Pigwa, to gatunek rośliny wieloletniej, należącej do rodziny różowatych. Ta roślina jest dość często spotykana w Polsce - lubimy uprawiać ją w ogródkach, a potem dodawać do deserów czy herbat. Powstają z niej także pyszne nalewki. Pigwa pospolita w starożytnej Grecji uznawana była za afrodyzjak. Wzmacnia też odporność, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, zmniejsza aktywność procesów zapalnych i wspomaga organizm w leczeniu przeziębienia. To zresztą tylko niektóre z jej cennych właściwości. Co można zrobić z pigwy na zimę by korzystać z jej mocy przez cały rok? 

Jak wykorzystać pigwę w kuchni?

Przetwory z pigwy cieszą się dużą popularnością. Owoców nie spożywa się na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne. W formie różnorodnych przetworów są jednak pyszne i posiadają charakterystyczny posmak, który oddają do innych potraw czy napojów. Można po nie sięgać w okresie obniżonej odporności, ale też przy zaburzeniach trawienia, anemii, w stanach wyczerpania psychofizycznego oraz profilaktycznie - przeciwnowotworowo i by uchronić się przed chorobami układu krążenia. Po odpowiednim przygotowaniu owoce pigwy dostarczają do organizmu między innymi zdrowe pektyny, taniny, a także wiele składników mineralnych i witamin. 

Pigwa dojrzewa w październiku. Jej lekko kwaśnym smakiem i aromatem można się jednak cieszyć przez wiele miesięcy - właśnie dzięki przetworom. Najczęściej są to nalewki, dżemy i soki. Pomysłów na zastosowanie pigwy jest jednak znacznie więcej!

Pigwa a pigwowiec

Warto pamiętać, że pigwa to nie to samo co pigwowiec - a bywają często mylone. Pigwowce są twardsze, mniejsze, mocniejsze w smaku i posiadają więcej naturalnych substancji zagęszczających. Wolniej się jednak rozpadają w trakcie gotowania. Dostępna jest też zarówno pigwa gruszkowa, jak i jabłkowa. Pierwsza jest bardziej miękka i nieco łagodniejsza w smaku. 

Nalewka z pigwy, czyli pigwówka

Co zrobić z pigwy? Najlepiej pigwówkę, czyli pyszną nalewkę, którą można raczyć się samodzielnie, ale można także dodawać ją do herbaty. Najpierw należy dobrze wyszorować owoce, przekroić je i usunąć z nich gniazda nasienne. Nasiona są trujące i absolutnie nie można ich zjadać na surowo. Najlepiej wydłubać je przy pomocy łyżki - w ten sposób będzie szybciej.

Tak pigwa, jak i pigwowiec są kwaśne, więc trzeba dodać do nalewki sporo cukru. Jeśli ktoś nie chce nadużywać cukru białego, może wykorzystać cukier trzcinowy lub nawet miód. Warto jednak by był to miód jasny - na przykład akacjowy. Dopasuje się smakiem do owoców i nie zabarwi nalewki na ciemniejszy odcień. Pigwówka wychodzi dosyć jasna. Smak nalewki z pigwy można wzbogacić dodając do niej na przykład laskę wanilii czy cynamonu, ale też na przykład skórkę i sok z pomarańczy lub mandarynki. Całość jeszcze na tym zyska i jeszcze lepiej rozgrzeje w czasie zimowych nocy czy dni. 

Syrop z pigwy

Syrop z pigwy jest dość prosty w przygotowaniu, a posiada wiele właściwości zdrowotnych. Takim syropem można polewać desery i dodawać go do herbaty. Co więcej, możemy dodać do niej zarówno samą polewkę, jak i cząstki owoców - podobnie jak dodajemy czasem plasterek cytryny. Pigwa jest zresztą nazywana "polską cytryną".

Wystarczą tylko owoce pigwy oraz cukier. Owoce trzeba dokładnie wymyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w drobne kawałki. Cukrem trzeba zasypać tak pokrojone owoce, żeby puściły sok. Po około 2-3 dniach możemy się już cieszyć jego doskonałym smakiem. Jeśli chcemy by przetrwał dłużej, bo nie zamierzamy zużyć go w najbliższym czasie, trzeba przelać syrop do słoiczków czy butelek i poddać go procesowi pasteryzacji

iStock

Likier z pigwy

Likier to krewny nalewki, który powstaje w wyniku aromatyzowania spirytusu czy innego alkoholu. Charakteryzuje się słodkim smakiem i również - podobnie jak nalewka - nadaje się doskonale na sezon jesienno-zimowy. Likier może zostać wzbogacony o inne dodatki, które sprawią, że będzie jeszcze smaczniejszy. Jakie? Na przykład o wanilię. Zamiast spirytusu, możemy zaś zastosować koniak, który również zawiera około 40% alkoholu. Jego bursztynowa barwa wzmocni kolor likieru, a smak ładnie będzie komponował się z lekko ostrym i kwaskowym smakiem pigwy. 

Dżem z pigwy

Pigwa w słoiku jest dostępna w sklepach - zwłaszcza w większych hipermarketach można znaleźć dżem czy marmoladę, wykonane właśnie z tego owocu. Dżemy takie będą doskonałym nadzieniem do naleśników, ale też dodatkiem do ciast i deserów. Możemy je nałożyć na kanapki, ale też podawać do serów. Smak pigwy będzie się z nimi idealnie komponował. Taki dżem może zresztą znaleźć zastosowanie również do dań mięsnych - podobnie jak żurawina. 

Dżem pigwowy możemy z powodzeniem przygotować samodzielnie. Jest to dość proste, ponieważ pigwa szybko się rozpada w czasie gotowania. Zmienia też kolor na lekko czerwony. Trzeba tylko zagotować ją z cukrem aż płyn stanie się gęsty, a następnie przelać ją do przygotowanych słoików. 

Napar z pigwy

Z pigwy można przygotować także zdrowy napar. Wykorzystujemy tutaj nasiona pigwy, których nie można spożywać bezpośrednio, ponieważ są trujące. Napar przygotowujemy zalewając łyżkę stołową nasion szklanką wrzątku. Całość przelewamy do słoiczka, mocno potrząsamy i odstawiamy. Napar będzie gotowy po kilku godzinach. Pomaga likwidować stany zapalne, łagodzić refluks i zgagę, a także wspiera metabolizm. 

Sok z pigwy

Pyszny sok będzie idealny do herbaty. Pamiętajmy tylko, że sok i syrop to nie to samo. Soki wytłaczamy z owoców bez dodatków - te możemy dodać później, na przykład właśnie do herbaty. Taka herbatka z sokiem z pigwy najlepiej sprawdzi się w czasie przeziębienia czy grypy. Działa przeciwbakteryjnie i wspomaga leczenie suchego kaszlu. Sok możemy przygotować w sokowniku, ale też wycisnąć go z owoców w sokowirówce. 

Kompot z pigwy

Kompot z pigwy to świetny dodatek do obiadu, którym możemy się raczyć zarówno zaraz po przygotowaniu, jak i później - w zasadzie przez cały rok, ponieważ można umieścić go w słoikach. Jest to jednak zdecydowanie najlepsza propozycja na sezon jesienno-zimowy, ponieważ taki kompot rozgrzeje i wzmocni odporność organizmu. O jednej rzeczy trzeba pamiętać. Żeby usunąć gniazda nasienne przed pokrojeniem owoców na drobne kawałki i by gotować je tuż po obraniu oraz pokrojeniu - nim ściemnieją. Pigwę możemy zmieszać z innymi owocami - na przykład jabłkami. 

Wszystkie te przetwory są proste do zrobienia. Warto przygotować je jak najwcześniej, by zimą cieszyć się ich smakiem i pomóc organizmowi przetrwać mroźne dni.