Ciasto pijak to ciasto warstwowe – przekładane. Świetnie smakuje w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy.To wypiek o dość osobliwej nazwie, którą zawdzięcza sporej ilości alkoholu, dodawanej do masy budyniowej. Deser ten świecił triumfy w dobie PRL-u i do dziś cieszy się dużą popularnością. Możemy przygotować je również bez alkoholu lub zastąpić rekomendowaną w przepisie wódkę np. rumem, nalewką czy adwokatem. Nie jest ono trudne w przygotowaniu, ale z całą pewnością nieco czasochłonne.
fot. A. Rogalski
(średnia 4.43 z 191 głosów)
Biszkopt: białka (3 szt.) ubić na sztywną pianę. Dodać cukier (120 g) Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać olej (120 ml) oraz mąkę (120 g) wymieszaną z proszkiem do pieczenia (5 g) Wlać do blaszki o wymiarach ok. 24 × 30 cm i piec w 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Ciasto makowo-kokosowe: z białek (6 szt.) ubić na sztywno pianę. Dodać cukier (125 g), mak i wiórki kokosowe (125 g) Delikatnie wymieszać łyżką. Piec w tej samej blaszce co biszkopt, w tej samej temperaturze przez około 25 minut.
Masa budyniowa: do połowy mleka wsypać budyń, mąkę pszenną (60 g) i ziemniaczaną (60 g) oraz żółtka (3 szt.). Dobrze wymieszać trzepaczką. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Należy uważać, żeby masa się nie przypaliła. Miękkie masło (250 g) utrzeć z cukrem pudrem. Nadal miksując dodawać po łyżce wystudzoną masę. Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i masę. Na masie ułożyć biszkopty nasączone w wódce.
Polewa: masło (100 g) włożyć do garnuszka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier puder (100 g) zmieszany z kakao, wymieszać, dolać wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Zastygającą, ale jeszcze lejącą polewą udekorować ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi dla dekoracji.
Porady
- Przed podaniem ciasta pijak swoim gościom dobrą praktyką jest wcześniejsze wstawienie go do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie możemy posypać je wiórkami kokosowymi.
- Zamiast dżemu z czarnej porzeczki do ciasta pijak możemy dodać np. powidło śliwkowe. Wówczas nasz deser będzie nieco mniej słodszy.
- Zamiast polewy czekoladowej wierzch ciasta pijak możemy polać samodzielnie przygotowanym lukrem. Świetnie sprawdzi się też karmel.
- Proporcje składników na blaszkę 20x35 cm.
Ciasto pijak swą nietuzinkową i łatwą do zapamiętania nazwę zawdzięcza sporej ilości alkoholu – wódki, która jest wyczuwalna w smaku, dlatego też nie powinniśmy podawać tego wypieku dzieciom, kobietom w ciąży, kierowcom i osobom uzależnionym od napojów wysokoprocentowych. Wódkę z powodzeniem możemy zastąpić innym alkoholem, np. rumem, nalewką czy adwokatem. Świetnie sprawdzi się też włoskie amaretto, które jest ważnym składnikiem tiramisu. Po co alkohol dodaje się do wypieków? Nadaje on całości charakterystycznej ostrości, a także sprawia, że ciasto nie jest suche, a przyjemnie wilgotne. W przypadku, gdy nie chcemy dodawać tego typu trunków do ciasta, a chcemy zachować charakterystyczną dla wódki ostrość, to z powodzeniem możemy wykorzystać w tym celu np. ocet (świetnie sprawdza się on do pączków). Świetnym zamiennikiem dla alkoholu jest syrop owocowy czy też poncz na bazie soku z cytryny, soku pomarańczowego i herbaty owocowej.
Komentarze