Łącki przekładaniec

Pyszne ciasto;-)

dodany przez: Majka211

przekładaniec Desery

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 184 głosów)


Składniki:

  • NA BISZKOPT:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • NA CIASTO ORZECHOWE:
  • 250g orzechów grubo krojonych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka czubata mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NA KREM:
  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 350 g masła
  • 500 g suszonych śliwek bez pestek

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Biszkopt:
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 min w temp. 180 st. C.
  • Ciasto orzechowe:
  • Białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać orzechy, mąkę pszenna wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód. Delikatnie wymieszać. Piec w tej samej formie co biszkopt kakaowy, w temp. 180 st. C przez około 30 min.
  • Krem:
  • z mleka, cukru, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochę do przestudzonego budyniu.
  • Suszone śliwki namoczyć w ciepłym alkoholu i odstawić na całą noc. Miękkie śliwki po odmoczeniu pokroić w paski.
  • Przełożenie:
  • Biszkopt kakaowy-cienka warstwa kremu-ciasto orzechowe-cienka warstwa kremu-śliwki-pozostała część kremu.
  • Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

Porady

Zobacz też: przepis na bananowy przekładaniec z porzeczkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy