Piernik sułtański

Warstwowy piernik sułtański to pyszne piernikowe, bardzo korzenne ciasto i warstwy konfitury z dużą ilością bakalii i owoców kandyzowanych. Piernik sułtański jest czasochłonny, ale pyszny!

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 160 głosów)

Składniki:

  • ciasto: 500 g miodu
  • sproszkowane: cynamon
  • goździki
  • imbir kardamon
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz lub 2 łyżeczki gotowej przyprawy korzennej do pierników
  • 5 jajek
  • 500 g cukru
  • 1 kg mąki
  • 20 g sody
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • masa: 2 pomarańcze
  • 250 g cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 100 g obranych ze skórki i posiekanych fig
  • rodzynków
  • daktyli
  • orzechów włoskich
  • orzechów laskowych i smażonej w cukrze skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia miód z przyprawą korzenną.
  • Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy na stolnicę
  • robimy dołek
  • wlewamy ciepły miód
  • mieszamy nożem
  • gdy przestygnie
  • dodajemy ubite jajka i skórkę cytrynową.
  • Mąkę zarabiamy nożem
  • dodajemy sodę
  • zagniatamy ciasto
  • potem długo
  • dokładnie wyrabiamy
  • aż zacznie lśnić i stanie się gładkie. Zawijamy w ściereczkę i zostawiamy w chłodnym miejscu na ok. 1 godz.
  • żeby dojrzało.
  • Następnie dzielimy je na części
  • przekładamy do natłuszczonych blach i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180ºC. Zostawiamy na tydzień
  • żeby piernik skruszał. Po czym przekładamy go masą.
  • Masa: z wyszorowanych pomarańczy ścinamy pomarańczową skórkę
  • wrzucamy na wrzątek
  • doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2–3 razy
  • zmieniając wodę. Ugotowaną drobno kroimy.
  • Z cukru i pół szklanki wody gotujemy syrop
  • na wrzący wrzucamy posiekaną skórkę i obrane z włókien i pestek podzielone na cząstki pomarańcze. Smażymy na konfiturę. W rondelku podgrzewamy miód
  • dodajemy posiekane bakalie i wysmażamy na masę
  • łączymy z usmażoną konfiturą pomarańczową i smażymy chwilę razem
  • stale mieszając
  • aż dobrze zgęstnieje. Masą przekładamy pierniki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz też: ciasto piernikowe z buraków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy