Tarta czekoladowa z malinami jest tak pyszna, że żaden czekoladoholik nie będzie w stanie odmówić sobie jej kawałka. Jest prosta i szybka w wykonaniu, jednak musimy poczekać godzinę, aż dobrze schłodzi się w lodówce. Ale gwarantujemy, że warto, szybko znika z talerzy i nie zostają nawet okruszki. A do tego, ta obłędna tarta czekoladowa, wypełniona kremowym nadzieniem i świeżymi owocami, sprawdzi się na każdą okazję.
Zdjęcia: Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.51 z 169 głosów)
Ciasto na tartę: wszystkie suche składniki przesypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy 90 g masła pokrojonego w kostkę, zagniatamy, aż powstaną okruchy. Jajko lekko roztrzepujemy i dodajemy je do ciasta, mieszamy i po chwili zagniatamy do połączenia składników i formujemy kulę. Owijamy folią, wsadzamy do lodówki na ok. 30 min.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Formy na tartę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim blaszkę, tworząc rant. Pieczemy przez 15 min w temp. 190°C i pozostawiamy do schłodzenia.
Pieczenie: tartę czekoladową wsadzamy do piekarnika na 15 minut.
Krem czekoladowy: w rondelku rozpuszczamy cukier z wodą w stosunku objętościowym 1:1. Czekoladę siekamy, przekładamy do miski, zalewamy śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej 30 ml syropu cukrowego i 50 g masła, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Maliny: myjemy je i delikatnie osuszamy. Połowę owoców miksujemy na purée i wykładamy na ciasto, wygładzamy powierzchnię łyżką. Na to wylewamy czekoladowy ganache. W
Tarta czekoladowa z malinami: na podpieczony spód z malinami wylewamy krem czekoladowy (ganache). Deser wstawiamy do lodówki co najmniej na 1 godz. Przed podaniem wierzch dekorujemy resztą świeżych malin.
Porady
- Jeżeli nie przepadamy za smakiem gorzkiej czekolady, można zastąpić ją czekoladą mleczną. Jest to wersja dla fanów ekstremalnej słodyczy. Polecamy też przepis na tartę z białą czekoladą.
- Do upieczenia tarty czekoladowej z malinami przydatna jest specjalna blaszka do tarty z wyciąganym spodem. Dzięki niej w łatwy sposób wyjmiemy kruchy spód.
- Syrop cukrowy można przygotować w większej ilości i przechowywać go w lodówce w zamkniętej butelce nawet przez kilka tygodni.
- Kruchą tartę czekoladową można zrobić też z innymi owocami. Do czekolady pasują też truskawki, banany, wiśnie i porzeczki.
- Spód do tarty można zrobić z kawałkami czekolady lub z rozpuszczonej w kąpieli wodnej. W takim wypadku możemy pominąć kakao.
Pyszna tarta czekoladowa zdecydowanie należy do kategorii comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Czekoladę spożywa się nie tylko ze względu na jej niesamowity smak i zapach, ale także dlatego, że poprawia nastrój i dodaje dużo energii.
Dzięki wysokiej zawartości magnezu pomaga zwalczyć zmęczenie, uwalnia też endorfiny, czyli hormony szczęścia. Wszystkie te cudowne właściwości zawarte w tarcie z czekoladą sprawią, że będzie ona antidotum na stres po ciężkim dniu oraz wsparciem po małej porażce.
Szybka tarta czekoladowa z malinami to wcale nie oksymoron. By skrócić czas przygotowania, wystarczy jedynie zmodyfikować wyjściowy przepis. Jeżeli chcemy zaoszczędzić trochę czasu, możemy zastąpić spód tarty:
Czekoladowa tarta to doskonałe ciasto, do którego można dodać nie tylko maliny. Oto kilka sprawdzonych propozycji:
Komentarze