Sodziaki, znane również pod nazwą: placki na sodzie, racuchy sodziaki, a także proziaki, to smaczne i puszyste placuszki, przygotowane na bazie zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu naturalnego. Przygotowuje się je niezwykle prosto – odtworzenie przepisu na sodziaki zajmie nam nie więcej niż kwadrans. Placki na sodzie możemy spożywać, w zależności od preferencji, zarówno na słodko np. z dżemem, owocami czy z bitą śmietaną, jak i na słono z sosem czosnkowym czy pomidorowym. Sodziaki najlepiej smażyć na oleju roślinnym, np. rzepakowym, kokosowym bądź z pestek winogron. Poniżej podajemy prosty i sprawdzony przepis na sodziaki – tradycyjny przysmak z podkarpacia, który nieco bardziej rozpowszechniony jest pod nazwą proziaki.
stockfood
Do dużej miski wlewamy zsiadle mleko, wbijamy 2 jajka, dosypujemy sodę, sól oraz przesianą wcześniej mąkę i wszystko miksujemy. Gotowe ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany olej i smażymy małe placuszki.
Idealne sodziaki powinny być usmażone na złoto z obu stron. Gotowe racuszki na sodzie posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Sodziaki możemy przygotowywać na patelni teflonowej bez tłuszczu. Jednakże, jeśli obawiamy się o to, że mogłyby się przypalić, to możemy dodać do nich odrobinę oleju rzepakowego bądź smalcu.
- Takie placuszki na sodzie możemy podawać na słodko i na słono. Wytrawne sodziaki świetnie smakują z gzikiem, różnymi sosami lub gulaszem. Z kolei słodkie sodziaki możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować ulubionym dżemem czy nutellą. Świetnie sprawdzi się także kleks śmietany lub jogurtu naturalnego, a do tego garść świeżych owoców.
Sodziaki to jak sama nazwa wskazuje placki na sodzie, które znane są pod różnymi nazwami, w tym m.in. chleb sodowy, proziaki, racuchy sodziaki, etc. Ich nazwa stricte związana jest z sodą oczyszczoną („prozą” – stąd właśnie proziaki), którą dodaje się do ciasta. Najbardziej rozpowszechnione są one na Podkarpaciu, chociaż występują również w innych regionach Polski. Przygotowuje się je z mąki pszennej (opcjonalnie można wykorzystać mieszankę mąki pszennej i żytniej), jajek, kwaśnej śmietany, zsiadłego mleka lub maślanki, wody, soli oraz sody oczyszczonej. Tradycyjnie były one pieczone na kuchni kaflowej na blasze, natomiast dzisiaj najczęściej przygotowane są one na patelni – suchej lub posmarowanej bardzo cienką warstwą tłuszczu, która ma na celu zapobiegać ich przypaleniu. Opcjonalnie do sodziaków można dodać również odrobinę cukru – jest to dobry pomysł, jeśli chcemy przygotować placki na sodzie na słodko.
Placki na sodzie można serwować na dwa sposoby: na słodko lub na słono. W pierwszej wersji możemy podawać je z domowymi konfiturami, cukrem pudrem, owocami oraz bitą śmietaną. Natomiast sodziaki na słono można jeść z warzywami, twarogiem i masłem. Opcjonalnie można spożywać je bez żadnych dodatków, popijając zimnym mlekiem.
Komentarze