Krem orzechowy

Krem orzechowy tworzy idealne połączenie z puszystym biszkoptem czekoladowym, kruchą tartą lub ciastem marchewkowym. Możecie go użyć także do nadziewania kruchych babeczek lub w formie dekoracji do muffinek. Jest odpowiedni do przekładania tortów i świetnie komponuje się z polewą z czekolady deserowej. Naturalny krem z orzechów włoskich nie zawiera sztucznych aromatów i barwników.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery krem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 182 głosów)

Krem orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników na krem: orzechy rozłupujemy i obieramy ze skórek, po czym mielimy je na drobno w malakserze. Masło wyjmujemy z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.

  • 2.

    Gotowanie: do niewielkiego rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy do zagotowania. Wsypujemy zmielone orzechy, zmniejszamy moc palnika i mieszamy, gotując jeszcze przez ok. 2 min. Odstawiamy z kuchenki do przestudzenia.

  • 3.

    Ucieranie: masło miksujemy na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Gdy jest puszyste, po jednej łyżce dodajemy ostudzoną masę orzechową.

  • 4.

    Chłodzenie: gotowy krem orzechowy nakładamy na ciasto lub babeczki, po czym wstawiamy je do lodówki. Po schłodzeniu krem zgęstnieje.

Porady

  • Jak najłatwiej obrać orzechy włoskie ze skórek? Wystarczy wrzucić je na patelnię i chwilę podprażyć – wtedy po lekkim dotknięciu skórka sama z nich zejdzie.
  • Orzechy można zmielić także w maszynce do mielenia mięsa lub w młynku do kawy.
  • Do kremu można dodać 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, rumu lub likieru kawowego, który podbije aromat orzechów włoskich.
  • Krem orzechowy z naszego przepisu starczy na jedno przełożenie, pokrycie boków i wierzchu tortu o średnicy ok. 20 cm.
  • Proporcje są odpowiednie również na ciasto upieczone w prostokątnej blasze o wymiarach 25×35 cm.
  • Jeśli chcecie, aby krem był delikatniejszy w smaku, zamieńcie orzechy włoskie na laskowe.

Notka redakcyjna

Krem orzechowy do tortu bez masła

Krem orzechowy możecie zrobić także na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Miksujemy je ze sobą, dodajemy drobny cukier lub cukier puder oraz namoczone w mleku zmielone orzechy.

Jeśli chcecie przyspieszyć produkcję kremu, zamiast orzechów włoskich, sięgnijcie po gotowe masło orzechowe. W tym przypadku należy zwrócić uwagę na jego skład. Najlepsza będzie pasta w 100% z samych orzechów, bez żadnych dodatków. Do lekkich kremów orzechowych sprawdzają się masła z orzechów arachidowych lub orzechów nerkowca.

Krem orzechowy w wybranych przepisach

  • Orzeszki z masą orzechową – to małe kruche ciasteczka, które można wypełnić dowolnym kremem, z czego niewątpliwe najbardziej popularny jest krem orzechowy. Do wykonania orzeszków potrzebne jest specjalne urządzenie lub patelnia, zwana orzeszkownicą.
  • Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym – być może bardziej znane jest z kremem z serka mascarpone, świetnie smakuje również w orzechowej wersji. Krem z orzechów włoskich lub masła orzechowego można położyć na wierzch lub przełożyć nim dwie warstwy ciasta.
  • Piernik sułtański – czyli przekładany powidłami i masą bakaliową (może być orzechowa) w polewie czekoladowej.

Krem orzechowy – dodatki

Tak jak do kremu czekoladowego świetnie pasuje dodatek orzechów, tak krem z orzechami doskonale komponuje się z czekoladą. Może być w formie wiórków – jeśli zdecydujecie się zetrzeć ją na tarce – lub nieco większych kawałków, gdy posiekacie ją ostrym nożem. Torty orzechowe świetnie smakują i wyglądają zwieńczone polewą czekoladową.

Krem orzechowy można wzbogacić także o dodatek:

  • miodu i cynamonu – aby dodać słodyczy i korzennych nut,
  • karmelu i soli – wtedy w smaku przypominać będzie batony typu snickers,
  • wanilii – w postaci ekstraktu lub cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią),
  • kandyzowanych owoców – np. skórki z pomarańczy,
  • bakalii – np. posiekanych drobno daktyli lub rodzynek.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy