Lato i jesień to najlepszy sezon na produkcję domowych nalewek. Kiedy mamy największy dostęp do wachlarza świeżych owoców, warto nastawić taki trunek, aby zimą móc cieszyć się jego smakiem. Wszyscy znamy i lubimy nalewkę z pigwy czy nalewkę z aronii, ale są także i takie przepisy, w których za smak nalewki odpowiadają nie tylko owoce, ale i zioła, kwiaty, przyprawy korzenne, herbata, kawa, a nawet piwo. Zobaczcie nasze sprawdzone przepisy na nalewki, zarówno te najpopularniejsze, jak i mniej znane!

Jak zrobić nalewkę?

Domowa nalewka niejedno ma imię. Istnieją setki receptur na różnorodne trunki na bazie owoców, kwiatów, ziół czy miodu. Możemy także przygotować nalewki mieszane, na przykład na bazie ulubionych owoców i przypraw korzennych. Pyszne nalewki wyczarujemy niemal ze wszystkich owoców, jednak w tym przypadku warto kierować się sezonowością i wybierać owoce, które aktualnie mamy najświeższe. Niezwykle ważnym jest, aby owoce, kwiaty czy zioła, które mają być podstawą naszej nalewki były świeże, jędrne i niepoobijane. Wszystkie takie skazy odbiją się bowiem na smaku i kolorze naszego trunku. 

Jak długo trzymać owoce w alkoholu?

Proces tworzenia nalewki, czyli macerowanie owoców, zależy od konkretnego typu owoców. Ogólna zasada mówi, że im twardsze owoce, tym dłuższy powinien być czas leżakowania. Istnieją dwie główne metody robienie nalewek. Pierwsza z nich zakłada, że owoce, zioła czy kwiaty od razu zalewamy alkoholem. Z kolei druga polega na tym, aby najpierw zasypać owoce cukrem, po kilku dniach zlać powstały syrop i dopiero wtedy zalać owoce alkoholem. Następnie syrop łączymy z trunkiem w jedną miksturę.

Niezwykle istotną kwestią jest wcześniejsze wydrylowanie owoców. W pestkach znajdują się bowiem szkodliwy cyjanowodór, który może powodować złe samopoczucie. Pamiętajmy więc, aby przed zasypaniem owoców cukrem, bądź zalaniem ich spirytusem, usunąć z nich wszystkie pestki.

W czym nastawić nalewkę?

Nalewkę najlepiej nastawić w dużym słoju lub szklanej butelce. Do naczynia wrzucamy owoce i zalewamy je alkoholem maksymalnie do 2/3 jego objętości. Wszystko szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka do kilku miesięcy, w zależności od wybranych składników. W tym czasie warto co jakiś czas przemieszać składniki lub chociaż potrząsnąć słoikiem, aby wszystkie owoce były równomiernie alkoholem, a ich smaki dobrze się przenikały. Kiedy nasza nalewka jest już gotowa, wystarczy przefiltrować ją przez drobne fito lub gazę, aby pozbyć się resztek owoców. 

Nalewki owocowe

Nalewka z pigwy

Pigwówka to jedna z najpopularniejszych nalewek w naszych domach. Nie tylko pysznie smakuje, ale dodatkowo pomaga w walce z bólem gardła i wzmacnia odporność. Pigwa kryje w sobie cały wachlarz witamin i dobroczynnych składników, dlatego warto od czasu do czasu wspomóc się odrobina takiej nalewki. Podstawowy przepis na pigwówkę to tylko 3 składniki, czyli pigwa, cukier i alkohol. Warto jednak wypróbować też inne wersje tego trunku, na przykład z korzenną nutą cynamonu, imbiru czy goździków. 

Nalewka z czarnej porzeczki

Każdy z nas powinien chociaż raz wypróbować przepis na nalewkę z czarnej porzeczki. Ten napitek, oprócz pięknego, głębokiego koloru i doskonałego smaku, wyróżnia duża dawka witaminy C oraz A. Porzeczkowy trunek jest także bogaty w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Smrodinówka jest pyszna w wersji podstawowej, ale przepis na nalewkę porzeczkową doskonale smakuje także z odrobiną wanilii. 

Nalewka z wiśni

Nalewka z wiśni to naturalny pomocnik w walce z chorobami serca, układu krążenia i nadciśnieniem tętniczym. Co więcej, wiśniówka to nie tylko pyszny trunek, ale znakomity dodatek do deserów. Nie ma nic lepszego do kremów, ciast i tortów niż domowa wiśniówka! Wiśnie w alkoholu szczególnie dobrze łączą się z czekoladą i bitą śmietaną. Zlewając gotową nalewkę z wiśni, zatrzymajmy więc owoce nasiąknięte alkoholem i wykorzystajmy je na przykład do tortu szwarcwaldzkiego lub ciasta pijana wiśnia. 

Nalewka z malin

Słodka i pachnąca malinówka to pyszny poczęstunek dla gości, który warto mieć w barku. Nalewka z malin szczególnie przydatna jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy dopadają nas różnego rodzaju infekcje. Ma właściwości przeciwgorączkowe, a do tego pomaga uporać się z bólem gardła i kaszlem. Jak z malinówki zrobić lek na przeziębienie? Najlepiej dodać łyżkę nalewki do gorącej herbaty i wypić taki napój zanim ostygnie. Aby jeszcze bardziej podkręcić jej lecznicze właściwości, przepis na nalewkę malinową można też wzbogacić dodatkiem cytryny, miodu lub kwiatów lipy. Z kolei w wersji na lato, świetnie smakuje nalewka malinowa z miętą.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Bez to nie tylko pięknie pachnące kwiaty, ale i wdzięczny materiał na pyszna nalewkę. Nalewka z kwiatów czarnego bzu to jeden z najbardziej lubianych przepisów na domowe trunki. Przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu nie jest trudny, ale wymaga nieco cierpliwości.  Przygotowania zaczynają się oczywiście od zerwania pokaźnego bukietu pięknych i pachnących kwiatów. Dokładnie myjemy je i zalewamy syropem cukrowym, przygotowanym z mieszanki wody i cukru oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Odstawiamy mieszankę na 7 dni i po tym czasie otrzymujemy aromatyczny syrop. Odcedzamy go przez sito i mieszamy ze spirytusem, a następnie odstawiamy na 3-4 tygodnie. Po takim czasie nalewkę można zlać do butelek i odstawić na kolejne 3-4 tygodnie.

Nalewka z mniszka lekarskiego

Lecznicza nalewka z mniszka to coś, co warto mieć w domu. Nalewka mniszkowa już od wielu lat znana jest ze swych niezwykłych właściwości. Wspomaga pracę nerek, a także poprawia trawienie. Jest szczególnie polecana przy problemach cukrzykom oraz cierpiącym na choroby układu moczowego. Sezon na produkcję tego napitku wypada w maju, kiedy to kwitną kwiaty mniszka, ale już zawczasu warto poznać idealne proporcje i wszystkie tajniki tego przepisu. Najpierw oczywiście zbieramy dorodne kwiaty popularnego mlecza, dokładnie je płuczemy, a następnie lekko osuszamy. Następnie zalewamy je wódką lub spirytusem i szczelnie zamykamy. Tak przygotowany napitek musi macerować się przez około 7 dni. Po tym czasie powinien być gotowy do przecedzenia przez gazę i zlania do butelek. 

Nalewka z orzecha włoskiego

Domowa orzechówka to nie tylko smaczny trunek, ale i naturalny lek na problemy żołądkowe. Już nasze babcie i mamy używały jej przy wszystkich problemach żołądkowych. Zaledwie odrobina tego napitku skutecznie zwalcza zaparcia i niestrawność, a przy tym poprawia trawienie. Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego? Przepis na orzechówkę zaczyna się od dokładnego umycia zielonych orzechów włoskich. Następnie kroimy je na ćwiartki, wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu zlewamy powstały syrop, odcedzając łupiny orzechów i łączymy go ze spirytusem w proporcji 1:1. Dokładnie wymieszaną nalewkę odstawiamy na kolejne 2 tygodnie i po tym czasie możemy już ją pić. 

Zobacz także:  Spirytus - zastosowanie w kuchni  i wypróbuj przepis na pigwę z imbirem oraz nalewkę malinową!

Słodkie, lekko gorzkie, czy z kwaśną nutą? Jakie nalewki lubicie najbardziej? Przygotowujcie swoje ulubione warianty, ale próbujcie także nieznanych dotąd receptur. Mamy nadzieję, że skorzystacie z któregoś z naszych przepisów i odkryjecie nowe ulubione smaki!