Maślaki marynowane

pyszne maślaczki w occie

dodany przez: ewa zychewicz ewa_zychewicz

przetwory

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.3 z 236 głosów)

Składniki:

  • maślaki
  • 500 ml octu 10%
  • 8 szk wody
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 4 łyżeczki gorczycy białej
  • 1 średnia marchewka
  • 1-2 cebule
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 liśice laurowe

Sposób przygotowania:

Maślaki marynowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki.
  • Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.
  • Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty.
  • Posolić do smaku.
  • Maślaki oczyścić, zdjąć z kapeluszy skórkę, pokroić na kawałki i dokładnie wypłukać.
  • Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę.
  • Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.
  • Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami.
  • Słoiki z grzybami pasteryzować około 15 minut od zagotowania wody.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy