Opieńki marynowane na słodko

Opieńki marynowane to pyszną przekąska na imprezę i aromatyczny dodatek do wielu dań. Opieńki w occie mogą posłużyć za bazę do farszu lub sosu. Marynowane opieńki wspaniale sprawdzą się też jako urozmaicenie sałatki, makaronu, risotto czy naleśników. Zobaczcie nasz prosty przepis na opieńki marynowane. 

Przetworyprzetwory z grzybówgrzyby marynowaneDodatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.26 z 204 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-11640172881.Grzyby oczyścić, dobrze umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie około 10 min. Cebulę pokroić w plastry i też chwilę obgotować w lekko osolonej wodzie. Odsączone grzyby układać w słoikach przekładając sparzoną cebulą. Zalać gotującą zalewą, dobrze dokręcić i odwrócić do góry dnem. Słoiki przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Jeśli chcemy, możemy je też pasteryzować około 10 min.

Porady

Opieńki marynowane - przepis

Opieńki w zalewie octowej robi się szybko i łatwo. Marynowanie opieniek zawsze zaczynamy od dokładnego przebrania i oczyszczenia grzybów. Przepis na opieńki marynowane nie uda się, jeśli grzyby nie będą odpowiednio przygotowane i nawet najsmaczniejsza zalewa tego nie uratuje. Jak marynować opieńki? Wystarczy ugotować grzyby wraz z cebulką, włożyć je do słoików, a następnie zalać gorącą marynatą i dokładnie zakręcić słoiczki. Ile czasu gotować opieńki do marynowania? W zupełności wystarczy obgotować je około 10 minut. Zbyt długie gotowanie pozbawi grzyby jędrności i koloru. 

Jak zamarynować opieńki - zalewa octowa do opieniek

Zalewa do opieniek składa się z octu, wody, soli, cukru i wybranych przypraw. Niezbędny jest pieprz ziarnisty liść laurowy i gorczyca, ale resztę przypraw można dobrać indywidualnie, w zależności od upodobań. Opieńki w occie można doprawić też ostrą papryczką chilli, ząbkami czosnku, łodygą kopru, korzeniem chrzanu, estragonem, a nawet goździkami. Wszystkie składniki zalewy należy zagotować w garnku, a następnie jeszcze gorącą marynatą wypełniać słoiki z grzybami. 

Marynowane opieńki - z czym podawać?

Opieńki w occie możemy podawać solo, jako przekąskę lub dodatek do sałatek, ale marynowane opieńki to również pyszny dodatek do wielu potraw. Na bazie tych grzybków możemy wyczarować znakomite sosy i nadzienia. Fantastycznym pomysłem na wykorzystanie marynowanych opieńków jest faszerowanie nimi pierogów, naleśników, krokietów, klusek czy słonych racuszków. Opieńki doskonale pasują także do wypieków na słono, na przykład kruchych tart lub przekąsek z ciasta francuskiegoOpieńki marynowane z cebulą doskonale pasują do wszystkich rodzajów mięs, dlatego warto dodać je do zrazów, gulaszu czy pieczeni. Opieńki w occie sprawdzą się także do makaronu, risotto i kaszotto. Dla fanów prostych rozwiązań szczególnie polecamy jajecznicę z opieńkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 25 min.

jak ananas

katarynka439

Cukinia na słodko