REKLAMA

Opieńki marynowane na słodko

Opieńki marynowane to pyszną przekąska na imprezę i aromatyczny dodatek do wielu dań. Opieńki w occie mogą posłużyć za bazę do farszu lub sosu. Marynowane opieńki wspaniale sprawdzą się też jako urozmaicenie sałatki, makaronu, risotto czy naleśników. Zobaczcie nasz prosty przepis na opieńki marynowane. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Przetwory przetwory z grzybów grzyby marynowane Dodatki Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.25 z 207 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-1164017288 1. Grzyby oczyścić, dobrze umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie około 10 min. Cebulę pokroić w plastry i też chwilę obgotować w lekko osolonej wodzie. Odsączone grzyby układać w słoikach przekładając sparzoną cebulą. Zalać gotującą zalewą, dobrze dokręcić i odwrócić do góry dnem. Słoiki przykryć ręcznikiem i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Jeśli chcemy, możemy je też pasteryzować około 10 min.

Porady

Opieńki marynowane - przepis

Opieńki w zalewie octowej robi się szybko i łatwo. Marynowanie opieniek zawsze zaczynamy od dokładnego przebrania i oczyszczenia grzybów. Przepis na opieńki marynowane nie uda się, jeśli grzyby nie będą odpowiednio przygotowane i nawet najsmaczniejsza zalewa tego nie uratuje. Jak marynować opieńki? Wystarczy ugotować grzyby wraz z cebulką, włożyć je do słoików, a następnie zalać gorącą marynatą i dokładnie zakręcić słoiczki. Ile czasu gotować opieńki do marynowania? W zupełności wystarczy obgotować je około 10 minut. Zbyt długie gotowanie pozbawi grzyby jędrności i koloru. 

Jak zamarynować opieńki - zalewa octowa do opieniek

Zalewa do opieniek składa się z octu, wody, soli, cukru i wybranych przypraw. Niezbędny jest pieprz ziarnisty liść laurowy i gorczyca, ale resztę przypraw można dobrać indywidualnie, w zależności od upodobań. Opieńki w occie można doprawić też ostrą papryczką chilli, ząbkami czosnku, łodygą kopru, korzeniem chrzanu, estragonem, a nawet goździkami. Wszystkie składniki zalewy należy zagotować w garnku, a następnie jeszcze gorącą marynatą wypełniać słoiki z grzybami. 

Marynowane opieńki - z czym podawać?

Opieńki w occie możemy podawać solo, jako przekąskę lub dodatek do sałatek, ale marynowane opieńki to również pyszny dodatek do wielu potraw. Na bazie tych grzybków możemy wyczarować znakomite sosy i nadzienia. Fantastycznym pomysłem na wykorzystanie marynowanych opieńków jest faszerowanie nimi pierogów, naleśników, krokietów, klusek czy słonych racuszków. Opieńki doskonale pasują także do wypieków na słono, na przykład kruchych tart lub przekąsek z ciasta francuskiegoOpieńki marynowane z cebulą doskonale pasują do wszystkich rodzajów mięs, dlatego warto dodać je do zrazów, gulaszu czy pieczeni. Opieńki w occie sprawdzą się także do makaronu, risotto i kaszotto. Dla fanów prostych rozwiązań szczególnie polecamy jajecznicę z opieńkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy