Kurczak w sosie śmietanowym to prosta potrawa z piersi kurczaka. Całość pachnie nie tylko koperkiem, ale też czosnkiem, oregano i estragonem. Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym jest tak smaczna, że polecamy przygotować od razu podwójną porcję. Zobacz jak zrobić kurczaka w sosie śmietanowym.
Kurczak w sosie śmietanowym / fot. iStock
(średnia 4.23 z 233 głosów)
Kurczak w sosie to proste i smaczne danie. Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie śmietanowym? Mięso z kurczaka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Piersi z kurczaka oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy na mniejsze, ale nie za małe kawałki. Kurczak w sosie śmietanowym nie wyjdzie wtedy za suchy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie szklimy na rozgrzanym na patelni oleju. Czosnek siekamy na drobno lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Smażymy przez chwilę. Dodajemy wcześniej pokroje mięso i wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy przez kilka minut, co chwilę mieszając kurczaka.
Siekamy drobno koperek. Kiedy kurczak już się lekko zrumieni, dodajemy do niego śmietanę i mieszamy. Wszystko dusimy pod przykryciem około 10 minut i dodajemy koperek. Tak przygotowany kurczak w sosie śmietanowym będzie pyszny. Kurczaka w sosie podajemy na gorąco.
Ilość porcji: 2
Porady
- Kurczak w sosie to danie, które możesz podać z ziemniakami, puree, kaszą, ryżem lub makaronem. Idealnymi dodatkami do kurczaka w sosie będzie także lekka sałatka z sezonowych warzyw.
- Jak zrobić soczystego kurczaka w sosie? Wybierz mięso ze sprawdzonego źródła. Jakość składników to podstawa dobrego dania. Mięso tnij w poprzek włókien, mięso będzie delikatniejsze i bardziej soczyste po przygotowaniu. Zadbaj o to, aby kawałki kurczaka były nie za duże i w miarę równe, dzięki temu mięso nie zrobi się suche w czasie smażenia.
- Jaka surówka do kurczaka w sosie śmietanowym? Do kurczaka w sosie śmietanowym możesz przygotować surówkę z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych, świeżego ogórka, kukurydzy konserwowej i sosu winegret.
Filet z kurczak w sosie śmietanowym to szybkie i proste w przygotowaniu danie, lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, nic więc dziwnego, że w sieci można znaleźć wiele przepisów na kurczaka w sosie. Jeśli już decydujemy się na filety z kurczaka w sosie, to często robimy go w sosie śmietanowym. Jak zrobić sos śmietanowy do kruczka? Sos śmietanowy z kruczka w podstawowej wersji robimy ze śmietany kremówki, cebuli, czosnku oraz soli i pieprzu. Średnią cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy 100 ml śmietanki i mieszamy. Po pierwszym zabulgotaniu wyłączamy palnik. Sos śmietanowy w wersji podstawowej gotowy. Możesz nim polać kurczaka przed tuż podaniem lub włożyć podsmażone filety z kruczka do sosu. Sos śmietanowy do kurczaka możesz wzbogacić, dodając do niego posiekany koperek, natkę pietruszki, tymianek, musztardę lub kapary.
Komentarze