Skończył się miód i cytryna do herbaty? Nie musicie pędzić do sklepu. Jeszcze lepszy dodatek do ulubionego naparu możecie przynieść prosto z podwórka. Rośnie na każdym kroku, ale mało kto zna jego ogromny potencjał. Zobaczcie, co potrafi ten owoc, a od razu zapragniecie zaprosić go do swojej kuchni.
Najlepszy dodatek do herbaty i nie tylko
Większość z nas lubi urozmaicać herbatę dodatkiem syropów czy konfitur, ale mało kto pamięta, że równie genialny dodatek mamy za półdarmo i to na wyciągnięcie ręki. Nie musimy nawet sięgać po słoik czy butelkę, a jedynie wyjść na zewnątrz i zerwać nasz dodatek prosto z krzaczka. Mowa bowiem o naturalnym skarbie z podwórka, jakim są owoce dzikiej róży. Choć często widujemy te drobinki na spacerach, mało kto zwraca na nie uwagę, a to wielka strata, gdyż są genialnym produktem dla zdrowia i urody.
Te wyjątkowe działanie zapewnia przede wszystkim witamina C, której dzika róża ma nawet 10x więcej niż czarna porzeczka. Aby pokryć całe dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, wystarczą więc już 1-3 niewielkie czerwone owoce. Oprócz tego znajdziemy w niej również witaminy K, A, E i te z grupy B oraz cenne garbniki i pektyny. Dzięki tylu cennym składnikom, owoce dzikiej róży przynoszą mnóstwo korzyści całemu organizmowi.
Dzika róża - właściwości
Na co jest dobry owoc dzikiej róży? Okazuje się, że te drobinki mają więcej właściwości, niż mogłoby się wydawać. Regularnie stosowane pozwalają pozbyć się wielu uporczywych problemów i zadbać o cały organizm:
- wzmacnia odporność,
- działa przeciwzapalnie,
- łagodzi ból stawów,
- działa przeciwreumatycznie,
- pomaga w leczeniu cukrzycy,
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- spowalnia procesy starzenia się organizmu,
- poprawia stan cery,
- rozjaśnia przebarwienia i nadaje naturalnego blasku,
- uelastycznia skórę,
- redukuje przemęczenie i stres.
Herbata z owoców dzikiej róży - jak zrobić?
Jeśli chcecie skorzystać z powyższych właściwości dzikiej róży, najłatwiej będzie dodawać je do herbaty. Wystarczy zetrzeć 1 g suszonego owocu do filiżanki z gorącym naparem i odstawić go na kilka minut do zaparzenia. Można też zrobić gorący napój na bazie samej róży. W tym celu wystarczy zalać wrzątkiem 1-2 łyżeczki suszonych owoców, zostawić pod przykryciem na około 8 minut, a następnie odcedzić.