Tarta czekoladowa z malinami

Ocena:

4.51 (170)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Tarta czekoladowa z malinami jest tak pyszna, że żaden czekoladoholik nie będzie w stanie odmówić sobie jej kawałka. Jest prosta i szybka w wykonaniu, jednak musimy poczekać godzinę, aż dobrze schłodzi się w lodówce. Ale gwarantujemy, że warto, szybko znika z talerzy i nie zostają nawet okruszki. A do tego, ta obłędna tarta czekoladowa, wypełniona kremowym nadzieniem i świeżymi owocami, sprawdzi się na każdą okazję.

Składniki:

  • mąka  150 g

  • kakao  50 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • sól  3 g

  • cukier puder  30 g

  • masło  140 g

  • jajka  1 szt.

  • gorzka czekolada  200 g

  • śmietana kremówka  250 ml

  • cukier  25 g

  • woda  30 ml

  • maliny  1 kg

Tarta czekoladowa z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na tartę: wszystkie suche składniki przesypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy 90 g masła pokrojonego w kostkę, zagniatamy, aż powstaną okruchy. Jajko lekko roztrzepujemy i dodajemy je do ciasta, mieszamy i po chwili zagniatamy do połączenia składników i formujemy kulę. Owijamy folią, wsadzamy do lodówki na ok. 30 min.
     

  • Krok 2:

    Przygotowanie do pieczenia:  piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Formy na tartę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim blaszkę, tworząc rant.  Pieczemy przez 15 min w temp. 190°C i  pozostawiamy do schłodzenia.

  • Krok 3:

    Pieczenie: tartę czekoladową wsadzamy do piekarnika na 15 minut.

  • Krok 4:

    Krem czekoladowy: w rondelku rozpuszczamy cukier z wodą w stosunku objętościowym 1:1. Czekoladę siekamy, przekładamy do miski, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej 30 ml syropu cukrowego i 50 g masła, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

  • Krok 5:

    Maliny: myjemy je i delikatnie osuszamy. Połowę owoców miksujemy na purée i wykładamy na ciasto, wygładzamy powierzchnię łyżką. Na to wylewamy czekoladowy ganache. W

  • Krok 6:

    Tarta czekoladowa z malinami: na podpieczony spód z malinami wylewamy krem czekoladowy (ganache). Deser wstawiamy do lodówki co najmniej na 1 godz. Przed podaniem wierzch dekorujemy resztą świeżych malin.

Porady

  • Jeżeli nie przepadamy za smakiem gorzkiej czekolady, można zastąpić ją czekoladą mleczną. Jest to wersja dla fanów ekstremalnej słodyczy. Polecamy też przepis na tartę z białą czekoladą.
  • Do upieczenia tarty czekoladowej z malinami przydatna jest specjalna blaszka do tarty z wyciąganym spodem. Dzięki niej w łatwy sposób wyjmiemy kruchy spód.
  • Syrop cukrowy można przygotować w większej ilości i przechowywać go w lodówce w zamkniętej butelce nawet przez kilka tygodni.
  • Kruchą tartę czekoladową można zrobić też z innymi owocami. Do czekolady pasują też truskawki, banany, wiśnie i porzeczki. 
  • Spód do tarty można zrobić z kawałkami czekolady lub z rozpuszczonej w kąpieli wodnej. W takim wypadku możemy pominąć kakao.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czekoladowa tarta z malinami na poprawę humoru

Pyszna tarta czekoladowa zdecydowanie należy do kategorii comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Czekoladę spożywa się nie tylko ze względu na jej niesamowity smak i zapach, ale także dlatego, że poprawia nastrój i dodaje dużo energii.

Dzięki wysokiej zawartości magnezu pomaga zwalczyć zmęczenie, uwalnia też endorfiny, czyli hormony szczęścia. Wszystkie te cudowne właściwości zawarte w tarcie z czekoladą sprawią, że będzie ona antidotum na stres po ciężkim dniu oraz wsparciem po małej porażce.

Szybka tarta czekoladowa

Szybka tarta czekoladowa z malinami to wcale nie oksymoron. By skrócić czas przygotowania, wystarczy jedynie zmodyfikować wyjściowy przepis. Jeżeli chcemy zaoszczędzić trochę czasu, możemy zastąpić spód tarty:

  • rozkruszonymi ciasteczkami - lepiej sprawdzą się tu kruche i maślane, np. herbatniki. Wystarczy wymieszać je z rozpuszczonym masłem lub zrobić więcej kremu czekoladowego i część przeznaczyć do ciasta. To typowy deser bez pieczenia.
  • krakersami - to wersja dla koneserów, połączenie malin i czekolady z lekko słonym spodem - tego trzeba spróbować. I tu wystarczy całość jedynie schłodzi, nie musimy go podpiekać.
  • ciastem francuskim - wykorzystujemy gotowy płat ciasta, rozkładamy je na dnie blaszki, podpiekamy. Dalej postępujemy tak samo.

Tarta z czekoladą i owocami

Czekoladowa tarta to doskonałe ciasto, do którego można dodać nie tylko maliny. Oto kilka sprawdzonych propozycji:

  • W sezonie letnim doskonale będzie smakować tarta czekoladowa z truskawkami, których słodycz idealnie komponuje się z wytrawnym kakao.
  • Jeżeli smak gorzkiej czekoladzie chcemy przełamać odrobiną naturalnej słodyczy, warto wypróbować czekoladową tartę z bananami. Warto sięgnąć po to rozwiązanie, biorąc pod uwagę, że banany są łatwo dostępne przez cały rok.
  • Zimą warto wykorzystać domowe konfitury i bakalie.
  • Sprawdzą się też mrożone owoce, które wystarczy rozmrozić wcześniej w lodówce.
  • Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawi, że pyszna tarta czekoladowa nabierze aromatycznego smaku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne