Ewa Niepytalska

Protein pancakes – wysokobiałkowe placuszki

Ocena:

3.65 (178)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Protein pancakes, czyli wysokobiałkowe placuszki, to śniadanie mistrzów na diecie redukcyjnej i pomagającej rozbudować masę mięśniową. Od zwykłych amerykańskich naleśników odróżnia je to, że zawierają odżywkę białkową i nie mają ani grama białego cukru. Jeśli uprawiacie sport lub zaczynacie zmagania dietetyczne, to zdecydowanie posiłek dla Was. Proteinowe pancakes można zjeść na dobry początek dnia lub o dowolnej porze, po powrocie z siłowni.  

Składniki:

  • odżywka białkowa  30 g

  • płatki owsiane  75 g

  • jajka  3 szt.

  • mleko  25 ml

  • banany  1 szt.

  • proszek do pieczenia  4 g

  • sól  3 g

Protein pancakes – wysokobiałkowe placuszki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i mleko wyjmujemy z lodówki nieco wcześniej, żeby miały temperaturę otoczenia. Banana obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki.  

  • Krok 2:

    Masa na placki: w kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy je do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Odstawiamy na 10 minut.   

  • Krok 3:

    Smażenie: rozgrzewamy patelnię z powłoką nieprzywierającą (non-stick). Nakładamy na nią partiami masę za pomocą łyżki, tak żeby utworzyć okrągłe placki, czyli nasze protein pancakes. Smażymy je z obu stron na rumiany kolor.  

Porady

  • Przepis nie określa konkretnego rodzaju odżywki. Możemy użyć sproszkowanego koncentratu białka serwatkowego lub produktu wegańskiego, o dowolnym smaku, na przykład waniliowym lub czekoladowym.  
  • Protein pancakes, czyli wysokobiałkowe placuszki w amerykańskim stylu lub naleśniki proteinowe, podajemy z ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce leśne lub masło orzechowe. Pamiętajmy jednak, żeby zwrócić uwagę na makroskładniki i skomponować danie adekwatnie do swoich potrzeb dietetycznych.  
  • Najprostsze, szybkie proteinowe pancakes możemy stworzyć tylko z banana, jajka i odżywki białkowej. Zaproponowany przez nas dodatek płatków owsianych zapewnia nam jednak porcję błonnika pokarmowego. Możemy je całkowicie pominąć albo wymienić na mąkę orkiszową lub kokosową.  
  • Placuszki będą wyjątkowo smaczne, nawet bez dodatków, jeśli wzbogacimy je o przyprawy korzenne, takie jak cynamon, wanilia, kardamon, szafran lub sproszkowane goździki.  
  • Mleko, które pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję masy na pancakes proteinowe, możemy zastąpić dowolnym napojem roślinnym, na przykład owsianym lub migdałowym. 
  • Popularny przepis na protein pancakes, który krąży w przestrzeni mediów społecznościowych, opiera się na gotowym puddingu proteinowym o smaku waniliowym. Można go kupić w prawie każdym sklepie spożywczym, od różnych producentów. Wystarczy dodać do niego jajko i mąkę.  
  • Ponieważ do zrobienia masy na wysokobiałkowe placuszki używamy banana, nie trzeba ich już niczym dosładzać. Jeśli jednak chcemy go pominąć, możemy zrobić fit pancakes z odżywki białkowej z dodatkiem ksylitolu, czyli niskokalorycznego cukru brzozowego. 
  • Placki mogą przywierać do patelni podczas smażenia. Posmarujmy ją dowolnym olejem roślinnym, na przykład kokosowym. Warto zrobić to za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka, żeby nie użyć zbyt dużo tłuszczu. Najlepiej, jeśli mamy olej w sprayu.   
  • Jeśli chcemy zrobić proteinowe pancakes owsiane, ale nie mamy odżywki w proszku, możemy użyć wysokobiałkowych produktów mlecznych, takich jak skyr lub serek wiejski.  
  • Proteinowe placuszki to posiłek polecany osobom na diecie redukcyjnej i pracującym nad sylwetką. Można je jeść na śniadanie lub po wizycie na siłowni. Białko nie tylko jest budulcem mięśni, ale ma także wysoki indeks sytości i pozytywnie wpływa na przemianę materii.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne