Samuel Goldsmith

Kurczak z frytkownicy beztłuszczowej

Ocena:

5 (5)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kurczak z frytkownicy beztłuszczowej to klasyczny obiad w zdrowszej odsłonie. Dzięki smażeniu bez dodatku oleju, mięso jest mniej kaloryczne, jednak wciąż pozostaje pysznie soczyste. Przyprawa z aromatycznych ziół sprawia, że ma niezapomniany smak i aromat. Warto podać go z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Ciekawi jesteście kurczaka pieczonego we frytkownicy? Poznajcie przepis, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • kurczak  2.25 kg

  • olej  45 ml

  • papryka w proszku  5 g

  • czosnek granulowany  5 g

  • rozmaryn  4 g

  • natka pietruszki  5 g

  • majeranek  4 g

  • estragon  4 g

  • sól  0.4 g

  • pieprz  0.5 g

Kurczak z frytkownicy beztłuszczowej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do niewielkiej miseczki wsypujemy sól, pieprz, granulowany czosnek, paprykę w proszku i suszone zioła – estragon, tymianek, natkę pietruszki i rozmaryn (możemy również dodać swoje ulubione przyprawy). Dolewamy olej i dobrze mieszamy składniki.

  • Krok 2:

    Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka konieczność, odcinamy gruczoł kuprowy. Umieszczamy mięso w dużej misce i dokładnie nacieramy olejem z przyprawami.

  • Krok 3:

    Frytkownicę podgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ostrożnie, piersią do dołu, wkładamy kurczaka do środka i smażymy przez 30 minut. Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę i opiekamy przez kolejne 10 minut.

  • Krok 4:

    Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i smażymy przez 10-15 minut, aż skórka stanie się chrupiąca. Kurczak jest gotowy, kiedy termometr kuchenny po wbiciu szpikulca w najgrubszą część pokaże 70 stopni. Możemy też nakłuć mięso widelcem: gdy wypłynie z niego przezroczysty sok, jest gotowe.

  • Krok 5:

    Kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej podajemy jeszcze ciepłego, z klasycznymi dodatkami, np. ryżem i surówką. Świetnie pasują do niego również pieczone warzywa lub ziemniaki Hasselback.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne