Okonomiyaki

Okonomiyaki to rodzaj japońskiego placka, zwykle pieczonego na blasze. To proste, oryginalne i efektowne danie, które można podać zarówno na śniadanie, jak i kolację

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 154 głosów)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • pół główki czerwonej kapusty
  • pokrojonej w jak najcieńsze paski
  • marynowany różowy imbir lub por lub cebula
  • drobno posiekane
  • sól
  • pieprz
  • do smażenia: olej rzepakowy
  • majonez
  • natka kolendry
  • posiekana
  • kiełki czerwonej kapusty

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Z mąki i jajek przygotowujemy ciasto o konsystencji
  • jak na naleśniki.
  • Do ciasta dodajemy kapustę (całość masy powinna zawierać więcej kapusty niż ciasta naleśnikowego).
  • Do smaku dorzucamy marynowany różowy imbir albo pora lub posiekaną cebulkę
  • doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z majonezem
  • posiekaną kolendrą oraz kiełkami czerwonej kapusty.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy