Piernik sułtański

Warstwowy piernik sułtański to pyszne piernikowe, bardzo korzenne ciasto i warstwy konfitury z dużą ilością bakalii i owoców kandyzowanych. Piernik sułtański jest czasochłonny, ale pyszny!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 160 głosów)

Piernik sułtański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto: na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia miód z przyprawą korzenną. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, dokładnie wyrabiamy, aż zacznie lśnić i stanie się gładkie. Zawijamy w ściereczkę i zostawiamy w chłodnym miejscu na ok. 1 godz., żeby dojrzało, wlewamy ciepły miód, mieszamy nożem, gdy przestygnie, dodajemy ubite jajka i skórkę cytrynową. Mąkę zarabiamy nożem, dodajemy sodę, zagniatamy ciasto, potem długo, dokładnie wyrabiamy, aż zacznie lśnić i stanie się gładkie. Zawijamy w ściereczkę i zostawiamy w chłodnym miejscu na ok. 1 godz., żeby dojrzało.

  • 2.

    Następnie dzielimy je na części, przekładamy do natłuszczonych blach i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180ºC. Zostawiamy na tydzień, żeby piernik skruszał. Po czym przekładamy go masą.
     

  • 3.

    Masa: z wyszorowanych pomarańczy ścinamy pomarańczową skórkę, wrzucamy na wrzątek, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2–3 razy, zmieniając wodę. Ugotowaną drobno kroimy. Z cukru i pół szklanki wody gotujemy syrop na wrzący wrzucamy posiekaną skórkę i obrane z włókien i pestek podzielone na cząstki, pomarańcze. Smażymy na konfiturę. W rondelku podgrzewamy miód, dodajemy posiekane bakalie i wysmażamy na masę łączymy z usmażoną konfiturą pomarańczową i smażymy chwilę razem, stale mieszając, aż dobrze zgęstnieje. Masą przekładamy pierniki.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy