REKLAMA

Muffinki z budyniem śmietankowe

Muffinki z budyniem śmietankowym to pomysł na pyszny, szybki i prosty deser, który możemy podać na przyjęciu czy też spotkaniu w gronie rodzinnym. Są one idealnie także na podwieczorek czy drugie śniadanie na słodko. Muffinki z budyniem będą jeszcze smaczniejsze jeśli ich wierzch udekorujemy lukrem bądź polewą czekoladową i kolorowymi posypkami. Zamiast budyniu śmietankowego możemy użyć budyniu waniliowego bądź czekoladowego. Poniżej podajemy prosty przepis na muffinki z budyniem. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery babeczki muffinki

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 144 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Muffinki z budyniem 1.

    Przygotowanie budyniu: W rondelku łączymy 1 budyń waniliowy (70 g), 300 ml mleka i 2 łyżki cukru (ok. 30 g). Gotujemy budyń na gładką masę bez grudek. Lekko przestudzamy.

  • Muffinki - przepis miksowanie składników 2.

    Masa na muffinki: W jednej misce mieszamy składniki suche: 300g mąki pszennej, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 150g cukru. W drugiej składniki mokre: jajka, olej i 170 ml mleka. Łączymy zawartości obu misek za pomocą silikonowej szpatuły lub miksera. Ciasto na babeczki powinno być dość gęste, ale powinno spływać z łyżki.

  • Muffinki z budyniem pieczenie 3.

    Pieczenie babeczek: Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami do każdej papilotki nakładamy łyżkę ciasta, na to łyżkę budyniu i przykrywamy znowu ciastem do ok. 2/3 wysokości papilotki. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku około 25 minut (termoobieg) w 160 stopniach.

Kalorie: 150

Porady

  • Muffinki możemy przygotować z budyniem z proszku lub przygotować budyń domowy. 
  • W naszym przepisie na muffinki z budyniem rekomendujemy wykorzystać mąkę pszenną. Jeśli jednak preferujemy nieco zdrowsze lub bezglutenowe muffinki to z powodzeniem możemy wykorzystać np. mąkę kokosową, orkiszową bądź razową (typu 2000 lub 1850). 
  • Muffinki z budyniem możemy udekorować: lukrem, polewą czekoladową, kolorową posypką, świeżymi owocami (świetnie sprawdzą się np. borówki). 
     

Notka redakcyjna

Muffinki a babeczki z budyniem 


Wiele osób błędnie utożsamia muffinki z babeczkami – tymczasem to zupełnie dwa różne wypieki, które przygotowuje się w inny sposób. Jedyną cechą wspólną jest niewielki kształt. Muffinki mogą być przygotowane zarówno w wersji wytrawnej (np. ze szpinakiem), jak i słodkiej. Natomiast babeczki zawsze przygotowuje się na słodko. Poza tym do muffinek najczęściej wykorzystuje się olej, z kolei przy babeczkach jako składnika tłuszczowego używa się masła. Oprócz tego muffinki i babeczki przygotowuje się z mąki pszennej, chociaż często można spotkać również muffinki przyrządzone na bazie np. mąki żytniej (przy babeczkach raczej się to nie zdarza). To, co jeszcze odróżnia babeczki od muffinek to konsystencja ciasta – te pierwsze mają ją gładką, natomiast te drugie – grudkowatą. Ponadto w przypadku muffinek jest ona również bardziej zbita i ciężka. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy