3.5 (2)
Alfajores to kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka przełożone mlecznym karmelem (dulce de leche), który można zastąpić polskim kajmakiem. Pięknie prezentują się obtoczone we wiórkach kokosowych. Przepis przywędrował do nas z Ameryki Łacińskiej, a szczególnie popularny jest w Argentynie. Sprawdźcie, jak zrobić autentyczne alfajores – ciastka z kajmakiem, którym trudno się oprzeć.
mąka pszenna 200 g
skrobia ziemniaczana 300 g
proszek do pieczenia 8 g
masło 200 g
cukier 150 g
żółtko 3 szt.
ekstrakt waniliowy 10 ml
masa kajmakowa 400 g
wiórki kokosowe 45 g
Ciasto: wyjmujemy wcześniej wszystkie składniki z lodówki, żeby zyskały temperaturę pokojową. W misie miksera umieszczamy miękkie masło i drobny cukier do wypieków. Ucieramy je na jasną, puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy żółtka (białka możemy wykorzystać później do zrobienia puszystego omletu lub bezy). Dosypujemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną (lub kukurydzianą – mazeinę). Mieszamy do połączenia składników. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt suche, możemy dodać odrobinę zimnej wody.
ZjedzPięknie
Chłodzenie: wyjmujemy zawartość misy na stolnicę i szybkimi ruchami zagniatamy w zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę. Lekko ją spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Jeśli chcemy przyspieszyć proces chłodzenia, umieszczamy masę w zamrażarce. Możemy wtedy wykrajać z niej ciastka już po 15–20 minutach.
ZjedzPięknie
Formowanie i pieczenie: rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 3 mm. Wykrajamy z niego krążki za pomocą wycinarki do ciastek lub szklanki. Otrzymamy około 35 sztuk o średnicy 5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i ponownie wkładamy do lodówki, na mniej więcej pół godziny. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut. Wyjmujemy je, kiedy zauważymy, że brzegi zaczynają się rumienić. Studzimy, najlepiej na kratce cukierniczej, żeby ciasto się nie zaparzyło i pozostało chrupiące.
ZjedzPięknie
Składanie alfajores: lekko podgrzewamy masę kajmakową, żeby dało się ją z łatwością rozsmarować na ciastkach. W tym celu umieszczamy puszkę w kąpieli wodnej lub przenosimy jej zawartość do miseczki i wkładamy do mikrofali. Masę można też przyrządzić samodzielnie na bazie mleka. Warto wykorzystać przepis na argentyńskie dulce de leche. Przekładamy ciastka kajmakiem, tworząc markizy. Można nałożyć go łyżeczką lub wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec obtaczamy ciasteczka we wiórkach kokosowych.
ZjedzPięknie