Kurki w occie

Przygotowanie: 20 minut Pasteryzowanie: 15 minut Składniki na 2 słoiki po 1/2 l

Przetwory

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.26 z 224 głosów)

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • 10 dag szalotek
  • 2 łyżeczki soli
  • szklanka octu 6%
  • 1/4 szklanki cukru
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3–4 listki laurowe
  • czubata łyżeczka ziaren gorczycy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kurki dokładnie oczyścić. Szalotki obrać. Grzyby, szalotki i przyprawy zalać małą ilością wrzątku, dodać łyżeczkę soli, gotować około 10 minut. Odcedzić, zachować przyprawy.
  • Ocet wymieszać z 1/2 litra wody, cukrem i pozostałą solą. Kurki z cebulkami oraz przyprawy przełożyć do słoików. Wlać zalewę, dobrze zakręcić

Porady

Zobacz też przepis: zupa kurkowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 120 min.
Śliwki w occie
Pyszne

caroline

Śliwki w occie