Babeczki z owocami

Babeczki z owocami to świetny i szybki pomysł na deser, który dobrze sprawdzi się na imprezie czy też spotkaniu w gronie najbliższych. Przygotowuje się je niezwykle prosto, dlatego bez trudu poradzi sobie z nimi nawet osoba niemająca żadnego doświadczenia w cukiernictwie. Kruche babeczki z kremem można serwować z owocami sezonowymi, musem owocowym, domową konfiturą lub nawet z bakaliami. To świetny pomysł na deser zgodny z ideą zero waste – możemy podać je z tym, co akurat mamy w swojej spiżarni. Poniżej podajemy łatwy i sprawdzony przepis na babeczki z owocami, który wychodzi za każdym razem. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery babeczki kruche babeczki babeczki muffinki przekąski Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 159 głosów)

Babeczki z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto zagniatanie 1.

    Z mąki, masła i jajek zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy i wylepiamy nim natłuszczone wcześniej foremki do babeczek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopniu przez około 15 minut. 

  • Bita śmietana 2.

    Upieczone babeczki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno oraz myjemy i kroimy owoce.  Wystudzone babeczki wypełniamy bitą śmietaną i ozdabiamy owocami. 

Porady

  • Do dekorowania kruchych babeczek możemy wykorzystać owoce w różnej postaci. W sezonie letnim najlepiej postawić na świeże owoce: truskawki, borówki, jagody, maliny czy też porzeczki. Poza sezonem możemy wykorzystać owoce mrożone np. w formie musu czy też owoce suszone (np. żurawinę, morele czy też daktyle). Świetnie sprawdzą się również domowe konfitury. 
  • Ile kalorii ma babeczka z owocami? Niestety, jest to dość kaloryczny deser i z całą pewnością nie możemy zaliczyć go do grona tych dietetycznych. Jedna babeczka z owocami ma 200-250 kcal. 
  • Do przygotowania babeczek z owocami niezbędne są papilotki, specjalna forma (blacha) na babeczki. 
  • Spód do babeczek z owocami najlepiej przygotowywać na bazie ciasta kruchego, które jest dość proste. Warto jednak postępować zgodnie ze wskazówkami. Jedną z nich jest temperatura masła, które powinno być zimne. 
     

Notka redakcyjna

Krem do babeczek z owocami – jaki przygotować?

 Babeczki to świetny, jednokęsowy, deser, który idealnie sprawdzi się na przyjęciach, urodzinach czy spotkaniach w gronie najbliższym. Możemy też przygotować je, gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego na ząb. Krem do babeczek możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów – dużą popularnością cieszą się babeczki z kremem budyniowym, który robi się niezwykle łatwo: wystarczy budyń (50 g), rozpuścić w mleku (350 ml), a ciepłe i miękkie masło (350 g) ubić na puszystą masę, po czym dodawać po trochę do budyniu, nieustannie go przy tym mieszając. Na koniec krem wystarczy włożyć do lodówki na ok. 10 minut, po których możemy nakładać go na nasze babeczki. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie babeczek z kremem mascarpone, który jest znacznie łatwiejszy niż krem budyniowy. Wystarczy serek ubić na sztywno śmietankę 30% (250 ml) i dodać do niej serek mascarpone (250 g) oraz cukier puder (40 g).  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy