Piernik sułtański

Warstwowy piernik sułtański to pyszne piernikowe, bardzo korzenne ciasto i warstwy konfitury z dużą ilością bakalii i owoców kandyzowanych. Piernik sułtański jest czasochłonny, ale pyszny!

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 160 głosów)

Składniki:

  • ciasto: 500 g miodu
  • sproszkowane: cynamon, goździki, imbir kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz lub 2 łyżeczki gotowej przyprawy korzennej do pierników
  • 5 jajek
  • 500 g cukru
  • 1 kg mąki
  • 20 g sody
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • masa: 2 pomarańcze
  • 250 g cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 g obranych ze skórki i posiekanych fig, rodzynków, daktyli, orzechów włoskich, orzechów laskowych i smażonej w cukrze skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia miód z przyprawą korzenną.
  • Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy ciepły miód, mieszamy nożem, gdy przestygnie, dodajemy ubite jajka i skórkę cytrynową.
  • Mąkę zarabiamy nożem, dodajemy sodę, zagniatamy ciasto, potem długo, dokładnie wyrabiamy, aż zacznie lśnić i stanie się gładkie. Zawijamy w ściereczkę i zostawiamy w chłodnym miejscu na ok. 1 godz., żeby dojrzało.
  • Następnie dzielimy je na części, przekładamy do natłuszczonych blach i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180ºC. Zostawiamy na tydzień, żeby piernik skruszał. Po czym przekładamy go masą.
  • Masa: z wyszorowanych pomarańczy ścinamy pomarańczową skórkę, wrzucamy na wrzątek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2–3 razy, zmieniając wodę. Ugotowaną drobno kroimy.
  • Z cukru i pół szklanki wody gotujemy syrop, na wrzący wrzucamy posiekaną skórkę i obrane z włókien i pestek podzielone na cząstki pomarańcze. Smażymy na konfiturę. W rondelku podgrzewamy miód, dodajemy posiekane bakalie i wysmażamy na masę, łączymy z usmażoną konfiturą pomarańczową i smażymy chwilę razem, stale mieszając, aż dobrze zgęstnieje. Masą przekładamy pierniki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy