Muffinki z budyniem świetnie sprawdzają się w roli słodkiego dodatku do kawy lub herbaty. W klasycznej wersji są proste do wykonania i nie wymagają skomplikowanych składników. Możemy dodać do nich dekorację – krem, lukier, polewę czekoladową lub oprószyć je cukrem pudrem. W każdej wersji muffiny z nadzieniem budyniowym będą równie pyszne.
StockFood
(średnia 4.47 z 146 głosów)
Budyń: w garnku wstawiamy do zagotowania 300 ml mleka, odlewając 50 ml do osobnej miseczki. W zimnym mleku mieszamy budyń w proszku z 30 g cukru. W momencie, gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy mieszankę. Całość energicznie mieszamy do momentu uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki suche: do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia i 150 g cukru.
Składniki mokre: w osobnej misce mieszamy jajka z olejem i 170 ml mleka.
Łączenie składników na muffinki: do mokrych składników dodajemy suche, całość mieszamy przy pomocy szpatułki do ciasta.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy po łyżce ciasta, następnie kładziemy łyżkę budyniu i przykrywamy ciastem do ⅔ wysokości foremki.
Pieczenie: muffinki z budyniem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 25 min.
Porady
- Proporcje podane w przepisie pozwalają na przygotowanie ok. 12 średniej wielkości muffinek.
- Papilotki do muffinek można zrobić samodzielnie z papieru do pieczenia. Wystarczy wyciąć kwadraty, umieścić je w foremce i docisnąć szklanką. W ten sposób nabiorą charakterystycznego kształtu.
- Do muffinek możemy wykorzystać budyń w proszku lub samodzielnie przygotować budyń waniliowy z mleka, żółtek, cukru i mąki ziemniaczanej. W przepisie należy zredukować ilość mleka, aby uzyskać gęstszą konsystencję.
- W wersji bezglutenowej mąkę pszenną możemy zastąpić mąką kokosową lub orkiszową.
Przepis na muffinki z budyniem możemy wzbogacić o słodkie lub owocowe dodatki. Poniżej kilka przykładowych wariantów:
Budyniem możemy nadziewać praktycznie wszystkie słodkie muffinki. Szczególnie pyszną wariacją są muffinki czekoladowe z budyniem waniliowym. Do ciasta z podstawowego przepisu dodajemy 45 g kakao lub przygotowujemy masę z gorzką czekoladą (z przepisu na czekoladowe muffiny brownie).
Do muffinek czekoladowych możemy dodać kawałki czekolady, a także posiekane orzechy laskowe lub włoskie.
Gotowe muffiny nadziewane budyniem możemy ozdobić na wiele różnych sposobów. W łatwy sposób przygotujemy:
Komentarze