Opieńki marynowane na słodko

Smaczne grzybki na przekąskę:)

Przetwory

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.26 z 204 głosów)

Składniki:

  • grzyby opieńki
  • cebula
  • woda 4 szklanki
  • cukier 5 czubatych łyżek
  • ocet 10% 1 szklanka
  • sól 1 łyżka płaska
  • liść laurowy
  • gorczyca
  • pieprz w ziarnach

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzyby oczyścić
  • dobrze umyć i obgotować w lekko osolonej wodzie 10 min. Cebulę pokroić w plastry i też chwilę obgotować w lekko osolonej wodzie. Odsączone grzyby układać w słoikach przekładając sparzoną cebulą. Zalać gotującą zalewą
  • dobrze dokręcić
  • odwrócić do góry dnem
  • przykryć ręcznikiem
  • zostawić do wystygnięcia. (można pasteryzować 10 min )
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy