Okonomiyaki

Okonomiyaki to japoński placek przygotowywany z kapustą i innymi pysznymi dodatkami. Smażony jest na specjalnym grillu teppanyaki, który z powodzeniem można zastąpić zwykłą patelnią. Danie jest proste, oryginalne i efektowne – można je podać zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Oryginalnie serwowane jest z majonezem i specjalnym sosem do okonomiyaki. Na wierzch można położyć świeże kiełki i zdrowe kiszone warzywa.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

placki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Okonomiyaki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto na okonomiyaki: do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i przesiewamy mąkę. Łączymy składniki przy pomocy miksera. 

  • 2.

    Dodatki: kapustę myjemy i szatkujemy na cienkie paski. Myjemy cebule dymki i kroimy je w pióra. Drobno siekamy szczypiorek z dymek. Wszystkie składniki dodajemy do ciasta, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy łyżką.

  • 3.

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy naleśniki z kapustą przez ok. 5–7 min z jednej, a następnie 3–4 min z drugiej strony.

Porady

  • Japońskie naleśniki okonomiyaki należy smażyć na tłustej patelni, najlepiej z grubym dnem.
  • W przepisie można wykorzystać białą kapustę lub pekińską. Jeśli zdecydujemy się na pierwszą opcję, przed dodaniem kapusty do ciasta, można ugnieść ją dłonią, aby była bardziej miękka.
  • Do okonomiyaki można dodać także pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, a zamiast cebuli dymki – pokrojony w paseczki por.
  • Mleko można zastąpić bulionem warzywnym lub mięsnym. Oryginalnie japońskie naleśniki z kapustą robione są na bulionie dashi, gotowanym z dodatkiem alg i suszonej ryby bonito. Dashi jest dostępne w sklepach w postaci proszku, który należy rozmieszać z wodą.  

Notka redakcyjna

Czym jest okonomiyaki?

Kuchnia japońska jest zdrowa, lekka i egzotyczna. W japońskich restauracjach można skosztować nie tylko sushi czy ramen z makaronem udon. Jedną z bardziej popularnych potraw jest okonomiyaki, przez niektórych nazywane japońską pizzą lub japońskimi naleśnikami.

Japońskie „okonomi” oznacza „to, co lubisz”. Innymi słowy – ile osób, tyle przepisów na okonomiyaki. Każdy kucharz może dodać do nich swoje ulubione składniki, podając placki z wędzonym boczkiem, krewetkami, jajkiem sadzonym, serem lub warzywami. Tym samym japońskie naleśniki okonomiyaki to świetny przepis w duchu zero–waste.

Dodatki do okonomiyaki

Okonomiyaki serwowane są z różnymi dodatkami. Warto poszukać tradycyjnych, japońskich smaków, dzięki którym podróż kulinarna do kraju kwitnącej wiśni będzie jeszcze ciekawsza. W Japonii popularne są:

  • kiełki, które przyjemnie chrupią i nadają potrawie świeżości. Można wybrać kiełki fasoli mung lub kiełki soi,
  • kiszonki – są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wspomagają trawienie i wzmacniają odporność. Do okonomiyaki doskonale pasuje kiszona rzodkiewka,
  • wodorosty – z wakame można przygotować pyszną sałatkę, dodając do nich olej sezamowy, prażony sezam i sos sojowy.

Sos do okonomiyaki

Japońskie placki z kapustą podawane są z majonezem i specjalnym sosem do okonomiyaki. Aby go przygotować, potrzebujemy:

  • 45 ml ketchupu,
  • 30 ml sosu Worcestershire,
  • 30 ml sosu sojowego,
  • 5 g cukru,
  • 10 ml soku z imbiru.

Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy sok. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Podgrzewamy i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji sosu. Jeśli jest za rzadki, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną (5 g), rozmieszaną w małej ilości zimnej wody (50 ml).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy