Pascha razowa

Pascha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą. Może jednak tym razem przygotujemy ją inaczej, na wytrawnie?

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 30 dag tłustego białego sera
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • kilka kromek razowego chleba na miodzie, sczerstwiałego
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 jajek na twardo
  • pęczek rzodkiewki
  • 4 nieduże twarde kiszone ogórki
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • kiełki i rzeżucha do dekoracji

Przygotowanie

  1. Ser ucieramy ze śmietaną i pokruszonym chlebem oraz posiekanymi dymkami ze szczypiorem, czosnkiem, jajkami i startymi na średnich oczkach rzodkiewkami i ogórkami – powinna wyjść gęsta, kleista masa, ew. można dodawać więcej śmietany lub chleba.
  2. Przyprawiamy miodem, solą i pieprzem, nakładamy do formy na babkę z kominkiem (posmarowanej cieniutko masłem), dokładnie uklepujemy, wstawiamy do lodówki na noc. Rano wykładamy na półmisek wyłożony kiełkami i rzeżuchą, dekorujemy, posypując np. pokruszonym chlebem.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Wskazówki

Sprawdź też nasz poradnik: pascha wielkanocna na 6 sposobów!

ser Wielkanoc pascha
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy