Spis treści:

  1. Nalewka z płatków róży - podstawowy przepis
  2. Nalewka z płatków róży z miodem i kardamonem
  3. Właściwości zdrowotne

Nalewka z płatków róży ogrodowej

Składniki:

  • 400g płatków róży ogrodowej
  • 1 l wódki czystej
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • sok z cytryny i limonki

Przygotowanie:

  1. Płatki róży oczyść dokładnie i przełóż do czystego i wyparzonego słoika. Zalej wódką tak, aby płatki były całkowicie pokryte.
  2. Następnie zakręć pokrywką i przełóż na około 2 miesiące do ciemnego i chłodnego miejsca.
  3. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko - powinna mieć złotawy kolor. Istotne jest, aby nie dociskać płatków zbyt mocno, aby nie wyszła niepożądana goryczka.
  4. Dolewamy wyciśnięty sok z cytryny i limonki.
  5. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i po wystudzeniu przelewamy do reszty składników. Wlewamy do słoika.
  6. Regulujemy intensywność nalewki poprzez dolanie większej ilości wody.

Nalewka z płatków róży z miodem i kardamonem

Składniki:

  • 400g płatków róży ogrodowej
  • 1 l wódki czystej pół na pół ze spirytusem
  • 4 nasiona kardamonu
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanki miodu
  • sok z cytryny i limonki

Przygotowanie:

  1. Płatki róży oczyść dokładnie i przełóż do czystego i wyparzonego słoika. Wsypujemy nasiona kardamonu. Zalej wódką tak, aby płatki były całkowicie pokryte.
  2. Kardamon dodatkowo wzmacnia właściwości regulujące trawienie i pozwala walczyć z nieżytem żołądka.
  3. Następnie zakręć pokrywką i przełóż na około 2 miesiące do ciemnego i chłodnego miejsca.
  4. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko - powinna mieć złotawy kolor. Istotne jest, aby nie dociskać płatków zbyt mocno, aby nie wyszła niepożądana goryczka.
  5. Dolewamy wyciśnięty sok z cytryny i limonki.
  6. W garnku zagotowujemy wodę z miodem i po wystudzeniu przelewamy do reszty składników. Wlewamy do słoika.
  7. Regulujemy intensywność nalewki poprzez dolanie większej ilości wody.

Właściwości zdrowotne

Nalewka z płatków róż to bogactwo antocyjanów oraz flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne. Dzięki temu szybciej walczymy z wolnymi rodnikami. Płatki wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Zawarte w nich składniki pozwalają na lepszą regulację trawienia. Nie można zapomnieć także o witaminie C, której są bogatym źródłem - wspiera ona odporność oraz wspiera syntezę kolagenu.

Istotny jest moment zbierania płatków róży - powinien być to słoneczny dzień, najlepiej poranek, kiedy zachowują najwięcej wartości leczniczych i składników, takich jak oleje lotne. Im ciemniejsze płatki, tym lepsze - dlatego też warto zbierać je w pełnym rozkwicie, by móc to prawidłowo ocenić. Przy produkcji nalewki należy pamiętać o wcześniejszym wysuszeniu ich, np. przy pomocy ręcznika papierowego.