REKLAMA

Okonomiyaki

Z japońską kuchnią kojarzy nam się przede wszystkim sushi i ramen. Choć oba dania są przepyszne, warto czasem sięgnąć po mniej popularne na zachodzie, ale wciąż przepyszne przepisy. Okonomiyaki to rodzaj japońskiego placka, zwykle pieczonego na blasze. Okonomiyaki to proste, oryginalne i efektowne danie, które można podać zarówno na śniadanie, jak i kolację. Ciasto podobne do naleśnikowego połączone z kapustą jest sycącym posiłkiem. Japońskie naleśniki okonomiyaki warto podawać ze świeżymi kiełkami i zdrowymi kiszonkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Placki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 156 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czerwona-kapusta-StockFood-min 1.

    Z mąki i jajek przygotowujemy ciasto na okonomiyaki. Jego konsystencja powinna przypominać ciasto na naleśniki. Do ciasta dodajemy cienko pokrojoną kapustę. Do smaku dorzucamy marynowany różowy imbir albo pora lub posiekaną cebulkę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy japońskie naleśniki okonomiyaki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z majonezem, posiekaną kolendrą oraz kiełkami czerwonej kapusty.

Porady

  • Okonomiyaki zawierają w przepisie 1/2 główki czerwonej kapusty pokrojonej w jak najcieńsze paski. W cieście na okonomiyaki powinno być więcej kapusty niż ciasta naleśnikowego.
  • Por w przepisie można zastąpić drobno posiekaną cebulą.
  • Japońskie naleśniki okonomiyaki należy smażyć na tłustej patelni, najlepiej z grubym dnem. W Japonii okonomiyaki są często smażone na dużych podgrzewanych blachach.
     

Notka redakcyjna

Co to okonomiyaki?

Kuchnia japońska wyjątkowo przypadła do gustu Polakom. Jest zdrowa, lekka i egzotyczna. Chyba to przyciąga rzesze smakoszy do japońskich knajp. Jednak kuchnia japońska to nie tylko uwielbiane przez nas sushi i ramen. Okonomiyaki przez niektórych nazywane japońską pizzą lub japońskimi naleśnikami, choć dla nas przypominają one najbardziej placki warzywne. Ich nazwa tłumaczona jest jako „smaż, jak lubisz”. Innymi słowy: ile osób, tyle przepisów na okonomiyaki. Każdy kucharz może dodać do nich to, co lubi i na co ma aktualnie ochotę. Tym samym japońskie naleśniki okonomiyaki to świetny przepis zero-waste. Można z powodzeniem przygotować w ten sposób lekko podwiędłe warzywa czy mniej świeży ser. 

 Z czym podawać okonomiyaki?

Japońska pizza okonomiyaki może być przygotowana z najróżniejszych produktów, najlepiej jednak sprawdza się tu klasyczna kapusta pekińska. Okonomiyaki mogą być podane z dowolnymi dodatkami. Szukając jednak tradycyjnych, japońskich smaków warto wykorzystać dodatki serwowane w tamtej części świata. Bardzo popularne w tamtej części świata są mega zdrowe kiełki roślin – przyjemnie chrupią między zębami i nadają potrawie świeżości. Do okonomiyaki polecamy kiełki fasoli mung lub kiełki soi. Innym popularnym dodatkiem w tamtej części świata są kiszonki. Kiszonki są zdrowe  – wspomagają trawienie i poprawiają naszą odporność. Jak dobrze, że nastała jakiś czas temu mądra moda na kiszonki! Należy zjadać się nimi do woli! Okonomiyaki warto podać z kiszoną rzodkiewką. Polecamy również sięgnąć po wodorosty.

Sos do okonomiyaki

Powyżej podpowiadamy, jak zrobić sos do okonomiyaki. Przepis składa się z majonezu i posiekanej kolendry. Można doprawić do odrobiną octu ryżowego lub soku z cytryny, aby nadać mu świeżego smaku. W Japonii popularnym dodatkiem do okonomiyaki jest również sos Otafuku. Jest on słodko-pinaktny. Idealnie łączy się z plackami oraz sosem majonezowym. Sos Otafuku można kupić w Internecie, dzięki temu uzyskamy jeszcze bliższy oryginalnemu smak okonomiyaki. Sos Otafuku można spróbować przygotować samodzielnie z domowych składników. W tym celu należy wymieszać 2 łyżki ketchupu z 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami octu i 3 łyżkami cukru. Sos do okonomiyaki świetnie uzupełni to japońskie danie!


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy