Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 min w temp. 180 st. C.
Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenna wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temp. 180 st. C przez około 30 min.
Krem:
z mleka, cukru, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę do przestudzonego budyniu.
Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski.
Przełożenie:
Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu.
Komentarze