Skończył się miód i cytryna do herbaty? Nie musicie pędzić do sklepu. Jeszcze lepszy dodatek do ulubionego naparu możecie przynieść prosto z podwórka. Rośnie na każdym kroku, ale mało kto zna jego ogromny potencjał. Zobaczcie, co potrafi ten owoc, a od razu zapragniecie zaprosić go do swojej kuchni.

Najlepszy dodatek do herbaty i nie tylko

Większość z nas lubi urozmaicać herbatę dodatkiem syropów czy konfitur, ale mało kto pamięta, że równie genialny dodatek mamy za półdarmo i to na wyciągnięcie ręki. Nie musimy nawet sięgać po słoik czy butelkę, a jedynie wyjść na zewnątrz i zerwać nasz dodatek prosto z krzaczka. Mowa bowiem o naturalnym skarbie z podwórka, jakim są owoce dzikiej róży. Choć często widujemy te drobinki na spacerach, mało kto zwraca na nie uwagę, a to wielka strata, gdyż są genialnym produktem dla zdrowia i urody.

Te wyjątkowe działanie zapewnia przede wszystkim witamina C, której dzika róża ma nawet 10x więcej niż czarna porzeczka. Aby pokryć całe dzienne zapotrzebowanie na ten składnik, wystarczą więc już 1-3 niewielkie czerwone owoce. Oprócz tego znajdziemy w niej również witaminy K, A, E i te z grupy B oraz cenne garbniki i pektyny. Dzięki tylu cennym składnikom, owoce dzikiej róży przynoszą mnóstwo korzyści całemu organizmowi.

Dzika róża - właściwości

Na co jest dobry owoc dzikiej róży? Okazuje się, że te drobinki mają więcej właściwości, niż mogłoby się wydawać. Regularnie stosowane pozwalają pozbyć się wielu uporczywych problemów i zadbać o cały organizm:

  • wzmacnia odporność,
  • działa przeciwzapalnie,
  • łagodzi ból stawów,
  • działa przeciwreumatycznie,
  • pomaga w leczeniu cukrzycy,
  • reguluje ciśnienie tętnicze,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • poprawia stan cery,
  • rozjaśnia przebarwienia i nadaje naturalnego blasku,
  • uelastycznia skórę,
  • redukuje przemęczenie i stres.

Herbata z owoców dzikiej róży - jak zrobić?

Jeśli chcecie skorzystać z powyższych właściwości dzikiej róży, najłatwiej będzie dodawać je do herbaty. Wystarczy zetrzeć 1 g suszonego owocu do filiżanki z gorącym naparem i odstawić go na kilka minut do zaparzenia. Można też zrobić gorący napój na bazie samej róży. W tym celu wystarczy zalać wrzątkiem 1-2 łyżeczki suszonych owoców, zostawić pod przykryciem na około 8 minut, a następnie odcedzić.