Pascha razowa

Pascha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą. Może jednak tym razem przygotujemy ją inaczej, na wytrawnie?

pascha

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 152 głosów)

Składniki:

  • 30 dag tłustego białego sera
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • kilka kromek razowego chleba na miodzie, sczerstwiałego
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek na twardo
  • pęczek rzodkiewki
  • 4 nieduże twarde kiszone ogórki
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • kiełki i rzeżucha do dekoracji

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ser ucieramy ze śmietaną i pokruszonym chlebem oraz posiekanymi dymkami ze szczypiorem, czosnkiem, jajkami i startymi na średnich oczkach rzodkiewkami i ogórkami – powinna wyjść gęsta, kleista masa, ew. można dodawać więcej śmietany lub chleba.
  • Przyprawiamy miodem, solą i pieprzem, nakładamy do formy na babkę z kominkiem (posmarowanej cieniutko masłem), dokładnie uklepujemy, wstawiamy do lodówki na noc. Rano wykładamy na półmisek wyłożony kiełkami i rzeżuchą, dekorujemy, posypując np. pokruszonym chlebem.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Porady

Sprawdź też nasz poradnik: pascha wielkanocna na 6 sposobów!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy