Fot. Kinga Błaszczyk - Wójcicka www.greenmorning.pl
4.55 (150)
Tarta z jagodami to pyszny i lekki wypiek, które idealnie sprawdzi się na letnich przyjęciach na świeżym powietrzu. Pyszne kruche ciasto z gładkim musem jagodowym podbije podniebienie wszystkich łasuchów. Przepis na tatrę z jagodami jest prosty do odtworzenia, dlatego bez trudu poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem. Podpowiadamy, jak zrobić szybką tatrę z jagodami!
masło 150 g
cukier puder 60 g
cukier waniliowy 8 g
skórka z cytryny 1 szt.
mąka pszenna 200 g
proszek do pieczenia 3 g
jagody 260 g
cukier żelujący 50 g
trawa cytrynowa 10 g
sok z cytryny 30 ml
mąka ziemniaczana 5 g
Przepis na tatrę z jagodami zaczynamy od zmiksowania masła i obu rodzajów cukru, na puch, a następnie dodajemy do niego skórkę z cytryny i olejek cytrynowy. Całość miksujemy i nie przerywając tej czynności, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinna nam powstać kruszonka.
Kolejnym krokiem w przygotowaniu tarty jest wysypanie połowy naszej „kruszonki” na dno okrągłej blaszki do tarty o średnicy 20 cm. Pozostałą część rozsypujemy na tacy i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Spód tarty podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
iStock
Następnie zabieramy się za przygotowanie nadzienia do naszej tarty jagodowej – jagody wsypujemy do garnka, dodajemy cukier żelujący, potłuczoną trawę cytrynową i sok z cytryny. Całość zagotowujemy. Między czasie mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do gotujących się jagód. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy z palnika. Gdy nasze nadzienie przestygnie, wyjmujemy trawę cytrynową.
Zapieczony spód tarty jagodowej chłodzimy, wkładamy na niego jagodowy farsz i posypujemy resztą kruszonki. Całość pieczemy przez 10-145 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
iStock
Porady
- Do tarty jagodowej zalecamy wykorzystanie świeżych owoców – jeśli nie mamy świeżych jagód, możemy zastąpić je mrożonymi lub borówkami amerykańskimi.
- Do przygotowania tarty z jagodami i innej niezbędna jest specjalna forma do pieczenia tarty – na rynku dostępne są formy metalowe, szklane i ceramiczne.
- Jeśli przygotowujemy tatrę na słodko, to do ciasta, zamiast zwykłego cukru kryształowego należy dodać cukier puder – ma on gładszą strukturę, dzięki czemu nie będzie miało grudek.
Podstawą każdej tarty – czy to wytrawnej, czy słodkiej – jest ciasto kruche, którego przygotowanie jest proste. Niestety bardzo łatwo jest popełnić błąd, który może sprawić, że zamiast kruchego spodu do tarty jagodowej lub innej, otrzymamy niezjadliwy zakalec.
Nasz przepis można wykorzystać również do przygotowania tartaletek jagodowych – wystarczy zamiast dużej formy na tatrę, wykorzystać małe foremki.