Pączki twarogowe

Pyszne ;)

Dodany przez:

Pączki twarogowe

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 25 dag sera ricotta
  • 25 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki octu
  • olej
  • lukier
  • kolorowe posypki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto, odstaw je na 30 minut.
  2. Podsypując mąką, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
  3. Przy pomocy szklanki wykrawaj krążki.
  4. W rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź do niego krążki ciasta i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  5. Wyjmij z rondla, ułóż na półmisku wyłożonym papierowymi ręcznikami.
  6. Wystudzone pączki dekoruj polewą i posypkami.

Wskazówki

Zobacz też: poradnik, jak zrobić ser w domu

deser Pączki twaróg
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy