Piernik sułtański
Piernik sułtański - Przepis na Piernik sułtańskiWarstwowy piernik sułtański to pyszne piernikowe, bardzo korzenne ciasto i warstwy konfitury z dużą ilością bakalii i owoców kandyzowanych. Piernik sułtański jest czasochłonny, ale pyszny!

Zdjęcia: Artur Rogalski Stylizacja: Anna Borowska
- Czas przygotowania:
- 120 min.
(średnia 4.47 z 160 głosów)
Składniki:
- ciasto: 500 g miodu
- sproszkowane: cynamon
- goździki
- imbir kardamon
- gałka muszkatołowa
- pieprz lub 2 łyżeczki gotowej przyprawy korzennej do pierników
- 5 jajek
- 500 g cukru
- 1 kg mąki
- 20 g sody
- skórka otarta z 2 cytryn
- masa: 2 pomarańcze
- 250 g cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 100 g obranych ze skórki i posiekanych fig
- rodzynków
- daktyli
- orzechów włoskich
- orzechów laskowych i smażonej w cukrze skórki cytrynowej
Okazje:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Ciasto: na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia miód z przyprawą korzenną.
- Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy na stolnicę
- robimy dołek
- wlewamy ciepły miód
- mieszamy nożem
- gdy przestygnie
- dodajemy ubite jajka i skórkę cytrynową.
- Mąkę zarabiamy nożem
- dodajemy sodę
- zagniatamy ciasto
- potem długo
- dokładnie wyrabiamy
- aż zacznie lśnić i stanie się gładkie. Zawijamy w ściereczkę i zostawiamy w chłodnym miejscu na ok. 1 godz.
- żeby dojrzało.
- Następnie dzielimy je na części
- przekładamy do natłuszczonych blach i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180ºC. Zostawiamy na tydzień
- żeby piernik skruszał. Po czym przekładamy go masą.
- Masa: z wyszorowanych pomarańczy ścinamy pomarańczową skórkę
- wrzucamy na wrzątek
- doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2–3 razy
- zmieniając wodę. Ugotowaną drobno kroimy.
- Z cukru i pół szklanki wody gotujemy syrop
- na wrzący wrzucamy posiekaną skórkę i obrane z włókien i pestek podzielone na cząstki pomarańcze. Smażymy na konfiturę. W rondelku podgrzewamy miód
- dodajemy posiekane bakalie i wysmażamy na masę
- łączymy z usmażoną konfiturą pomarańczową i smażymy chwilę razem
- stale mieszając
- aż dobrze zgęstnieje. Masą przekładamy pierniki.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Porady
Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków
Podobne przepisy

Krem sułtański to deser, który dobrze znały nasze mamy i babcie. Był prawdziwym hitem w czasach PRL-u, ostatnio nieco zniknął z kawiarnianych menu, a szkoda, bo to prawdziwy przysmak. Jego wykonanie jest banalnie proste, to nieco podkręcony krem o smaku czekolady. Krem sułtański to dobra opcja na dość słodki deser dla fanów czekoladowych smaków. Sprawdźcie, jak zrobić krem sułtański!
Krem sułtański

Tort sułtański

makowiec sułtański

Piernik

Błyskawiczny piernik

Piernik przekładany

Piernik

Piernik przekładany

Przepis na piernik - piernik czekoladowy