Okonomiyaki

Okonomiyaki to rodzaj japońskiego placka, zwykle pieczonego na blasze. To proste, oryginalne i efektowne danie, które można podać zarówno na śniadanie, jak i kolację

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół główki czerwonej kapusty, pokrojonej w jak najcieńsze paski
  • marynowany różowy imbir lub por lub cebula, drobno posiekane
  • sól, pieprz
  • do smażenia: olej rzepakowy
  • majonez
  • natka kolendry, posiekana
  • kiełki czerwonej kapusty

Przygotowanie

  1. Z mąki i jajek przygotowujemy ciasto o konsystencji, jak na naleśniki.
  2. Do ciasta dodajemy kapustę (całość masy powinna zawierać więcej kapusty niż ciasta naleśnikowego).
  3. Do smaku dorzucamy marynowany różowy imbir albo pora lub posiekaną cebulkę, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z majonezem, posiekaną kolendrą oraz kiełkami czerwonej kapusty.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019
kuchnia japońska okonomiyaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy