Ewa Niepytalska

Marynata do kurczaka

Ocena:

0 (0)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Marynata do kurczaka sprawdzi się zarówno do mięsa z grilla, jak i pieczonego lub smażonego. Nadaje mu barwę, smak i aromat, któremu nie da się oprzeć. Przygotowuje się ją na bazie oliwy, miodu, musztardy i soku z cytryny, z dodatkiem wybranych ziół i przypraw. To uniwersalny przepis, który można dowolnie modyfikować i wykorzystywać do różnych potraw. Sprawdźcie, jaki jest sekret dobrej marynaty do kurczaka.

Składniki:

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • musztarda  40 g

  • miód  35 g

  • sok z cytryny  25 ml

  • czosnek  20 g

  • słodka papryka  5 g

  • przyprawa curry  3 g

  • oregano  5 g

  • rozmaryn  0.5 pęczka

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Marynata do kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Wyciskamy sok z cytryny i przelewamy go przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Listki rozmarynu obrywamy z łodygi i drobno siekamy.  

  • Krok 2:

    Łączenie składników: oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny mieszamy na jednolitą pastę. Możemy to zrobić za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Dodajemy czosnek, przyprawy i zioła.  

  • Krok 3:

    Marynata do kurczaka: gotową mieszanką nacieramy dowolne części drobiu, na przykład udka, piersi lub skrzydełka.

Porady

  • Z podanych składników powstanie prosta marynata do kurczaka, która wystarczy na przyrządzenie obiadu dla 4 osób. Możemy nią posmarować poszczególne kawałki lub całego kurczaka, którego przygotowujemy do upieczenia na uroczysty niedzielny obiad. 
  • Zaproponowana przez nas mieszanka przypraw z oliwą sprawdzi się zarówno jako marynata do kurczaka na grilla, jak i dodatek nadający aromat smażonemu lub pieczonemu mięsu.  
  • Mieszankę na oliwie możemy zastąpić marynatą jogurtową do kurczaka, sprawdzi się równie dobrze. Zawarty w nabiale kwas mlekowy pomaga zmiękczyć mięso, a ponadto uważa się, że wapń uruchamia naturalne enzymy, które przyspieszają ten proces. Możemy także użyć mleka, maślanki, kefiru, a nawet miękkiego serka z jogurtu greckiego, czyli labneh
  • Czas, w którym marynata do udek z kurczaka, piersi lub skrzydełek nada mięsu odpowiedni aromat i sprawi, że będzie soczyste, zależy od porcji. Jeśli nacieramy mieszanką całego kurczaka, dajmy mu więcej czasu. Natomiast małe kawałki piersi do smażenia lub na szaszłyki nabiorą aromatu dość szybko. Mięso obtoczone w marynacie wkładamy do szklanego lub plastikowego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Im dłużej będzie przebywało w zimnie, tym lepiej. Jeśli mamy taką możliwość, zapakujmy je próżniowo. Zdecydowanie przyspieszy to proces marynowania.  
  • Najlepsza marynata do szaszłyków z kurczaka lub innych dań z drobiu powinna zawierać sok z cytryny. Nie tylko nadaje smak mięsu, ale także pomaga uzyskać soczystą, smakowitą potrawę. Możemy go zastąpić sokiem z pomarańczy, limonki lub innych cytrusów. 
  • Miód możemy zamienić na zwykły cukier lub syrop klonowy. Składnik ten ulega karmelizacji podczas obróbki termicznej, dzięki czemu kurczak zyskuje piękny, złocisty kolor. 
  • Mieszankę warto wzbogacać ulubionymi przyprawami i ziołami. Jeśli lubimy pikantne potrawy, dodajmy do niej sproszkowane chili lub sos tabasco. Świetnym pomysłem jest marynata do piersi z kurczaka na bazie sosu sojowego. Jeśli go używamy, pamiętajmy, żeby zmniejszyć ilość soli.  
  • Sprawdźcie także inne marynaty na grilla, które przygotowała nasza redakcja. W kolekcji znajdziecie nie tylko marynaty do kurczaka, ale także do ryb i warzyw.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne