Tosty ze szparagami i jajkiem

Szparagi zawsze pasują do jajek z płynnym żółtkiem - tym razem serwujemy na chrupiącym toście.

jajko w koszulce (poche)tosty

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 155 głosów)

Składniki:

  • pęczek szparagów
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki octu spirytusowego
  • 4 jajka
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 4 kromki chleba razowego z formy (powinny być spore, żeby mieściły się na nich szparagi)
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • suszone zioła włoskie

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Szparagi czyścimy, podduszamy przez 3–4 min na sporej ilości (ok. 10 dag) masła, oprószamy solą i pieprzem.
  • W rondelku zagotowujemy 1 l wody z dodatkiem octu. Mieszając, aby powstał „wir”, wbijamy ostrożnie po jednym jajku i gotujemy ok. 3 min każde osobno, po czym odławiamy łyżką cedzakową.
  • Na suchej patelni wytapiamy na chrupiąco plasterki boczku, odsuwamy na bok, na tym samym tłuszczu podsmażamy kromki chleba.
  • Na gorące kładziemy szparagi, boczek, jajko w koszulce, posypujemy parmezanem i ziołami.

Porady

Zobacz też: panierowane tosty z serem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy