Krem orzechowy tworzy idealne połączenie z puszystym biszkoptem czekoladowym, kruchą tartą lub ciastem marchewkowym. Możecie go użyć także do nadziewania kruchych babeczek lub w formie dekoracji do muffinek. Jest odpowiedni do przekładania tortów i świetnie komponuje się z polewą z czekolady deserowej. Naturalny krem z orzechów włoskich nie zawiera sztucznych aromatów i barwników.
Stockfood
Przygotowanie składników na krem: orzechy rozłupujemy i obieramy ze skórek, po czym mielimy je na drobno w malakserze. Masło wyjmujemy z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
Gotowanie: do niewielkiego rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy do zagotowania. Wsypujemy zmielone orzechy, zmniejszamy moc palnika i mieszamy, gotując jeszcze przez ok. 2 min. Odstawiamy z kuchenki do przestudzenia.
Ucieranie: masło miksujemy na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Gdy jest puszyste, po jednej łyżce dodajemy ostudzoną masę orzechową.
Chłodzenie: gotowy krem orzechowy nakładamy na ciasto lub babeczki, po czym wstawiamy je do lodówki. Po schłodzeniu krem zgęstnieje.
Porady
- Jak najłatwiej obrać orzechy włoskie ze skórek? Wystarczy wrzucić je na patelnię i chwilę podprażyć – wtedy po lekkim dotknięciu skórka sama z nich zejdzie.
- Orzechy można zmielić także w maszynce do mielenia mięsa lub w młynku do kawy.
- Do kremu można dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, rumu lub likieru kawowego, który podbije aromat orzechów włoskich.
- Krem orzechowy z naszego przepisu starczy na jedno przełożenie, pokrycie boków i wierzchu tortu o średnicy ok. 20 cm.
- Proporcje są odpowiednie również na ciasto upieczone w prostokątnej blasze o wymiarach 25×35 cm.
- Jeśli chcecie, aby krem był delikatniejszy w smaku, zamieńcie orzechy włoskie na laskowe.
Krem orzechowy możecie zrobić także na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Miksujemy je ze sobą, dodajemy drobny cukier lub cukier puder oraz namoczone w mleku zmielone orzechy.
Jeśli chcecie przyspieszyć produkcję kremu, zamiast orzechów włoskich, sięgnijcie po gotowe masło orzechowe. W tym przypadku należy zwrócić uwagę na jego skład. Najlepsza będzie pasta w 100% z samych orzechów, bez żadnych dodatków. Do lekkich kremów orzechowych sprawdzają się masła z orzechów arachidowych lub orzechów nerkowca.
Tak jak do kremu czekoladowego świetnie pasuje dodatek orzechów, tak krem z orzechami doskonale komponuje się z czekoladą. Może być w formie wiórków – jeśli zdecydujecie się zetrzeć ją na tarce – lub nieco większych kawałków, gdy posiekacie ją ostrym nożem. Torty orzechowe świetnie smakują i wyglądają zwieńczone polewą czekoladową.
Krem orzechowy można wzbogacić także o dodatek:
Komentarze