Kurki w occie

Przygotowanie: 20 minut Pasteryzowanie: 15 minut Składniki na 2 słoiki po 1/2 l

Dodany przez:

Kurki w occie

Z grzybów

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.41 z 34 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg kurek
  • 10 dag szalotek
  • 2 łyżeczki soli
  • szklanka octu 6%
  • 1/4 szklanki cukru
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3–4 listki laurowe
  • czubata łyżeczka ziaren gorczycy

Przygotowanie

  1. Kurki dokładnie oczyścić. Szalotki obrać. Grzyby, szalotki i przyprawy zalać małą ilością wrzątku, dodać łyżeczkę soli, gotować około 10 minut. Odcedzić, zachować przyprawy.
  2. Ocet wymieszać z 1/2 litra wody, cukrem i pozostałą solą. Kurki z cebulkami oraz przyprawy przełożyć do słoików. Wlać zalewę, dobrze zakręcić

Wskazówki

Zobacz też przepis: zupa kurkowa

przetwory Grzyby kurki marynaty kurki w occie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze