Najprostsza tarta jagodowa

Tarta z jagodami to pyszny i lekki wypiek, które idealnie sprawdzi się na letnich przyjęciach na świeżym powietrzu. Pyszne kruche ciasto z gładkim musem jagodowym podbije podniebienie wszystkich łasuchów. Przepis na tatrę z jagodami jest prosty do odtworzenia, dlatego bez trudu poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z cukiernictwem. Podpowiadamy, jak zrobić szybką tatrę z jagodami! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami tarty tarta z owocami

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 148 głosów)

Najprostsza tarta jagodowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto na tartę 1.

    Przepis na tatrę z jagodami zaczynamy od zmiksowania masła i obu rodzajów cukru, na puch, a następnie dodajemy do niego skórkę z cytryny i olejek cytrynowy. Całość miksujemy i nie przerywając tej czynności, dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powinna nam powstać kruszonka. 


    Kolejnym krokiem w przygotowaniu tarty jest wysypanie połowy naszej „kruszonki” na dno okrągłej blaszki do tarty o średnicy 20 cm. Pozostałą część rozsypujemy na tacy i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Spód tarty podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. 
     

  • jagody 2.

    Następnie zabieramy się za przygotowanie nadzienia do naszej tarty jagodowej – jagody wsypujemy do garnka, dodajemy cukier żelujący, potłuczoną trawę cytrynową i sok z cytryny. Całość zagotowujemy. Między czasie mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do gotujących się jagód. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy z palnika. Gdy nasze nadzienie przestygnie, wyjmujemy trawę cytrynową.


    Zapieczony spód tarty jagodowej chłodzimy, wkładamy na niego jagodowy farsz i posypujemy resztą kruszonki. Całość pieczemy przez 10-145 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.  

Porady

  • Do tarty jagodowej zalecamy wykorzystanie świeżych owoców – jeśli nie mamy świeżych jagód, możemy zastąpić je mrożonymi lub borówkami amerykańskimi.
  • Do przygotowania tarty z jagodami i innej niezbędna jest specjalna forma do pieczenia tarty – na rynku dostępne są formy metalowe, szklane i ceramiczne. 
  • Jeśli przygotowujemy tatrę na słodko, to do ciasta, zamiast zwykłego cukru kryształowego należy dodać cukier puder – ma on gładszą strukturę, dzięki czemu nie będzie miało grudek.

 


Notka redakcyjna

Kruchy spód do tarty – jak go zrobić? Podstawowe zasady 

Podstawą każdej tarty – czy to wytrawnej, czy słodkiej – jest ciasto kruche, którego przygotowanie jest proste. Niestety bardzo łatwo jest popełnić błąd, który może sprawić, że zamiast kruchego spodu do tarty jagodowej lub innej, otrzymamy niezjadliwy zakalec. 

  1. Wszystkie składniki na tatrę powinny być zimne (w szczególności masło – niezbyt dobrym pomysłem jest zastępowanie go margaryną). 
  2. Kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła, dlatego nie należy go wyrabiać przez zbyt długi czas – dlatego po krótkim wyrabianiu ciasta, należy włożyć go do lodówki na co najmniej 30 minut. Można również je zamrozić. 
  3.  W przygotowaniu ciasta na tatrę ważnym elementem jest czas – wszystkie kroki w przepisie należy szybko wykonać. Ciasto kruche nie lubi leżakowania.
  4. Istotnym krokiem w przepisie na tarte jest dwukrotne upieczenie ciasta – raz ze spodem, drugi raz ze wszystkimi składnikami. Co więcej, spód nie powinien nam wyrosnąć dlatego, należy obciążyć go np. grochem czy fasolą (położonym na folii aluminiowej bądź papierem do pieczenia – do obciążenia tarty dobrze sprawdzą się również specjalne kuleczki ceramiczne. 
  5. Jeśli nasze nadzienie do tarty nie wymaga zapieczenia, to czas pieczenia spodu należy wydłużyć o 10-15 minut.

Nasz przepis można wykorzystać również do przygotowania tartaletek jagodowych – wystarczy zamiast dużej formy na tatrę, wykorzystać małe foremki. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy