Rafaello - ciasto kokosowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy je z piekarnika i przecinamy na pół, aby powstały dwa placki.
Masa
Z 3/4 l. mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy do niej budyń, mąkę i dokładnie mieszamy do momentu, kiedy nie będzie grudek. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a gdy się zagotuje stopniowo, partiami dodajemy rozrobiony budyń. Wszystko, stale mieszając, gotujemy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną wcześniej w garnuszku margarynę. Wszystko bardzo energicznie mieszamy kilka minut, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i znowu chwilę mieszamy całą masę.
3/4 powstałej w ten sposób masy smarujemy pierwszy placek, kładziemy na nim placek drugi i smarujemy jego wierzch pozostałą masą.
Kruszonka
Wszystkie składniki przekładamy na patelnię i "prażymy", aż wiórki będą miały złoty kolor.
Komentarze