Pani Walewska

Pyszne przekładane ciasto z dużą ilością kremu to Pani Walewska. Kruche ciasto przełożone jest nie tylko kremem i chrupiącą, ale też kwaśnym dżemem. Pani Walewska smakuje doskonale!

dodany przez: filonek filonek

Ciasta pani Walewska Desery krem

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Kalorie:
200 kcal
Ocena:

(średnia 4.47 z 160 głosów)


Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • * 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * pół szklanki cukru pudru
  • * 200 g masła lub margaryny
  • * 6 żółtek
  • Masa kremowa:
  • * 2 szklanki mleka (500 ml)
  • * 3 łyżki mąki pszennej
  • * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • * 2 żółtka
  • * 3 łyżki cukru
  • * 16 g cukru migdałowego lub waniliowego
  • * 200 g masła
  • * kilka kropel aromatu migdałowego
  • Beza:
  • * 6 białek
  • * 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo: słoiczek dżemu porzeczkowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić.
  • Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
  • Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo
  • (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
  • Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych.
  • Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić
  • z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku
  • (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form ); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio
  • przed pieczeniem. Placki ostudzić.
  • Masa kremowa: Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami.
  • Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
  • Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując).
  • Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
  • Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową.
  • Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy