Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym

Prosta potrawa z piersi kurczaka.

Dodany przez:

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 2.73 z 15 głosów)

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta estragonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej suszonej w płatkach
  • olej do smażenia
  • 180 g śmietany słodkiej 12%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, lekko osuszyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Czosnek posiekać, dodać do cebuli i chwilę razem smażyć. Dodać mięso i wszystkie przyprawy. Wymieszać i smażyć razem kilka minut, co chwilę mieszając. Jak mięso się lekko zrumieni, dodać do niego śmietanę i wymieszać. Wszystko dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
mięso przyprawy obiad cebula śmietana pierś z kurczaka ziola
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze