Kurczak po toskańsku to soczyste filety zanurzone w kremowym sosie, a ich delikatny smak przełamują wyraziste dodatki. Czosnek, szpinak i suszone pomidory sprawiają, że danie nabiera charakteru. To z pewnością kompozycja pełna ciekawych niuansów smakowych. Idealnie pasuje do ryżu lub makaronu, ale to nie jedyny sposób na serwowanie tej potrawy. Zresztą wybór dodatków nie jest aż tak istotny, bo kurczak w sosie toskańskim zawsze gra pierwsze skrzypce.
Artur Rogalski
(średnia 4.42 z 143 głosów)
Filety: myjemy i oczyszczamy z błonek. Osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze porcje. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Nacieramy oliwą (15 ml) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odkładamy do lodówki w zamkniętym pojemniku na ok. 30 min (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania).
Smażenie kurczaka: mięso wyjmujemy z lodówki i ogrzewamy do temperatury pokojowej. Na talerz wysypujemy mąkę i obtaczamy w niej filety. Rozgrzewamy patelnię z oliwą (30 ml) i smażymy na niej kurczaka przez ok. 3–4 min z każdej strony. Filety zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.
Sos: na patelnię po kurczaku wlewamy bulion, a gdy się zagotuje z powrotem przekładamy mięso. Dodajemy suszone pomidory i podgrzewamy przez ok. 1 min.
Zabielanie: w osobnym naczyniu rozrabiamy śmietanę z odrobiną zimnej wody (ok. 50 ml), dodajemy do niej dwie łyżki gorącego bulionu, a następnie przelewamy ją do sosu na patelni. Cały czas mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji.
Dodatki: do sosu dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku.
Podawanie: gdy sos zgęstnieje to znak, że kurczak po toskańsku jest gotowy. Przekładamy go na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Porady
- Filety możemy pokroić na większe lub mniejsze porcje. Przy czym warto pamiętać o tym, że większe kawałki będą bardziej soczyste w środku. Kurczak pokrojony w kostkę co prawda zrobi się szybciej, ale może wyjść nieco bardziej suchy.
- Do nacierania i smażenia mięsa możemy wykorzystać oliwę z oliwek lub olej roślinny.
- W daniu sprawdzi się zarówno bulion drobiowy (np. z domowego rosołu), jak i bulion warzywny.
- Jeśli chcemy, żeby sos był bardziej słodki i kremowy, możemy sięgnąć po śmietanę 30%. To także łatwiejsza opcja. Taką śmietanę możemy dodać bezpośrednio do gorącego sosu – bez wcześniejszego hartowania. Minusem może być większa kaloryczność potrawy.
- Zamiast szpinaku możemy dodać świeżą rukolę, która nieco zaostrzy smak potrawy. Rukoli nie podgrzewamy w sosie, tylko dodajemy ją na koniec, bezpośrednio na talerze.
- Do kurczaka po toskańsku warto dodać samodzielnie przygotowane suszone pomidory w oliwie. Zanim wrzucimy je do sosu, należy je lekko odsączyć.
- Do posypania sprawdzi się nie tylko parmezan, ale także inny twardy ser, np. grana padano.
Kurczak po toskańsku świetnie smakuje z różnymi dodatkami. Najpopularniejsze to:
Filety z kurczaka w kremowym sosie to nie jest typowe danie dla kuchni włoskiej. Trzeba jednak przyznać, że dodatek suszonych pomidorów, czosnku, szpinaku i oliwy z oliwek jak najbardziej wpisuje się w toskański styl gotowania.
Kuchnia toskańska słynie z prostych połączeń, które pozwalają wydobyć smak jakościowych składników. Dlatego, jeśli chcemy gotować w tym stylu, powinniśmy szczególnie przyłożyć się do wyboru produktów. W przypadku kurczaka po toskańsku największe znaczenie ma wybór dobrego i świeżego mięsa oraz pomidorów.
Kurczak po toskańsku to potrawa, która bije rekordy popularności. Jej największe zalety to łatwy przepis i krótki czas przygotowania. Nic więc dziwnego, że dania z piersi kurczaka są uwielbiane przez osoby, które przy niewielkim nakładzie pracy chcą różnicować domowe menu. Z filetów można wyczarować zupełnie nowe potrawy, zmieniając tylko kilka prostych dodatków.
Najpopularniejsze dania z kurczakiem w sosie to:
Przepis na kurczaka po toskańsku możemy modyfikować, dodając sezonowe warzywa, np. pomidorki koktajlowe, cukinię lub szparagi.
Komentarze