REKLAMA

Nalewka cytrynowa

Domowa nalewka cytrynowa w prostym przepisie. Aromatyczne cytryny w parze z alkoholem to świetne połączenie na długie wieczorne rozmowy. Cytrynówka to trunek, który jest bardzo popularny w Polsce i praktycznie każdy posiadacz domowego barku ma go w swoich zasobach. Na niejednej rodzinnej imprezie dziadkowie częstują i goszczą właśnie domową nalewką z cytryn. Na czym zrobić nalewkę z cytryn? Ile trwa robienie nalewki cytrynowej? Co zrobić z cytryn z nalewki? Na te pytania oraz wiele więcej informacji uzyskacie w dalszej części tekstu. Zapraszamy!

dodany przez: Kulinarna Ania

Napoje alkohole drink nalewki

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 152 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Nalewka z cytryn 1.

    Przygotowanie nalewki cytrynowej należy rozpocząć od dokładnego umycia i sparzenia wrzątkiem cytrusów. Następnie trzeba cienko obrać je ze skórek bez białej warstwy, która jest gorzka. Skórki wkładamy do wyparzonego słoika i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na 15 dni. Po tym czasie przecedzamy, dosypujemy cukier i odstawiamy tym razem na około miesiąc, co jakiś czas wstrząsając słoikiem. Następnie przelewamy do butelki i odstawiamy na minimum 5 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce, po to aby trunek odpowiednio przeszedł smakiem i w pełni nabrał aromatu.

     

Porady

  • Jedną z najciekawszych modyfikacji domowego alkoholu jest nalewka cytrynowa z kawą. Niesamowicie aromatyczna i wbrew pozorom świetnie komponująca się kombinacja. Przed zalaniem cytrusów alkoholem wystarczy je delikatnie ponacinać i wetknąć w te miejsca ziarna kawy. Wiele więcej pracy to nie kosztuje, a efekt jest rewelacyjny.
  • Dobrym rozwiązaniem dodającym domowego, naturalnego charakteru nalewce jest niepełne cedzenie i filtrowanie alkoholu. Mianowicie chodzi o pozostawienie cytrynowego miąższu, który sprawi, że nalewka będzie jeszcze bardziej cytrynowa.  
  • Co zrobić z pozostałą cytryną? Wyciśnij sok na lemon curd lub tartę cytrynową. Pyszna będzie też zupa cytrynowa.

Notka redakcyjna

Jak zrobić nalewkę z cytryn?

Jeżeli chodzi o przepis na nalewkę cytrynową to jak przystało na domowy alkohol jest tych przepisów całe mnóstwo. Bierze się to oczywiście z naturalnych chęci do zrobienia jeszcze lepszej i takiej jedynej w swoim rodzaju. To bardzo dobra tendencja. Stąd też duża różnorodność jeżeli chodzi o bazę cytrynówki. Jedni robią nalewkę cytrynową na wódce, inni wolą mocniejszą wersję i preferują nalewkę cytrynową na spirytusie lub bimbrze. Nalewka z cytryn i spirytusu oczywiście może mieć różną moc w zależności od tego ile innych składników się w niej znajduje. Możliwości jest wiele i poza sprawdzonymi recepturami warto próbować nowych metod i proporcji. Często wychodzą z tego naprawde przepyszne trunki.

Z czym podawać nalewkę z cytryn?

To z czym najlepiej podawać cytrynówkę zależy jak jest zrobiona. Jeżeli jest to nalewka cytrynowa z imbirem na słodko to jest to alkohol raczej deserowy i podczas kolacji lub dania obiadowego nie poleca się go podawać. Natomiast jeśli nalewka jest wysokoprocentowa na mocnym alkoholu, nie zawiera dużo cukru i jest mocno cytrynowa to jak najbardziej pasuje do kolacji i porcja takiego alkoholu odpowiednio pobudzi kubki smakowe.

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy