą. Wkładamy masę serową, zawijamy w gazę, przyciskamy talerzykiem i wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy paschy z foremek, odwijamy z gazy, przekładamy na paterę i dekorujemy orzechami nerkowca, skórką otartą z limonki i listkami mięty.

Porady

W przepisie na paschę limonkową wykorzystujemy:

  • limonkę - wyciskamy z niej sok i ścieramy skórkę
  • twaróg - najlepiej tłusty, dwukrotnie zmielony
  • owoce kandyzowane - najlepszy będzie drobno pokrojony ananas
  • orzechy nerkowca - grubo posiekane
  • migdały - blanszowane, grubo posiekane

Notka redakcyjna

Aby pascha limonkowa była nieco lżejsza, śmietankę możemy zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym. Jeżeli nie mamy małych foremek, masę możemy uformować na sitku wyłożonym wilgotną gazą. Warto zaopatrzyć się w specjalne formy do paschy. Typowa forma do paschy nosi nazwę pasocznica i ma kształt ściętego stożka. Boki formy wytłaczane są w symbole religijne, związane z Wielkanocą, dlatego babeczki wychodzą z niej wyjątkowo ładne. W sklepach dostępne są zarówno formy drewniane, jak i np. ceramiczne.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy