Anna Galuhn

Kurczak po toskańsku

Ocena:

4.42 (143)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kurczak po toskańsku to soczyste filety zanurzone w kremowym sosie, a ich delikatny smak przełamują wyraziste dodatki. Czosnek, szpinak i suszone pomidory sprawiają, że danie nabiera charakteru. To z pewnością kompozycja pełna ciekawych niuansów smakowych. Idealnie pasuje do ryżu lub makaronu, ale to nie jedyny sposób na serwowanie tej potrawy. Zresztą wybór dodatków nie jest aż tak istotny, bo kurczak w sosie toskańskim zawsze gra pierwsze skrzypce.

Składniki:

  • filet z kurczaka  650 g

  • sól  5 g

  • pieprz  2 g

  • oregano  5 g

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • czosnek  2 ząbki

  • mąka pszenna  100 g

  • bulion drobiowy  200 ml

  • suszone pomidory  10 szt.

  • śmietana 18%  200 ml

  • szpinak  125 g

  • parmezan  50 g

Kurczak po toskańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Filety: myjemy i oczyszczamy z błonek. Osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze porcje. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Nacieramy oliwą (15 ml) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odkładamy do lodówki w zamkniętym pojemniku na ok. 30 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania).

  • Krok 2:

    Smażenie kurczaka: mięso wyjmujemy z lodówki i ogrzewamy do temperatury pokojowej. Na talerz wysypujemy mąkę i obtaczamy w niej filety. Rozgrzewamy patelnię z oliwą (30 ml) i smażymy na niej kurczaka przez ok. 3–4 min z każdej strony. Filety zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.

  • Krok 3:

    Sos: na patelnię po kurczaku wlewamy bulion, a gdy się zagotuje z powrotem przekładamy mięso. Dodajemy suszone pomidory i podgrzewamy przez ok. 1 min.

  • Krok 4:

    Zabielanie: w osobnym naczyniu rozrabiamy śmietanę z odrobiną zimnej wody (ok. 50 ml), dodajemy do niej dwie łyżki gorącego bulionu, a następnie przelewamy ją do sosu na patelni. Cały czas mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji.

  • Krok 5:

    Dodatki: do sosu dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku.

  • Krok 6:

    Podawanie: gdy sos zgęstnieje to znak, że kurczak po toskańsku jest gotowy. Przekładamy go na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Porady

  • Filety możemy pokroić na większe lub mniejsze porcje. Przy czym warto pamiętać o tym, że większe kawałki będą bardziej soczyste w środku. Kurczak pokrojony w kostkę co prawda zrobi się szybciej, ale może wyjść nieco bardziej suchy.
  • Do nacierania i smażenia mięsa możemy wykorzystać oliwę z oliwek lub olej roślinny.
  • W daniu sprawdzi się zarówno bulion drobiowy (np. z domowego rosołu), jak i bulion warzywny.
  • Jeśli chcemy, żeby sos był bardziej słodki i kremowy, możemy sięgnąć po śmietanę 30%. To także łatwiejsza opcja. Taką śmietanę możemy dodać bezpośrednio do gorącego sosu – bez wcześniejszego hartowania. Minusem może być większa kaloryczność potrawy.
  • Zamiast szpinaku możemy dodać świeżą rukolę, która nieco zaostrzy smak potrawy. Rukoli nie podgrzewamy w sosie, tylko dodajemy ją na koniec, bezpośrednio na talerze.
  • Do kurczaka po toskańsku warto dodać samodzielnie przygotowane suszone pomidory w oliwie. Zanim wrzucimy je do sosu, należy je lekko odsączyć.
  • Do posypania sprawdzi się nie tylko parmezan, ale także inny twardy ser, np. grana padano.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać kurczaka po toskańsku?

Kurczak po toskańsku świetnie smakuje z różnymi dodatkami. Najpopularniejsze to:

  • ryż na sypko – to uniwersalny dodatek do kurczaka w sosie w wielu różnych odsłonach. W przypadku ostrzejszych potraw przyjemnie łagodzi pikantne nuty,
  • makaron – np. tagliatelle, spaghetti lub penne. Do dań z makaronem możemy pokroić filety z kurczaka na mniejsze porcje,
  • francuska bagietka – chętni mogą pokusić się o samodzielny wypiek, a świeża bagietka maczana w kremowym sosie smakuje po prostu obłędnie,
  • kopytka – do kurczaka po toskańsku świetnie pasują także klasyczne kopytka z ziemniaków, z dodatkiem warzyw – szpinaku, buraków lub dyni (kopytka z dyni i ziemniaków), a także włoskie gnocchi.

Kurczak po toskańsku – czy przepis pochodzi z Toskanii?

Filety z kurczaka w kremowym sosie to nie jest typowe danie dla kuchni włoskiej. Trzeba jednak przyznać, że dodatek suszonych pomidorów, czosnku, szpinaku i oliwy z oliwek jak najbardziej wpisuje się w toskański styl gotowania.

Kuchnia toskańska słynie z prostych połączeń, które pozwalają wydobyć smak jakościowych składników. Dlatego, jeśli chcemy gotować w tym stylu, powinniśmy szczególnie przyłożyć się do wyboru produktów. W przypadku kurczaka po toskańsku największe znaczenie ma wybór dobrego i świeżego mięsa oraz pomidorów.

Inne pomysły na filety z kurczaka w sosie

Kurczak po toskańsku to potrawa, która bije rekordy popularności. Jej największe zalety to łatwy przepis i krótki czas przygotowania. Nic więc dziwnego, że dania z piersi kurczaka są uwielbiane przez osoby, które przy niewielkim nakładzie pracy chcą różnicować domowe menu. Z filetów można wyczarować zupełnie nowe potrawy, zmieniając tylko kilka prostych dodatków.

Najpopularniejsze dania z kurczakiem w sosie to:

  • kurczak w sosie śmietanowo–ziołowym – to pomysł na delikatne mięso w łagodnym sosie koperkowym. Doskonale pasuje do ryżu i makaronu,
  • kurczak po wietnamsku – filety tym razem zanurzone są w ciemnym sosie na bazie skarmelizowanego cukru, ostrych przypraw i sosu sojowego. Idealnie smakuje z makaronem ryżowym,
  • kurczak po tajsku – w tym daniu kawałki kurczaka zanurzone są w słodko–ostrym sosie na bazie mleczka kokosowego i pasty curry. Pasuje do białego ryżu lub makaronu.

Przepis na kurczaka po toskańsku możemy modyfikować, dodając sezonowe warzywa, np. pomidorki koktajlowe, cukinię lub szparagi.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne